Κριτική και σε Κυριάκο και σε Αλέξη

Με διττό στόχο προσήλθε το ΚΙΝΑΛ στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας

Το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, όμως την ίδια ώρα θα κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσέφερε σωσίβιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Αντί να ρίξει σωσίβιο στον εαυτό του, προσφέρει σωσίβιο στον Μητσοτάκη». Με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισαν την πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα κατά της κυβέρνησης στη Χαριλάου Τρικούπη, που λίγο μετά των όσων είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή διεξήχθη σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, όπως άλλωστε έχει πράξει από την πρώτη ημέρα της σύστασής του. Το ΚΙΝΑΛ έχει υπερψηφίσει όλες τις προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και αυτή που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα. Όμως, όπως υποστηρίζουν, «αυτή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κακοκαιρίας ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να φανταστεί ο κ. Μητσοτάκης». Κι όπως εξηγούν, σε αυτές τις συζητήσεις η μπάλα πάντα πετάγεται στην εξέδρα. «Ελάχιστα θα συζητηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς οι υπουργοί θα πάνε την κουβέντα εκεί που θέλουν. Και στο τέλος της ημέρας θα μείνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και θα έχει ξεχαστεί η κακοκαιρία», μας έλεγε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η πρόταση μομφής κατατέθηκε με στόχο τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ και την αντίστοιχη κατιούσα που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και απλά εκτιμούν πως με αυτή του την κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να δείξει στην κοινωνία ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτός και είναι παρών». Όμως στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι για μία ακόμη φορά θα χύσει την καρδάρα με το γάλα και στο τέλος θα βγει χαμένος. Κατ’ αρχάς, δεν κινδυνεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τουναντίον, θα συσπειρώσει έτι περαιτέρω τόσο την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όσο και τη βάση του κόμματός του. Και ζητώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάλι με μονότονο τρόπο εκλογές, θα κάνει τον κόσμο να του γυρίσει την πλάτη. Διότι, κακά τα ψέματα, σε όλες τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Μάλιστα, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό που ξεπερνά το 35% δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Καλύτερα συζήτηση αρχηγών

Όπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, μεγαλύτερο κέρδος θα είχε συνολικά η αντιπολίτευση εάν γινόταν μία συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών. Μάλιστα, ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν σχεδόν έτοιμο το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και θα την κατέθετε την επόμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του κ. Ανδρουλάκη, ο Μιχάλης Κατρίνης.

Στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός της απουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη από μία τόσο σημαίνουσα κοινοβουλευτική διαδικασία. Γνωρίζουν ότι τα φώτα θα πέσουν κυρίως στη μάχη μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα, παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις έως τώρα στη Βουλή τού επικεφαλής της Κ.Ο., Μιχάλη Κατρίνη, αλλά και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος. Γι’ αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκάλεσε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Κυριακή το πρωί, πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, πριν από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να δώσει το στίγμα του.

Όμως, από την άλλη, υπάρχει και διαφορετική ανάγνωση. Η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη είναι μοναδική ευκαιρία να φιλοτεχνήσει το προφίλ του και να περάσει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι κάτι νέο έρχεται. Με ευρωπαϊκό αέρα, με διεθνείς επαφές και με νέα κουλτούρα. «Έτσι, όσο το δίδυμο Μητσοτάκη-Τσίπρα θα πρωταγωνιστούν σε κοκορομαχίες, ο πρόεδρός μας θα είναι στο απυρόβλητο. Ακόμη και εάν οι δύο μονομάχοι μιλούν υποτιμητικά γι’ αυτόν, τόσο θα ανάβει την περιέργεια του κόσμου», μας έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας, το ΚΙΝΑΛ θα την υπερψηφίσει, λαμβάνοντας διακριτές αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, θα αναδείξει τις αστοχίες της πρότασης, ενώ οι ομιλητές θα αναδείξουν πως για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να βγάλει από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με νέο αίμα

Αυτό που θα αναδείξει το ΚΙΝΑΛ και κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και στο επόμενο διάστημα, είναι το νέο αίμα που προωθήθηκε σε θέσεις-κλειδιά στο κόμμα. Δηλαδή, θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι το ΚΙΝΑΛ αποτελεί την εναλλακτική λύση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας στη βιτρίνα σαραντάρηδες, ψημένους στην πολιτική που έχουν κολλήσει και ένσημα στον εργασιακό τους βίο και πλέον είναι έτοιμοι για να αναλάβουν θέσεις-κλειδιά.

Το μήνυμα της ηγεσίας «να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα» είναι ισχυρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης πετάει στην αχρηστία τα παλαιότερα στελέχη. «Όλοι θα έχουν ρόλο», ισχυρίζονται συνεργάτες του αρχηγού τού ΚΙΝΑΛ. Η ανανέωση προσώπων, συνεπώς, σε συντριπτικό βαθμό, από σύνθημα επιχειρείται να γίνει πράξη, με έντονο και το γυναικείο στοιχείο.

Δεύτερος στόχος είναι η εσωκομματική διεύρυνση. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των στελεχών σε θέσεις-κλειδιά προέρχεται από το προεδρικό περιβάλλον, υπήρξαν και ανοίγματα. Ο νέος εκπρόσωπος, Δημήτρης Μάντζος, ήταν από τα ανερχόμενα «γεννηματικά» στελέχη, ενώ στη Βουλή αξιοποιήθηκαν όχι μόνο η «λοβερδική» Νάντια Γιαννακοπούλου (που στον β΄ γύρο στήριξε τον Ν. Ανδρουλάκη), αλλά και ο Γιώργος Αρβανιτίδης, εκ των πλέον ένθερμων «παπανδρεϊκών».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στο ΚΙΝΑΛ δηλώνουν έτοιμοι. Εξάλλου, αυτό το μήνυμα απεστάλη με την τοποθέτηση του Βαγγέλη Αργύρη ως επικεφαλής της επιτροπής κατάρτισης ψηφοδελτίων. Ο κ. Αργύρης είναι στέλεχος με πολύ καλή γνώση της εσωκομματικής ανθρωπογεωγραφίας και επωμίζεται ένα βασικότατο κομμάτι της εκλογικής προετοιμασίας. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, άλλωστε, αποτελεί μια από τις πιο σύνθετες, αλλά και ενδιαφέρουσες εξισώσεις το προσεχές διάστημα για το ΚΙΝΑΛ. Αφενός, γιατί και εκεί είναι βέβαιο ότι η ηγεσία προσδοκά να σχηματοποιήσει το αφήγημα της ανανέωσης, κάτι που δεν αποκλείεται να αυξήσει την «πίεση» προς παλαιότερα στελέχη και παραδοσιακούς υποψηφίους των τελευταίων ετών. Αφετέρου, γιατί σε μια περίοδο που το εσωκομματικό σκηνικό αναδιαμορφώνεται ριζικά, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν νέα δεδομένα, αλλά και νέοι «παίκτες», ανακατεύοντας άρδην την τράπουλα σε αρκετές κομβικές περιφέρειες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα