ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου

«Ψήνεται» νέα άτυπη Πενταμερής

Από όταν έγινε γνωστός ο προγραμματισμός για τη διεξαγωγή της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη των 5+1 μερών που εμπλέκονται στο Κυπριακό, το κείμενο που συνόδευε τη προαναγγελία του ραντεβού είχε πολλά «αν» και «εφόσον». Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

Τελικά, αυτό που όλοι ήξεραν από πριν, ότι δηλαδή αυτό το «κοινό έδαφος» για βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού δεν υφίσταται, το μόνο που επιβεβαιώθηκε ήταν το ουσιαστικό –αν όχι και τυπικό– ναυάγιο. Απλώς η… γαρνιτούρα άλλαξε προς το χειρότερο, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, να καταθέτει επίσημο έγγραφο με το οποίο αιτείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναγνωρίσει ότι στην Κύπρο υφίστανται «δύο κράτη»!!! Από κοντά και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που διακήρυξε από τη Γενεύη πως «η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ότι οι νέες διαπραγματεύσεις δεν είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών».

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις, αλλά από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, φέρεται να έκοψε τον βήχα του εκλεκτού τού Ερντογάν, Τουρκοκύπριου ηγέτη, λέγοντας ότι τη λύση των δύο κρατών –εν προκειμένω την επισημοποίηση της διχοτόμησης– «δεν θα τη δεχθεί ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας ούτε η Ε.Ε.», συμπληρώνοντας ότι «δεν γίνεται να ακυρωθεί όλη η δουλειά που έχει γίνει στο Κυπριακό».

Φυσικά, από την πλευρά τους Κύπρος και Ελλάδα ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία λύση που δεν θα «πατάει» στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις τουρκοκυπριακές θέσεις όπως αυτές επισήμως εκφράστηκαν από το δίδυμο ΤατάρΤσαβούσογλου στην ελβετική πρωτεύουσα. «Θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον γ.γ. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε», είπε συγκεκριμένα αργά το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους, όταν και ολοκληρώθηκε η ολομέλεια της 5μερούς άτυπης συνόδου. Συμπλήρωσε δε ότι «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του γ.γ. της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας, που φέρεται να είπε στον γ.γ. του ΟΗΕ ότι «δεν υπάρχει άλλο περιθώριο οποιασδήποτε άλλης λύσης πέρα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Νέα πενταμερής;

Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε με σιγουριά είναι κατ’ αρχάς ότι το αδιέξοδο δεν συνεπάγεται ότι η διαδικασία παγώνει οριστικά και αμετάκλητα. Το αντίθετο μάλλον πρόκειται να συμβεί, αν κρίνουμε από το… πείσμα του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μετά το πέρας της άτυπης συνόδου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά δεν παρατάμε την προσπάθεια».

Όπως εξήγησε ο γ.γ. του ΟΗΕ θα μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις διαφορετικές θέσεις που κατατέθηκαν στη Γενεύη και στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εξεύρεση κοινού τόπου συζητήσεων.

Θα πρέπει επίσης να κρατήσουμε ότι αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο να επαναληφθεί εν ευθέτω χρόνω μία άτυπη πενταμερής είναι κάτι που η τουρκική πλευρά δεν το πετάει στα… σκουπίδια. Κι αυτό διότι η Άγκυρα θα εμφανιστεί ότι δεν τορπιλίζει οριστικά τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, στάση που εκτιμά ότι θα της πιστωθεί ως «πιστοποιητικό καλής διαγωγής» ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Ιουνίου.

Αυτά, όμως, είναι τακτικισμοί για το θεαθήναι, καθώς και μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία αρνήθηκε να συναινέσει στην πρόταση διορισμού ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό (σ.σ. θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα αναβάθμιζε τη διαδικασία) αποδεικνύει ότι η Άγκυρα και οι Τορκοκύπριοι θα κρατήσουν στυλωμένα τα πόδα στη μόνη λύση που ρου ικανοποιεί. Αυτήν της επισημοποίησης της διχοτόμησης του νησιού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα