Κύπρος: Με γκρίνιες αναλαμβάνει καθήκοντα ο Χριστοδουλίδης

Η ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου προκάλεσε έντονη συζήτηση, γιατί δεν τηρήθηκαν πλήρως οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει

Σε λίγη ώρα ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα δώσει την επίσημη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα αναλάβει επισήμως τα ηνία του κράτους. Η χθεσινή ανακοίνωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου, προκάλεσε έντονη συζήτηση αλλά και κριτική, γιατί δεν τηρήθηκαν πλήρως οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Δεσμεύσεις που αφορούσαν το 50% συμμετοχής γυναικών, το ηλικιακό κριτήριο, την μη αξιοποίηση ατόμων που υπηρέτησαν σε παλαιότερες κυβερνήσεις, και τον αποκλεισμό συγγενικών προσώπων. Ωστόσο η επιλογή που επισκίασε όλες τις άλλες, είναι αυτή του Μιχάλη Χατζηγιάννη για το νεοσύστατο υφυπουργείο Πολιτισμού.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο διορίστηκαν 8 άνδρες και 3 γυναίκες, κάτι που καταφανώς απέχει από τη δέσμευση για ισορροπημένη εκπροσώπηση των δύο φύλων.

Έγιναν προσπάθειες για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών αλλά υπήρξαν αρνήσεις που δεν άφηναν πολλά περιθώρια για άλλες επιλογές. Οι τρεις γυναίκες υπουργοί είναι η Αθηνά Μιχαηλίδου στο υπουργείο Παιδείας, η Άννα ΠροκοπίουΚουκκίδου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και η Πόπη Κανάρη στο υπουργείο Υγείας.

Σε επίπεδο υφυπουργείων η εικόνα είναι σαφώς ισορροπημένη με τρεις άντρες και τρεις γυναίκες (Υφυπουργός παρά το Προέδρω Ειρήνη Πική, υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, Υφυπουργός Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου) . Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε επίσης γυναίκες για στελέχωση του Προεδρικού Γραφείου διορίζοντας αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο τη Δόξα Κωμοδρόμου, την Πηνελόπη Παπαβασιλείου ως Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, την Μαριλένα Ραουνά ως διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου, τη Τζόζη Χριστοδούλου ως Επίτροπο Ισότητας και την Μαρία Παναγιώτου ως Επίτροπο Περιβάλλοντος.

Στο υπουργικό συμβούλιο μετέχουν επίσης δύο πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά το ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι δεν θα έκανε τέτοιες επιλογές. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό που είχε υπηρετήσει στο ίδιο υπουργείο και επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου που ήταν υπουργός Υγείας στη κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Στην ομάδα των «παλιών» προστίθεται και ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος είχε διατελέσει βουλευτής του Κινήματος «Αλληλεγγύη». Ο διορισμός του κ. Γιωργάλλα προκάλεσε την παραίτηση της Προέδρου της «Αλληλεγγύης» Ελένης Θεοχάρους, καθώς δεν είχε ενημερωθεί, ούτε είχε ζητηθεί η άποψη της.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε θέσει ακόμα ως κριτήριο επιλογής των μελών της κυβέρνησης και την ηλικία θέλοντας νεαρότερα άτομα σε καίριες θέσεις. Ο μικρότερος είναι 39 ετών (κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Λετυμπιώτης) και ο μεγαλύτερος 71 (υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός). Ο μέσος όρος υπολογίζεται πέριξ των 50 ετών καθώς με βεβαιότητα δεν μπορεί κάποιος να έχει εικόνα αφού ορισμένα μέλη της κυβέρνησης στα βιογραφικά τους δεν αποκαλύπτουν την ηλικία τους.

Κριτική ασκείται στον Νίκο Χριστοδουλίδη και για την επιλογή του Χαράλαμπου Χαραλάμπους ως διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, ο οποίος θα παρακολουθεί και θα συντονίζει και το κυβερνητικό έργο. Ο κ. Χαραλάμπους είναι νυμφευμένος με την αδελφή της συζύγου του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου είχε υποσχεθεί ότι θα αποφευχθούν οι διορισμοί συγγενών και στην περίπτωση αυτή, η δέσμευση δεν τηρήθηκε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο διορισμός που απασχόλησε περισσότερο είναι αυτός του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Θεωρείται πως επελέγη λόγω της δημοφιλίας και όχι λόγω των ικανοτήτων να διαχειριστεί ένα υφυπουργείο με μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα