«Κυβερνήσεις συνεργασίας, με προγραμματική συμφωνία»

Ανοιχτός, υπό προϋποθέσεις, εμφανίστηκε ο Φώτης Κουβέλης για (μετεκλογική) συνεργασία με άλλα κόμματα (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου νόμου της ΔΗΜΑΡ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων . Ο πρόεδρος του κόμματος, επεσήμανε πως «θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι γενικά και αόριστα, αλλά με προγραμματική συμφωνία που θα έχει αντανάκλαση στην κοινωνία. Εάν αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν τότε οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι αυτοσκοπός»

Μεταξύ άλλων, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε πως το «το πολιτικό σύστημα έχει παθογένειες και πρέπει να αλλάξει» ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης της αποζημίωσης των βουλευτών.

«Διαφωνούμε με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε: «Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και με τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προγραμματικής συνεργασίας ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον. Εάν προκύψουν στο μέλλον τότε θα δούμε». Με αφορμή τον τρόπο που αναδείχθηκαν σχετικές δηλώσεις του, απηύθυνε έκκληση να καταγράφονται όσα λέει κα όχι να αναδεικνύονται ερμηνείες.

Ο κ. Κουβέλης απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΔΗΜΑΡ σε προεκλογικές συνεργασίες με άλλα κόμματα, λέγοντας ότι το κόμμα του θα έχει τη δική του παρουσία στις εκλογές. «Θέλει τη συμπαράταξη με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας, της ευρωπαϊκής σοσιαλιδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου. Αυτόν τον χώρο θέλουμε να συγκροτήσουμε και μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι θετικά. Στο συνέδριό μας θα γίνει εκτενής συζήτηση για τα ζητήματα αυτά» δήλωσε εμφατικά.

Σχετικά με τη στάση της ΔΗΜΑΡ στον προϋπολογισμό, ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως με τα δεδομένα που υπάρχουν η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα τον καταψηφίσει, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη Βουλή όσο διατηρεί τη δεδηλωμένη.

Για τις δηλώσεις Τσίπρα

Σε ερώτηση για τα όσα λέγονται περί αποστασίας, με αφορμή την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα προς τους βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απάντησε ότι η παρέμβαση αυτή ήταν λανθασμένη, αλλά είναι διαφορετικό από το να αναδεικνύεται ως προτροπή σε αποστασία. «Η πολιτική αντιπαράθεση δεν πρέπει να γίνεται με αναφορές στο μακρινό πολιτικό παρελθόν της χώρας» σημείωσε.

 Οι προτεινόμενες αλλαγές

Στην εισηγητική του παρέμβαση ο κ. Κουβέλης είπε πως το πολιτικό σύστημα έχει παθογένειες και πρέπει να αλλάξει, για αυτό και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ βασίζονται σε δύο άξονες: στην αυτονομία της πολιτικής και την ισότητα μεταξύ κομμάτων και υποψηφίων.

Ο κ. Κουβέλης πρότεινε την τροποποίηση της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων με μεγαλύτερες εξουσίες στην επιβολή κυρώσεων και ενημέρωση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Στο σχέδιο νόμου, επιγραμματικά, προτείνονται οι παρακάτω αλλαγές:

– Σύνδεση του ύψους της τακτικής χρηματοδότησης με το δημόσιο έλλειμμα

– Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 25%

– Μεταβολή των ποσοστών που αφορούν στην κατανομή της τακτικής χρηματοδότησης. ώστε να ενισχυθούν τα μικρότερα σχήματα

– Απαγορεύεται ο τραπεζικός δανεισμός

– Αυξάνεται η ιδιωτική χρηματοδότηση από το ίδιο πρόσωπο σε 20000 ευρώ

– Εισαγωγή υποχρεωτικών ρυθμίσεων, όπως να ορίζεται συγκεκριμένος οικονομικός υπεύθυνος

«Να μειωθεί η βουλευτική αποζημίωση»

Όπως είπε ο κ. Κουβέλης η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης και ζήτησε να προσαρμόζεται στη βάση των ειδικών συνθηκών της οικονομίας της χώρας. Σχετικά μάλιστα χαρακτήρισε ως απαράδεκτο γεγονός την ειδική αποζημίωση του βουλευτή για τη συμμετοχή του στις επιτροπές της Βουλής.

Επίσης πρότεινε την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, επειδή, όπως εξήγησε, ο κάθε πολιτικός πρέπει να ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, όπως ο κάθε πολίτης, και όχι με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη σχετική διάταξη του Συντάγματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης