Οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας την επομένη ημέρα της πανδημίας

Οι δηλώσεις από τη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών» του Ευ. Βενιζέλου με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Μυτιληναίου, του Φωκίονα Καραβία κ.ά.

Ολοκληρώθηκε η ενδιαφέρουσα δημόσια διαδικτυακή –ελέω κορωνοϊού– συζήτηση που διοργάνωσε αο «Κύκλος Ιδεών» και όπου μεταδόθηκε σε live streaming από το iapopsi.gr.

Θέμα της συζήτησης είναι «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα» και σε αυτήν μιλούν γνωστοί εκπρόσωποι από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας όπως:

>>Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος

>> Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

>>Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος των Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος

>> Ο καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Κώστας Κωστής.

>>Ο οικονομικός αναλυτής και σύμβουλος επιχειρήσεων, Γιώργος Προκοπάκης.

Τη συζήτηση συντονίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ερωτήσεις μπορούν να αποστέλλονται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο ekyklos.gr@gmail.com & info@ekyklos.gr

Ευ. Βενιζέλος: Χωρίς σωματική κίνηση δεν λειτουργεί η οικονομία

«Όταν δεν λειτουργεί ο δημόσιος χώρος, δεν λειτουργεί η αγορά» , ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε στη συνέχεια ότι χωρίς σωματική κίνηση δεν λειτουργεί η οικονομία, αυτή η κατάσταση είναι παγκόσμια, κάθε χώρα κινείται με τα δικά της δεδομένα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προβλήματα στις μεταφορές, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την πρωτογενή παραγωγή.

«Η ΕΕ και ειδικότερα η Ευρωζώνη παρά το υψηλό επίπεδο υπόκειται σε οικειοθελείς περιορισμούς και επιβάλει περιορισμούς στον εαυτό της», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες δεν είμαστε στην ίδια αφετηρία από όταν μπήκαμε στην κρίση ούτε θα είμαστε στην ίδια αφετηρία όταν θα βγούμε από την κρίση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Το κράτος γίνεται διαχειριστής της κρίσης όλοι προσβλέπουν στο εθνικό κράτος και δευτερευόντως στην ΕΕ για να λυθούν τα προβλήματα της αγοράς», εξήγησε.

Φωκίων Καραβίας: «Ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να μην ξεχωρίσει αρνητικά στην κρίση»

Την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να μην ξεχωρίσει αρνητικά στην κρίση του κορονοϊού λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος τόνισε ο κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση.

“Για την ελληνική οικονομία διαβάζουμε ότι αναφέρεται ως μια από τις πιο ευάλωτες στην κρίση. Ο λόγος είναι η οικονομική συγκυρία”, ανέφερε ο κ. Καραβίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι  δεν είναι όλα τα σημεία αρνητικά για τη χώρα.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης. Η χώρα, εάν ήθελε, θα μπορούσε να αντλήσει κάποια ποσά από τις αγορές. Παράλληλα, υπάρχουν εργαλεία που θωρακίζουν το τραπεζικό σύστημα και τη ρευστότητα καθώς δεν είναι μια ελληνική αλλά μία ευρωπαική και παγκόσμια κρίση.

Τραπεζικό σύστημα 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τράπεζες αποτελούν μια βασική υποδομή για αυτό και έπρεπε και έμειναν ανοιχτές, είπε ο κ. Καραβίας.

Η Eurobank έχει τρεις προτεραιότητες:

-την ασφάλεια των εργαζομένων της Eurobank, στην οποία πάνω από το 65% εργαζομένων εργάζεται από το σπίτι

-την εξασφάλιση των συναλλαγών, όχι μόνο με φυσικό τρόπο αλλά και τηλεφωνικά και ηλεκτρονικών υπηρεσιών

-τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η τραπεζα εστιάζει στα εξής:

-την εξασφάλιση και διατήρηση ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος

-τη χρηματοδότηση όλων των βιώσιμων επιχειρήσεων με νέο κεφάλαιο κίνησης ώστε να επανεκκινήσουν όταν έρθει η στιγμή. Δε θα υπάρξει κανένας βιώσιμος και καλός πελάτης που δε θα στηριχθεί από τις τράπεζες

-τη διαχείριση του κινδύνου να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. “Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

Διαφέρει από την κρίση του 2008

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημική κρίση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την κρίση του 2008. Μοιάζει με την κρίση του 2001 που είχε τεράστιες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν έχουν ηγετικό ρόλο και η Ρωσία είναι παντελώς απούσα.

Για πρώτη φορά έχουμε πλήρες lock down

Είναι λάθος να υποθέσουμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη, είπε.

Μυτιληναίος: Η επόμενη μέρα της κρίσης ίσως μας επιφυλάσσει κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις

Στην τηλεδιάσκεψη που συντόνιζε ο κ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε και ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ε. Μυτιληναίος, σχολιάζοντας ότι η επόμενη μέρα της κρίσης ίσως μας επιφυλάσσει κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις, είναι τόσο πολύ το χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως που όταν περάσουμε τον πάτο της κρίσης θα αρχίσει να φαίνεται στην οικονομία και θα ωφελήσει την οικονομία, το κράτος και τις επιχειρήσεις,.

Ο κ. Μυτιληναίος σχολιάζοντας την υγειονομική κρίση στη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού, τόνισε ότι έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά.

Δεν θυμάμαι στη γενιά μου να έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η καθήλωση της ζήτησης σε ποσοστά ανήκουστα σε τόσο μικρό διάστημα δεν έχει προηγούμενο, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι χωρίς ωραιοποίηση, το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθίζηση της ζήτησης και την καθήλωση των παραγωγικών μονάδων είναι πρωτοφανές. Μπορεί το 2ο τρίμηνο να δούμε μια καθίζηση του ΑΕΠ που ξεπερνά το 20%, ποσοστό που δεν υπάρχει ακόμη και σε καιρό πολέμου, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση “απείρως καλύτερα και γι᾽ αυτό έχουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε”. Ωστόσο τόνισε ότι γρήγορα η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε δημοσιονομική.  Οι χώρες προέταξαν την υγειονομική στήριξη παρά την οικονομική, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι σιγά σιγά φαίνεται το τέλος της κρίσης.

Για την ενεργειακή αγορά

Για την ενεργειακή αγορά ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι λειτουργεί άψογα εν μέσω της κρίσης. “Η επάρκεια είναι πλήρης σε ηλεκτρικό ρεύμα, σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο. Ωστόσο πρόσθεσε ότι στη βιομηχανία τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς βλέπουμε επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό για τελείως εξωγενείς παράγοντες.

Συνοψίζοντας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται σε survival mode με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι όσοι δραστηριοποιούνται στον κύκλο των commodities γνωρίζουν ότι υπάρχει πάτος. Η οικονομία βαδίζει ταχύτατα προς αυτόν, ωστόσο σίγουρα θα υπάρξει άνοδος. Για να ζήσεις την άνοδο θα πρέπει να έχεις επιβιώσει, ανέφερε. Επίσης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις αυτήν την περίοδο επανεξετάζουν τα κοστολόγια, την οργάνωσή τους και την εταιρική διακυβέρνηση.

Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η επόμενη ημέρα ίσως επιφυλάσσει κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις:”είναι τόσο πολύ το χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως που αυτό το χρήμα όταν περάσουμε τον πάτο της κρίσης θα αρχίσει να φαίνεται στην οικονομία και θα ωφελήσει την οικονομία το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα