Ξανά στο προσκήνιο τα χρέη

Το βασικό θέμα που είχε θέσει ο Ιβάν Σαββίδης από την πρώτη ημέρα που είχε αναλάβει τα ηνία του ΠΑΟΚ, ήταν να πληρώσει τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο ελληνικό δημόσιο.

Χρέη που είχαν δημιουργηθεί πριν από το 2007 και αποτελούν «βραχνά» στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ να σπάσει τα δεσμά της εξάρτησης.

Πολλές λύσεις προτάθηκαν και συζητήθηκαν, αλλά το θέμα της επίλυσης των χρεών, πήρε νέα τροπή χθες. Μετά τις δηλώσεις, που έκανε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Μεταξύ άλλων η κ. Βαλαβάνη ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα γίνουν τροποποιήσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων και πιο συγκεκριμένα, ότι θα καταργηθεί ο περιορισμός του ενός εκατομμυρίου ευρώ , κάτι που προβλέπει η υφιστάμενη ρύθμιση.

Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να μπει στην ρύθμιση που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς τότε, είχαν τεθεί περιορισμοί για όσες εταιρίες (ή φυσικά πρόσωπα) οφείλουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για κάθε περίπτωση.

Ο ΠΑΟΚ έχει 43 εκκρεμείς υποθέσεις, κάθε μία εκ των οποίων δεν ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Μοναδική εξαίρεση είναι η υπόθεση Σικαμπάλα.

Εφόσον ισχύσουν στην πράξη οι εξαγγελίες της κ. Βαλαβάνη τότε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θα μπορέσει να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο ΠΑΟΚ βασικά θα έχει την ευχέρεια να εξοφλήσει εξ΄ ολοκλήρου το ποσό που αντιστοιχεί στο πρωτογενές κεφάλαιο και αυτό ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, για αυτές τις εξαγγελίες, ενημερώθηκε ο κ. Σαββίδης και θα πάρει σύντομα την τελική του απόφαση.

Βεβαίως πρέπει να ψηφιστεί η πρόταση, κάτι που όπως αναφέρονταν χθες, θα γίνει σε 15 ημέρες με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο νόμος για τις (μάξιμουμ) 100 δόσεις και τις εκπτώσεις στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις έχει τις εξής παραμέτρους:α) Εφάπαξ καταβολή, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%)

β) Έως δώδεκα (12) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%)

γ) Έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (80%)

δ) Έως τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%)

ε) Έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%)

στ) Έως εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%)

ζ) Έως εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%)

η) Έως εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%)

Διαβάστε επίσης