Κύπρος: Εκβιασμοί στα Κατεχόμενα με στόχο το φυσικό αέριο!

Ένα απίστευτο παιχνίδι εκβιασμών με καθοδηγητή την Άγκυρα και πρωταγωνιστή την κυβέρνηση του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη με απώτερο στόχο την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Ο λεγόμενος «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως δεν αναμένει θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τις προσεχείς συναντήσεις στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα. Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Ναμί αναφέρει ότι το λέει αυτό με λύπη, «δεν περιμένω κάποια θετική εξέλιξη στη Νέα Υόρκη. Το κυπριακό μπορεί να λυθεί. Αυτό το είδαμε στο Κραν Μοντανά. Εάν τότε ο Ελληνοκύπριος ηγέτης δεν είχε εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το ζήτημα θα είχε τελειώσει. Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει τον κ. Αναστασιάδη».

Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Οζντίλ Νάμι απηύθυνε «ανοιχτή και σαφή έκκληση (προς την ελληνοκυπριακή πλευρά). Ελάτε να συζητήσουμε το ενεργειακό ζήτημα σε συνεργασία, με τρόπο που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς. Η Κύπρος, ολόκληρη η περιοχή και η Ευρώπη θα εξασφαλίσουν μεγάλο κέρδος από τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών». Εν ολίγοις ομολόγησε τον στόχο τους!

«Σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου υπάρχουν στο νότιο τμήμα της Κύπρου. Υπάρχουν επίσης στο Ισραήλ. Ελάτε και ας μετατρέψουμε όλους αυτούς τους πόρους σε ένα έργο ειρήνης. Ας φτιάξουμε μια κοινή νέα ενεργειακή πολιτική. Ας μεταφέρουμε αυτούς τους πόρους στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και αφετέρου θα θέσουμε τα θεμέλια για την ειρήνη, δημιουργώντας αλληλεξάρτηση. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε αυτό το σενάριο συνεργασίας αντί για το σενάριο της έντασης. Η πρώτη μας προτίμηση ήταν πάντα η συνεργασία. Έχουμε κάνει όπως πάντα το καθήκον μας, αλλά η άλλη πλευρά δεν έχει δώσει θετική ανταπόκριση μέχρι σήμερα».

Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, ενεργήσει μονομερώς, η τουρκική πλευρά θα κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο». Αν οι συνομιλητές μας αγνοήσουν αυτό το θέμα και επιμένουν να κάνουν μονομερή βήματα, η τουρκική πλευρά δεν θα παραμείνει αδιάφορη, πρόσθεσε ο κ. Ναμί.

«Έχουμε πει από πριν τι θα κάνουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα λάβουμε ταυτόχρονα τα ίδια μέτρα που θα λάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που προήλθε από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ο Οζντίλ Νάμι είπε ότι η αγορά στα κατεχόμενα μειώθηκε κατά 800 εκ. στερλίνες λόγω της κρίσης και αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες στο θέμα της αντιστάθμισης αυτών των ζημιών με την βοήθεια της Τουρκίας, επειδή η αλλαγή του τουρκικού πολιτικού συστήματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι μηχανισμοί στους οποίους οι Τουρκοκύπριοι θα υποβάλουν τα αιτήματά τους για εξεύρεση λύσεων δεν έχουν καθορισθεί.

Σημειώνοντας ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος στην Τουρκία, ο κ. Νάμι είπε ότι το κόστος αυτό θα μειωθεί όταν μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία με υποθαλάσσια καλώδια.

Υπάρχουν εκτιμήσεις, συνέχισε, ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο ενώ ορισμένοι λένε ότι τρία χρόνια θα ήταν μια «πιο ρεαλιστική προσδοκία».

Στην ελευθερή Κύπρο πάλι η Λευκωσία καταγγέλλει στο Συμβούλιο της Ευρώπης την παράνομη ανάπτυξη ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και κάνει λόγο για «σκόπιμη πολιτική» με στόχο να θιγούν τα δικαιώματα των Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών ως προς την αποκατάσταση της περιουσίας τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικό υπόμνημα προς την Επιτροπή Υπουργών, το 2001 η παράνομη ανάπτυξη περιουσιών στα κατεχόμενα κάλυπτε μια έκταση περίπου 107 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία επεκτάθηκε το 2007 σε 207 τ. χλμ και το 2014 σε 279 τ.χλμ. Η Λευκωσία λέει επίσης ότι υπάρχουν αποδείξεις για σημαντική ανάπτυξη στις περιοχές της Μόρφου και της Καρπασίας «σε μια κλίμακα που δεν παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια».

Στο υπόμνημα που εστάλη ενόψει της συζήτησης για τα δικαιώματα των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων, μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, η Κύπρος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι συνεχίζεται η «συνενοχή της Τουρκίας στην παράνομη πώληση ή εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών κατοικιών και περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».

Η Λευκωσία καλεί παράλληλα την Επιτροπή Υπουργών να αναγνωρίσει τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθούν πλήρως οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ από την Τουρκία.

Παραθέτει εξάλλου νέο κατάλογο με αποσπάσματα δημοσιευμάτων στον τουρκοκυπριακό Τύπο από το 2017 και 2018, που, όπως λέει, αποδεικνύουν την ενεργό συμμετοχή ή ενθάρρυνση των κατοχικών αρχών στη συνεχιζόμενη παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό υπόμνημα, η σκόπιμη διανομή περιουσιών ως εργαλείο που «ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση» αναδεικνύεται μέσα από δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Diyalog, στις 24 Μαρτίου 2018, ο οποίος είπε ότι «…όσο περισσότερη γη τουρκοποιείται, το δικαίωμα της ελληνοκυπριακής πλευράς να απαιτεί γη στο βορρά – όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα – θα καταργείται», ενώ λέει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην «τουρκοποίηση» της Μόρφου, ώστε να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μαζί παρατίθεται και μέρος παλαιότερου καταλόγου που είχε αποσταλεί στο ΕΔΑΔ, με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα από το 2004 μέχρι το 2011 που «απεικονίζουν όχι μόνο την εκτεταμένης κλίμακας διανομή των ελληνοκυπριακών περιουσιών, αλλά και το ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν σε σχέση με τις περιουσίες συχνά αποσκοπούσαν στο να θιγούν τα δικαιώματα των Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών ως προς την αποκατάσταση της περιουσίας τους».

Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση στο Στρασβούργο, τον περασμένο Ιούνιο, η Άγκυρα απείλησε ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεν θα συμμετάσχει σε συζητήσεις αναφορικά με την εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου που σχετίζονται με το Κυπριακό.

Ενόψει την συνεδρίασης στο Στρασβούργο, η Λευκωσία ζητά από την Επιτροπή Υπουργών να επαναβεβαιώσει ότι η μεταβίβαση ή ανοικοδόμηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα χωρίς την συναίνεση των νόμιμων ιδιοκτητών αποτελεί μια συνεχιζόμενη παραβίαση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων.

Ζητά παράλληλα τη λήψη άμεσων μέτρων για να παρεμποδιστούν οι μεταβιβάσεις ή η ανοικοδόμηση επί των περιουσιών, αλλά και να μπει ένα τέλος στην ενθάρρυνση ή προώθηση της πώλησης και χρήσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών.
Τέλος, η Λευκωσία επαναλαμβάνει το αίτημα για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που επιδίκασε το ΕΔΑΔ τον Μάιο του 2014.

Με δεύτερο υπόμνημα προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Λευκωσία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, σημειώνοντας ότι η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας δεν μπορεί να αποτελέσει ένα «αποτελεσματικό πλαίσιο προσφυγής». Ζητά παράλληλα από την Επιτροπή Υπουργών να συνεχίσει την επίβλεψη της συμμόρφωσης της Τουρκίας, στη βάση της απόφασης του Δικαστηρίου για αποζημίωση.

Εκφράζει ακόμη ανησυχία για το γεγονός ότι έχει παραμεληθεί για πολλά χρόνια η καταβολή των αποζημιώσεων στις υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη» και «Βαρνάβα», παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής Υπουργών προς την Άγκυρα, με τη Λευκωσία να ζητά άμεση πληρωμή.

Σε επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών, ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι 30 χρόνια σχεδόν μετά την υποβολή της αίτησης, η κ. Λοϊζίδου ακόμη προσπαθεί να βρει δικαίωση σε σχέση με την εφαρμογή των ατομικών της μέτρων. Συμπληρώνει ότι η Επιτροπή Υπουργών είναι η μόνη αρμόδια να επιφέρει την εκτέλεση της απόφασης ενώ λέει ότι δεν θα είχε ένσταση στην παραπομπή της υπόθεσης εκ νέου στο ΕΔΑΔ, στη βάση του άρθρου 46.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα