Ξεκαθάρισμα ρόλων

Την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει για να επιλύσει το φλέγον ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να απομακρύνονται καθημερινά προκαλώντας πλείστα ερωτηματικά για το πού το πάνε.

Οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές κρίσεις των τελευταίων μηνών έχουν προκαλέσει πολλές πληγές, όμως όπως δείχνουν τα πράγματα, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΔΗΜΑΡ φέρονται αποφασισμένοι να διαφοροποιούνται από κυβερνητικές αποφάσεις και να μπλοκάρουν διάφορα ζητήματα, όπως έγινε με τον νόμο για τους δανειολήπτες.

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου δημοσιοποιούν την ενόχληση του πρωθυπουργού, ειδικά μετά τις αντιδράσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων στη Βουλή για το κατεπείγον του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Και μάλιστα, ενώ γνωρίζουν πως ο εν λόγω νόμος είναι από τα προαπαιτούμενα και αποτελεί όπλο για τον Στουρνάρα στο επόμενο Eurogroup.

Οι ενστάσεις, που διατυπώθηκαν από το βήμα της Βουλής την Τρίτη και οδήγησαν σε αλλαγή πλεύσης την κυβέρνηση, προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου, και από το πρωθυπουργικό επιτελείο τέθηκε η ερώτηση: «Τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ; Δεν καταλαβαίνουν ότι με τη στάση τους συνεχώς δημιουργούν προβλήματα;»

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Τετάρτης, ο Νίκος Μπίστης απάντησε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ότι τα προβλήματα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης φάνηκαν καθαρά και από την άστοχη δήλωση Σκορδά που δημιούργησε αναστάτωση.

Αλλά και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό έκανε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, αποδεικνύοντας πως η τακτική του ΠΑΣΟΚ για να ανασάνει δημοσκοπικά είναι να απαξιώνει τον πρωθυπουργό.

Σύσκεψη

Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από τους Βενιζέλος και Κουβέλη να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και να αποδείξουν στην πράξη ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Βέβαια νωρίτερα όλοι αναμένουν την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, όπου είναι προγραμματισμένη η ομιλία του. Εκεί, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα στείλει σαφές μήνυμα στους δύο εταίρους.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και αναφέρουν ότι τους δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα την τελευταία περίοδο, δίνοντας την αίσθηση, όχι του κυβερνητικού εταίρου, όπως λένε υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά περισσότερο ενός κόμματος της αντιπολίτευσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και τηρεί χαμηλούς τόνους, δείχνοντας, ως ένα βαθμό, κατανόηση στη στάση του ΠΑΣΟΚ που θέλει να έχει μια διακριτή παρουσία από τη Ν.Δ., δεδομένης της δημοσκοπικής πίεσης. Όμως, μερικές φορές, είναι δύσκολο να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους, ενίοτε και την οργή τους, στο κυβερνητικό επιτελείο για τη στάση του κ. Βενιζέλου και συνολικά του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από θέματα.

Στο Μαξίμου φαίνεται να θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει σταδιακά να αποδυναμωθεί ο πρωθυπουργός και να κερδίσει μεσοπρόθεσμα ο ίδιος. Και αυτό το κάνει, όπως υποστηρίζουν, για να δώσει την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι αυτός θέτει πολλά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας και ουσιαστικά φροντίζει να μην παρεκκλίνει η κυβέρνηση από τον στόχο της.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που παρουσιάζεται με τη συμπλήρωση περίπου ενός χρόνου από την ημέρα που συμφωνήθηκε η συνεργασία της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι άκρως προβληματική, κάτι που θα κληθούν να εξετάσουν οι κυβερνητικοί εταίροι την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης