Κυριακή κοντή γιορτή (για τις τράπεζες…)

H «DDay» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος –κατά συνέπεια και των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων– έφτασε, καθώς αύριο Κυριακή θα γίνουν και επισήμως γνωστά και τα αποτελέσματα των stress tests. Για την Ελλάδα δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς τα 50 δισ. ευρώ που διατέθηκαν από τους φορολογουμένους φαίνεται πως έπιασαν τόπο. Και στα καλά νέα ένα υπόλοιπο περίπου 11 δισεκατομμυρίων που πιθανολογείται πλέον ότι μπορεί να αξιοποιήσει κοινωνικά η κυβέρνηση.

Αν και επίσημες ανακοινώσεις ακόμα δεν υπάρχουν, οι διαρροές δείχνουν πως οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν δεν έχουν να ανησυχούν για κάτι και ότι είτε χωρίς νέες κεφαλαιακές ανάγκες είτε με μικρές και διαχειρίσιμες, εντάσσονται πλέον στο ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας με επαρκή κεφάλαια για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Πιο αναλυτικά, τα δημοσιεύματα ξένων πρακτορείων θέλουν την Alpha Bank να περνά τα test χωρίς να προκύπτουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Αντίστοιχες πληροφορίες υπάρχουν και για την Τράπεζα Πειραιώς. Σε ελαφρώς χειρότερη θέση θέλουν να βρίσκονται η Εθνική και η Eurobank, οι οποίες εμφανίζονται με μικρές ανάγκες, μόνο που η κάλυψη έχει ήδη εγκριθεί και δρομολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επιστολή με την οποία ενημερώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που σχετίζονται με την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Από τις τράπεζες δεν έγινε γνωστό το παραμικρό για τα αποτελέσματα, καθώς η ΕΚΤ έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς.

Την ίδια ώρα, το Reuters υποστήριξε ότι η Alpha Bank δεν εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το stress test, χωρίς καν να συνυπολογιστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης όπως έχει εγκριθεί από την Κομισιόν. Ωστόσο, πηγές της Alpha Bank αρνήθηκαν να κάνουν το παραμικρό σχόλιο για το θέμα.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ, υπενθυμίζονται οι προ ημερών δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της, κ. Τουρκολιά, ο οποίος είχε πει πως με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής θα πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των stress tests για την Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται άλλωστε πως μόλις προχθές η τράπεζα κατέθεσε το ενημερωτικό της FinansBank στην τουρκική κεφαλαιαγορά, προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της με παραίτηση των παλιών μετόχων και δι’ αυτού του τρόπου να εκχωρήσει ποσοστό σε νέους μετόχους, το οποίο δεν θα ανέλθει πέραν του 40%. H κίνηση αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας.

Η επόμενη ημέρα

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ μετά οι συστημικές τράπεζες θα προβούν σε αναλυτικές ανακοινώσεις, με βάση τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί.

Οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία δύο εβδομάδων να υποβάλουν τα capital plans, περιγράφοντας πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, σε περίπτωση που υπάρξουν, και στη συνέχεια η υλοποίηση του σχεδιασμού όπως θα έχει εγκριθεί, εντός έξι ή εννέα μηνών, θα ελέγχεται από την ΕΚΤ. Για τις ελληνικές τράπεζες το στοίχημα είναι να καταφέρουν να περάσουν εκ νέου στον ιδιωτικό τομέα, και παράλληλα να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία με φθηνά κεφάλαια. Οι πλέον ψύχραιμοι πάντως της αγοράς σημειώνουν πως η επόμενη ημέρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα αλλάξει και πολλά ως προς τη δυνατότητα των τραπεζών να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Πλέον μέχρι την Κυριακή οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν στην ΕΚΤ τυχόν αντιρρήσεις για τα αποτελέσματα που έχουν οι διοικήσεις στα χέρια τους. Την Κυριακή το μεσημέρι στις 13.00 η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση των stress tests για τα 128 ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. Μετά θα γίνουν ανακοινώσεις από τις ελληνικές τράπεζες για το πώς καλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες. Η ΕΚΤ δίνει χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων στις τράπεζες για να ολοκληρώσουν και να υποβάλουν τα capital plans. Οι όποιες κινήσεις πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως οι ελληνικές τράπεζες μπήκαν στη διαδικασία των τεστ έχοντας προχωρήσει ήδη σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο 2014.

25 οι «μετεξεταστέες» σύμφωνα με το Bloomberg

Συνολικά 25 τράπεζες θα αποτύχουν στη συνολική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο το προσχέδιο για το ανακοινωθέν των τελικών αποτελεσμάτων.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι 105 τράπεζες φαίνεται πως θα περάσουν την αξιολόγηση, σύμφωνα με το προσχέδιο. Από τις τράπεζες που δεν τα καταφέρνουν, περίπου 10 αντιμετωπίζουν κεφαλαιακά κενά τα οποία θα πρέπει να καλύψουν, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης χωρίς να την κατονομάζει. Το μέγεθος αναμένεται να αλλάξει, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων στις 26 Οκτωβρίου, αναφέρει η ίδια πηγή.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να σχολιάσει υποθέσεις για το αποτέλεσμα της συνολικής αξιολόγησης», αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. «Οποιαδήποτε συμπεράσματα ως προς το τελικό αποτέλεσμα της άσκησης θα αποτελούν υποθέσεις μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων».

Οι τράπεζες που άντλησαν επαρκή κεφάλαια αυτό το έτος για να καλύψουν τα κεφαλαιακά τους κενά δεν θα χρειαστεί να βρουν και νέα κεφάλαια, αναφέρει το πρακτορείο. Οι τράπεζες με κενά θα έχουν διορία δύο εβδομάδων για να υποβάλουν ένα νέο κεφαλαιακό σχέδιο.

 

 

Διαβάστε επίσης