Κρίσιμο και χρήσιμο ταξίδι του Κυριάκου στη Μόσχα

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει την πύλη του Κρεμλίνου για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών έχουν ήδη ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Στη συνάντηση Πούτιν-Μητσοτάκη αναμένεται να συζητηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σειρά άλλων ζητημάτων, καθώς η Ρωσία εμπλέκεται σε πολλά θέματα, όπως της Λιβύης και της Τουρκίας, που αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνάντηση έρχεται σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η ενεργειακή κρίση είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εξάλλου, η Ελλάδα προμηθεύεται μεγάλο όγκο του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη στη Μόσχα ως πρωθυπουργός. Κι ένας από τους βασικούς στόχους του είναι να επιτύχει και την εξισορρόπηση των σχέσεων που στο παρελθόν είχαν κλονιστεί έντονα, με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα. Εξάλλου, το πρώτο βήμα έγινε με τη φιλοξενία του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στις 25 Μαρτίου, κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μάλιστα στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Μόσχα υπάρχει και συνάντηση με τον Μισούστιν.

Σε αυτό το κάδρο κινήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνομιλία όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας συζητήθηκαν «επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας σε ποικίλους τομείς», ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη «έγκαιρης διοργάνωσης της 13ης συνεδρίας της Μικτής Διυπουργικής Ελληνο-Ρωσικής Επιτροπής για την οικονομική, βιομηχανική και τεχνική-επιστημονική συνεργασία και των συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας της με σκοπό την ανάπτυξη των κλαδικών συνεργασιών».

 Σε φουλ κινητικότητα

Η ελληνική διπλωματία έχει ανεβάσει ταχύτητα και οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. Έτσι η Ελλάδα ανοίγει τους ορίζοντές της και έχει ξεκινήσει διαύλους επικοινωνίας τόσο με χώρες της Αφρικής, όπως επίσης και με κράτη της Κεντρικής Ασίας που θεωρούνται περιοχές που ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Έτσι, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε στη Ρουάντα (όπου η Ελλάδα δώρισε χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του covid-19), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια προσέγγισης σε Γκάνα και Σενεγάλη. Επίσης, δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα και η αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό σε οικονομικό φόρουμ που διεξήχθη στο Κιργιστάν. Ένα φόρουμ που είχε ως θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, δηλαδή το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν. Το συγκεκριμένο φόρουμ άνοιξε τις εργασίες του με διαδικτυακό χαιρετισμό της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν και ολοκληρώθηκε με βίντεο του Έλληνα πρωθυπουργού. Κάτι που ενόχλησε την Άγκυρα, καθώς θεωρεί ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας ανήκουν στη σφαίρα επιρροή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κιργιστάν συνελήφθη το 2012 ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού (14 Αυγούστου 1996), όπου είχε βρει καταφύγιο για 16 χρόνια.

 Στο Παρίσι για τη Λιβύη

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος για πρώτη φορά στη διάσκεψη που συγκάλεσε στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Λιβύης. Για πρώτη φορά κλήθηκε η χώρα μας σε μία τέτοια διάσκεψη, όπως και η Κύπρος, ενώ τέθηκε εκτός η Τουρκία. Οι προτεραιότητες της Αθήνας, όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη, είναι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και η αποχώρηση των ξένων ενόπλων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος.

Στο προεδρείο της διάσκεψης βρέθηκαν οι Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι και Άνγκελα Μέρκελ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι. Διακριτή θέση στο τραπέζι είχαν η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις (μία κίνηση αβροφροσύνης από τον Μπάιντεν στον Μακρόν, αλλά και κίνηση για να δείξει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Λιβύη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο), και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Παρόντες στη διάσκεψη ήταν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος την Τρίτη ήταν στην Αθήνα. Επίσης καλεσμένοι του Γάλλου Προέδρου στη διάσκεψη ήταν οι γείτονες της Λιβύης, όπως το Τσαντ, ο Νίγηρας, το Σουδάν, η Μάλτα και η Ισπανία. Επίσης κλήθηκαν και μετείχαν και η Ιορδανία και το Κατάρ.

Δέκα χρόνια μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, η διεθνής κοινότητα θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα τη μετάβαση της χώρας στην πολιτική ομαλότητα με τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Στο επίκεντρο επίσης η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι τουρκικές και φιλοτουρκικές δυνάμεις. Ψηλά στην ατζέντα των Ευρωπαίων ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Λιβύης, ενώ οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πονοκέφαλος τα Βαλκάνια

Πάντως στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία και για την αναταραχή που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε συνδυασμό με την πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία, με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε Βουλγαρία και Ρουμανία, λόγω του πολύ χαμηλού εμβολιασμού, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η περιοχή θυμίζει εκ νέου πυριτιδαποθήκη. Τα εθνικιστικά κηρύγματα σε συνδυασμό με την ατολμία της ΕΕ να προωθήσει την ενταξιακή προοπτική χωρών όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, αλλά και ο ανταγωνισμός Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας και Κίνας, δημιουργεί ένα σκηνικό κινούμενης άμμου, που ανησυχεί πολλούς για την κατάληξη που θα έχει.

* Η Βόρειος Μακεδονία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και, πιθανότατα, σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας, όπου η χώρα κρέμεται στις αποφάσεις των τεσσάρων βουλευτών του αλβανικού κόμματος Μπέσα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Άγκυρα.

* Η Ρουμανία δεν έχει κυβέρνηση από τις 5 Οκτωβρίου.

* Η Βουλγαρία έχει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αύριο Κυριακή (14 Νοεμβρίου), χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα συγκροτηθεί.

* Το Κόσσοβο με τη Σερβία βρίσκονται σε «εχθροπραξίες», με τις ελπίδες να στρέφονται προς την κυβερνητική αλλαγή στην Πρίστινα.

* Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης και της διάλυσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανατροφοδότηση των εθνικισμών στην περιοχή. Και ξαφνικά αντί για ένα ενιαίο κράτος σύντομα να μιλάμε για δύο, τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα