(Ξανα)ψάχνει για αθλητικό… Ελντοράντο

Από προηγούμενα δημοσιεύματα του πολιτικού ρεπορτάζ της «Α», οι αναγνώστες μας έχουν ενημερωθεί για τη δράση της «Ελληνικός Χρυσός» στη βορειοανατολική Χαλκιδική, και τις αντιδράσεις που αυτή έχει προκαλέσει, τόσο στους κατοίκους της περιοχής, όσο και στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας αλλά και του… Καναδά.

Αυτή τη φορά, όμως, ο ντόρος που αναμένεται να γίνει δεν αφορά την αμιγώς επιχειρηματική δράση της Ελληνικός Χρυσός, αλλά την… πρεμούρα που δείχνει η εταιρεία να «εξορύξει» ή να προσφέρει πλούτο(;) στον ελληνικό αθλητισμό. Και λέμε πρεμούρα γιατί η «Ελληνικός Χρυσός» κάνει την τρίτη προσπάθειά της για μπάσιμο στα αθλητικά χωράφια, αυτή τη φορά μέσω της ΠΑΕ Άρης, στην οποία φαίνεται να προσφέρει χορηγία ύψους δύο και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Είχαν προηγηθεί, πέρυσι το καλοκαίρι, οι συζητήσεις με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τις οποίες διέκοψε η πλευρά των «ασπρόμαυρων» λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στις τάξεις των φίλων του «δικεφάλου». Λίγες εβδομάδες μετά το «ναυάγιο» με την ΠΑΕ, η «Ελληνικός Χρυσός» κατάφερε να συνάψει συνεργασία με το τμήμα βόλεϊ του ΠΑΟΚ, προσφέροντας στο ΤΑΑ περίπου 200.000 ευρώ. Τώρα, σειρά φαίνεται πως έχει η άλλη ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Ποια είναι η Ε.Χ.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η «Ελληνικός Χρυσός» απέκτησε τα μεταλλευτικά δικαιώματα στην «πλούσια» σε χρυσό περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής το 2004. Πρόκειται για μία εταιρεία που από το 2012 αποτελεί θυγατρική της καναδικής «Eldorado Gold» η οποία κατέχει το 95% των μετοχών, με το υπόλοιπο 5% να ανήκει στον Όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» του Γιώργου Μπόμπολα.

Οι αντιδράσεις
Εδώ και περίπου δύο χρόνια, η Ε.Χ. είναι «talk of the town» και στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί με τα διαφημιστικά πακέτα και τις χορηγίες προς διάφορα Μέσα Ενημέρωσης και τοπικούς και μη φορείς, έχει καταφέρει ναι μεν να διαφημίζει τις κινήσεις της, αλλά έχει διχάσει την τοπική κοινωνία η οποία δεν είναι στο σύνολό της υπέρ τής «χρυσής» επένδυσης στη Χαλκιδική. Ενδεικτικώς αναφέρουμε ότι η αμφιλεγόμενη εταιρεία χορήγησε 500.000 ευρώ στον δήμο Αριστοτέλη, στου οποίου τα διοικητικά όρια ανήκουν τα μεταλλεία. Επιπλέον, υπήρξε ανάλογη χορηγία στην Ελληνική Αστυνομία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξάλλου, καταδίκασε την Ελλάδα γιατί δεν ανέκτησε από την «Ελληνικός Χρυσός» κρατικές ενισχύσεις ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες. Οι κάτοικοι με τη σειρά τους «φωνάζουν» για τη ρύπανση στην περιοχή. Μαζί τους έχουν βουλευτές, ευρωβουλευτές, ακόμη και τον Ελληνοκαναδό ομοσπονδιακό βουλευτή Τζιμ Καραγιάννη, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό του Καναδά, επισημαίνοντάς του, αντλώντας υλικό κι από την «Α», τις δράσεις της εταιρείας.

Η πρόταση στον Άρη
Η «Ελληνικός Χρυσός», θέλοντας να αλλάξει το εις βάρος της κλίμα, επιχειρεί την εισχώρησή της στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή τη φορά μέσω της ΠΑΕ Άρης. Οι «κίτρινοι» έχουν άμεση ανάγκη για ρευστό, προκειμένου να μπορέσουν να αγωνιστούν στην επαγγελματική Football League τη νέα σεζόν, κάτι που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Ε.Χ., προσφέροντας πάνω από 2 εκατ. ευρώ στη διοίκηση του Παναγιώτη Στεφανίδη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες ο… πρώην υποψήφιος επενδυτής του «θεού του πολέμου», Γιάννης Κωνσταντινίδης, είχε υποστηρίξει ότι η «Ελληνικός Χρυσός» θα εξαγόραζε την ΠΑΕ. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Κώστας Γεωργαντζής, διέψευσε τη συγκεκριμένη πληροφορία, όμως δεν υπάρχει ανάλογη διάψευση για τη χορηγία των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρεία προφανώς θέλει να επιτύχει αυτό που δεν πέτυχε με τον ΠΑΟΚ, δηλαδή να πάρει μαζί της ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της περιοχής. Οι οργανωμένοι οπαδοί του «δικεφάλου», σε παιχνίδι της ομάδας βόλεϊ απέναντι στην Κηφισιά στο «Ζηρίνειο», τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο και είχαν κολλήσει αυτοκόλλητα στις φανέλες των παικτών των Θεσσαλονικέων, πάνω στο σημείο που υπήρχε η διαφήμιση της Ε.Χ.

Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στην περίπτωση του Άρη, πάντως η τακτική της «Ελληνικός Χρυσός» είναι πια γνωστή, προσφέροντας χρήματα και χορηγίες, με απώτερο σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων, ώστε να συνεχίσει τις δράσεις της. Το ποδόσφαιρο, με το λαϊκό του έρεισμα, μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη «ασφάλεια» που επιθυμεί η εταιρεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα