Κύπρος: Σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας αστυνομικού

Η αστυνομικός είχε καταγγείλει στον προϊστάμενο της την παρενοχλητική συμπεριφορά λοχία, χωρίς όμως να ληφθεί κανένα μέτρο

Αντιδράσεις μεταξύ των μελών της κυπριακής Αστυνομίας έχει δημιουργήσει ο χειρισμός της καταγγελίας γυναίκας αστυνομικού εναντίον λοχία για συστηματική σεξουαλική παρενόχληση.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο Protothema.gr ότι η ηγεσία του Σώματος καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει τις αρνητικές διαστάσεις της υπόθεσης, αποφεύγοντας να δώσει στοιχεία για τα γεγονότα.

Τρεις καταγγελίες

Η γυναίκα αστυνομικός, στις καταθέσεις που έδωσε στο ΤΑΕ (Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων) Λεμεσού, κατήγγειλε έναν αξιωματικό και δύο λοχίες συναδέλφους της. Ωστόσο, η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, αφορά μόνο τον ένα εκ των τριών. Τους άλλους δύο τους κατήγγειλε για αμέλεια ή για πιθανή συγκάλυψη. Η αστυνομία έχει αποφύγει επιμελώς να δώσει πληροφορίες γύρω από την υπόθεση, ενώ ο Λοχίας που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση, τέθηκε σε διαθεσιμότητα με καθυστέρηση και αφού πλέον η υπόθεση είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ.

Πληροφορίες του Protothema.gr αναφέρουν ότι η γυναίκα είχε καταγγείλει την παρενοχλητική συμπεριφορά του λοχία, στον προϊστάμενο της χωρίς όμως να ληφθεί κανένα μέτρο.

Στη συνέχεια έκανε γραπτή καταγγελία προς τον αρχηγό αστυνομίας. Η καταγγελία δόθηκε στον λοχία προϊστάμενο της και αυτός με τη σειρά του τη προώθησε με τελικό αποδέκτη τον αρχηγό Στέλιο Παπαθεοδώρου. Η επιστολή όμως έμεινε στα χέρια ενός υπαστυνόμου στο αρχηγείο αστυνομίας και ποτέ δεν έφτασε στα χέρια του κ. Παπαθεοδώρου.

Η καταγγέλουσα, διαπιστώνοντας ότι δεν λήφθηκε κανένα μέτρο, αναγκάστηκε να κάνει καταγγελία στο ΤΑΕ.

Μία διαθεσιμότητα, μία μετάθεση και μία άδεια

Ο αρχηγός της κυπριακής αστυνομίας, κάτω από την πίεση της διαρροής του συμβάντος, αναγκάστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον λοχία που φέρεται να παρενοχλούσε την γυναίκα. Μάλιστα, όπως πληροφορείται το Protothema.gr, o ίδιος λοχίας αντιμετώπισε και στο παρελθόν παρόμοια καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση η οποία επίσης αποσιωπήθηκε.

Ο λοχίας προϊστάμενος της γυναίκας μετακινήθηκε σε άλλη υπηρεσία και δεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα, καθώς δεν θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την ποινική έρευνα.

Τέλος ο υπαστυνόμος, που κράτησε στο συρτάρι του την καταγγελία, πήρε άδεια ώστε να αποφύγει τη διαθεσιμότητα. Αν και έγινε λόγος για λήψη διοικητικών μέτρων, στη πραγματικότητα δεν λήφθηκε κανένα μέτρο, αλλά υπήρξε προσπάθεια «ενδοοικογενειακής» τακτοποίησης της υπόθεσης.

Ερωτήματα για την αμεροληψία

Αστυνομικές πηγές εξέφραζαν αμφιβολίες για την αμεροληψία της έρευνας, έστω και αν αυτή γίνεται από το ΤΑΕ Λεμεσού. Όπως ανέφεραν, είναι πολύ δύσκολο ένα επαρχιακό ΤΑΕ να ερευνά χωρίς να επηρεάζεται μέλη της δύναμης που υπηρετούν στο Αρχηγείο και βρίσκονται κοντά στην ηγεσία.

Θεωρούν ότι την έρευνα θα έπρεπε να την αναλάβει είτε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) είτε ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές διορισμένοι από τον γενικό Εισαγγελέα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα