ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ: Mega εμβόλιο ρευστότητας για να μη… ρευστοποιηθούν όλα  

Τι είπαν και πού συμφώνησαν ο Ευ. Μυτιληναίος, ο Φ. Καραβίας και ο Γ. Ρέτσος στο διαδικτυακό τραπέζι που οργάνωσε το forum του Ευ. Βενιζέλου

Με ολίγη από συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και πολλούς αστερίσκους σκιαγράφησαν γνωστοί παράγοντες της αγοράς την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και τις απαντοχές αυτής μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Το ερώτημα έθεσε σε δημόσιο διαδικτυακό τραπέζι το forum «Κύκλος Ιδεών» του πρώην υπουργού Οικονομικών και τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και μεταξύ άλλων κλήθηκαν να το απαντήσουν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος των Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος. Το e-πάνελ συμπλήρωσαν ο καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Κώστας Κωστής, και ο οικονομικός αναλυτής και σύμβουλος επιχειρήσεων, Γιώργος Προκοπάκης.

Πέρα από το μέγεθος των συνεπειών που έχει προκαλέσει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο η πανδημία, οι… ομοτράπεζοι του Κύκλου Ιδεών συμφώνησαν ότι η διατήρηση της ρευστότητας είναι το «σωσίβιο» που θα βοηθήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να κρατήσουν το κεφάλι έξω από το νερό της επερχόμενης κορωνο-ύφεσης.

Γ. ΡΕΤΣΟΣ (ΣΕΤΕ): Ζεστό χρήμα και πρωτόκολλο επανεκκίνησης

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον μεγάλο οικονομικό «τραυματία» του κορωνοϊού, τον τουρισμό, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, υπογράμμισε το παράδειγμα καλής πρακτικής που δίνει εντός και εκτός συνόρων η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υγειονομική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εκτιμώντας ότι ο τελικός απολογισμός θα ενισχύσει το brand της χώρας και θα εκτιμηθεί από τους τουρίστες με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προφανείς απώλειες του κλάδου. Εξήγησε ειδικότερα ο κ. Ρέτσος ότι οι πέντε μεγάλες αγορές από τις οποίες έλκει αφίξεις το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι και αυτές που έχουν χτυπηθεί βάναυσα από τον φονικό κορωνοϊό, δηλαδή η Μ. Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ.

Το ζητούμενο για ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να υπάρξει μεγάλη ρευστότητα της τάξης του 1,5-2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Υποσημείωσε δε ότι αυτή η επανεκκίνηση δεν πρέπει να είναι μόνο δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά να αποτελέσει μέρος ενός συντονισμένου πρωτοκόλλου από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι συνυφασμένος με τις μετακινήσεις οι οποίες όμως λόγω κορωνοϊού εμπίπτουν σε εθνικές απαγορεύσεις.

Φ. ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Eurobank): Απόλυτη στήριξη σε όσους πλήττονται πραγματικά

Μιλώντας για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι τράπεζες σε ακόμη μία αλλά αυτήν τη φορά πρωτόγνωρη κρίση, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία βιώνει ένα ολοκληρωτικό «λουκέτο». Έστω και υπό αυτές τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες οι τράπεζες είναι, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, καλύτερα προετοιμασμένες από ό,τι ήταν στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες αναχρηματόδοτησης του χρέους.

Αυτό που φοβίζει όχι μόνο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank αλλά όλα τα τραπεζικά στελέχη ανά τον κόσμο είναι το προφανές: να δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Γι’ αυτό και ο κ. Καραβίας επέμεινε πως είναι απαραίτητο να φιλτραριστούν οι πραγματικά πληττόμενοι δανειολήπτες από αυτούς που εκμεταλλεύονται την υγειονομική συγκυρία, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι όσοι δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς στήριξη από τις ελληνικές τράπεζες.

ΕΥ. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (MYTILINEOS): Επάρκεια στην ενέργεια, κίνδυνος αφανισμού στη βιομηχανία

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, λέγοντας ότι η εγχώρια –και όχι μόνο– οικονομία μπήκε σε αχαρτογράφητα νερά. Ο γνωστός επιχειρηματίας εξέφρασε την έκπληξή του για το μέγεθος της συρρίκνωσης της ζήτησης ειδικά σε συνδυασμό με τον ελάχιστο χρόνο στον οποίο αυτή η κάμψη συνέβη, δεν απέκλεισε δε η καθίζηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους να ξεπεράσει ακόμη και το 20%!!!

Αναφερόμενος ειδικά στην ενεργειακή αγορά ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η επάρκεια και σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε φυσικό αέριο είναι πλήρης, συμπληρώνοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει έντονα και ενεργά την παρουσία του με συχνότητα που ξεπερνά ακόμη και τους καιρούς της κανονικότητας.

Εκεί που εντόπισε τις μεγάλες δυσκολίες ο ιδρυτής τής MYTILINEOS είναι στον βιομηχανικό κλάδο, όπου μεγάλα ονόματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους και μικρότερες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με αφανισμό, μη δυνάμενες ούτε να πουλήσουν αλλά ούτε καν να «στοκάρουν» την παραγωγή τους. Συνοψίζοντας ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι άνω του 80% των επιχειρήσεων βρίσκονται σε mode επιβίωσης και πως δίχως την απαιτούμενη ρευστότητα ακόμη και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις με αξιόλογα και ανταγωνιστικά προϊόντα μπορεί να μην αντέξουν να ζήσουν την επόμενη ημέρα της ανάκαμψης, όταν αυτή έρθει.

Η ευχάριστη έκπληξη που ίσως επιφυλάσσει για το επιχειρείν η επόμενη ημέρα της πανδημίας είναι για τον Ευ. Μυτιληναίο «το πολύ χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως», που αυτό «όταν περάσουμε τον πάτο της κρίσης, θα αρχίσει να φαίνεται στην οικονομία και θα ωφελήσει την οικονομία, το κράτος και τις επιχειρήσεις».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα