ΚΘΒΕ: «Καληνύχτα Μαργαρίτα», του Γεράσιμου Σταύρου

Με μεγάλη επιτυχία και πολλή συγκίνηση η πρεμιέρα της παράστασης

Το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» είναι μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», από τη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα «Το τέλος της μικρής μας πόλης» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη. Στο ΚΘΒΕ παρουσιάζεται για πρώτη φορά, γιορτάζοντας έτσι τα 20 χρόνια πορείας στη Μονή Λαζαριστών.

«Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Ο συντηρητισμός , η απληστία, η απάτη, η συνενοχή, η αμοιβαιότητα στην κοινωνική πρόσοψη και η δυσπιστία στο «εσωτερικό», τη χαρακτηρίζουν. Έχει διαβρωθεί από τα ίδια τα λάθη της, την αυτοϋπονόμευση της. Αυτό το σπίτι-θεσμός θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά… Όταν η Μαργαρίτα μυείται στην αντίσταση κατά των Γερμανών, είναι ώριμη να δεχτεί την έξοδο, τη διαφυγή από το περιβάλλον της. Τα επιχειρήματά της τα βρίσκει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Ο θάνατός της, είναι η νίκη της ζωής πάνω στη σήψη και τον θάνατο της κοινωνίας που τη γέννησε και η οποία συνειδητά την πρόδωσε. Το βιολογικό της τέλος σηματοδοτεί την αρχή του νέου κόσμου που θ’ αντικαταστήσει τον κόσμο του παρελθόντος. Η τελευταία σκέψη της Μαργαρίτας εκφράζει τον πόθο της και την ελπίδα ότι ο καλύτερος κόσμος για τον οποίο πεθαίνει είναι εφικτός… ή μήπως όχι;…» αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης Φώτης Μακρής. 

Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη με υπέρτιτλους στα αγγλικά.

To μεγαλοαστικό σπίτι των Περδικάρηδων και η μορφή της Μαργαρίτας ζωντάνεψαν στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός στην πρεμιέρα της παράστασης «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Γεράσιμου Σταύρου, που δόθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018. Η νεαρή Μαργαρίτα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, μπαίνοντας στην Αντίσταση πυροδοτεί τα εκρηκτικά που οδηγούν στην κατάρρευση αυτού του σπιτιού – εικόνας της ελληνικής κοινωνίας τότε και ίσως και τώρα.

Στον ρόλο του Περικλή Περδικάρη, του πατριάρχη της οικογένειας, ο Γιώργος Νινιός.

Στον ρόλο της Μαργαρίτας, σε πρώτη εμφάνιση, η Κατερίνα Παπαδάκη, που μόλις αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης, Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας, Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Φωτισμοί: Νικόλαος Βλασόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, Video Art: Μπάμπης Βενετόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Συκιώτη, Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Ναλμπάντη, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου,  Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

ΠΑΙΖΟΥΝ: Νεφέλη Ανθοπούλου (Κατερίνα), Τέλης Ζαχαράκης (Ορέστης), Σόνια Καλαϊτζίδου (Φωτεινή), Γιάννης Καραμφίλης (Δέρβης), Λευτέρης Λιθαρής (Μπάρμπα Θωμάς), Γιώργος Νινιός (Περικλής), Ιωάννα Παγιατάκη (Αντιγόνη), Κατερίνα Παπαδάκη (Μαργαρίτα), Θοδωρής Σκούρτας (Στέφανος), Ευτυχία Σπυριδάκη (Αγγελική), Αθηνά Συκιώτη (Κοπέλα), Γιώργος Σφυρίδης (Βασίλης), Γιάννης Τσάτσαρης (Σταθμάρχης).

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Μιχάλης Παπαδημητρίου, Περικλής Σιούντας (παίζει ζωντανά ακορντεόν στη σκηνή), Μάριος Τζόγκανος.

Ο Γιάννης Αναστασάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ), ο Σταμάτης Κραουνάκης (Μουσική) και ο Γιώργος Νινιός (Περικλής Περδικάρης)
Ο Γιάννης Αναστασάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ), ο Γιώργος Νινιός (Περικλής Περδικάρης), η Κατερίνα Παπαδάκη (Μαργαρίτα) και ο Φώτης Μακρής (Σκηνοθέτης)
Ο Άρης Στυλιανού (Πρόεδρος ΔΣ του ΚΘΒΕ), ο Γιάννης Αναστασάκης(Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ) και η Μαρία Τσιμά (Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ) με τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παράστασης “Καληνύχτα Μαργαρίτα”

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα