Κυριάκο, ΕΣΥ θωράκισε τα δημόσια νοσοκομεία

Με τα κονδύλια από την Ευρώπη, η κυβέρνηση μπορεί να θωρακίσει την υγεία για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας – Ο ρόλος του Ηλία Μόσιαλου στον ανασχεδιασμό

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε παγκοσμίως ότι τα συστήματα υγείας, ακόμη και των πιο προηγμένων χωρών, δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το κακό που βρήκε την υφήλιο με την έλευση του νέου κορωνοϊού που προκαλεί την covid-19.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η πανδημία, λοιπόν, ανέδειξε τις ελλείψεις παγκοσμίως σε ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι και σε μάσκες και σε άλλα αναλώσιμα. Διότι το να μετατρέπεις γήπεδα κι εκθεσιακούς χώρους σε νοσοκομεία δεν είναι λύση. Όπως και αυτό που έκανε η Κίνα, η οποία κατασκεύασε δύο νοσοκομεία προκάτ σε τρεις ημέρες.

Στη χώρα μας μπορεί να μη φράκαρε το ΕΣΥ, που έχει λοιδορηθεί από όλους τους πολιτικούς χώρους (πλην ΚΚΕ για να λέμε και του στραβού το δίκιο), αλλά σίγουρα έτρεμε το φυλλοκάρδι μας για να μην υπερφορτωθεί. Το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) ναι μεν το σχεδίασε και επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργού Υγείας Γιώργου Γεννηματά το ίδρυσε το 1983, αλλά τις επόμενες δεκαετίες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν πρωτίστως που απαξίωσαν τη σημασία του ΕΣΥ για την κοινωνία. Επί ΠΑΣΟΚ ήταν που πολλές υπηρεσίες δημόσιων νοσοκομείων στάλθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες, αφήνοντας μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα δίχως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους. Και κάποια άλλα νοσοκομεία μπορεί να έχουν τα μηχανήματα, αλλά και αυτά παθαίνουν  συνεχώς βλάβες (την ίδια ώρα τα ίδια μηχανήματα των ιδιωτών είναι αθάνατα), παραμένοντας ανενεργά.

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία τις προηγούμενες δεκαετίες ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με το ΠΑΣΟΚ στην απαξίωση του ΕΣΥ. Απλά στη Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιήθηκε και ιδεολογικό περίβλημα. Κι επιχειρήθηκε η ανάδειξη της ιδιωτικής υγείας με τη δικαιολογία των ξενοδοχειακών υπηρεσιών πέραν των ιατρικών. Φυσικά ουδείς είπε κουβέντα, ότι παρά την άνθιση της ιδιωτικής παροχής ιατρικών υπηρεσιών, όταν δυσκόλευε η κατάσταση, τότε οι ασθενείς οδηγούνταν στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως συμβαίνει ακόμη και σήμερα με τα μαιευτήρια. Όταν παρουσιαστούν επιπλοκές, τότε τα μωρά οδηγούνται στο Αγία Σοφία, ή στο Αγλαΐα Κυριακού, ενώ οι μητέρες είτε στο Έλενα Βενιζέλου, είτε στο Αλεξάνδρας.

Στην απαξίωση του ΕΣΥ έλαβε μέρος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι επί ημερών διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, δεν μπήκε ούτε ένα τούβλο σε δημόσιο νοσοκομείο. Το μόνο που έγινε ήταν να απαξιώνεται το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Από τη μία ο Πολάκης κατηγορούσε τους συνδικαλιστές ως λαμόγια και εξήγγειλε παραμυθένιες προσλήψεις. Τουλάχιστον πέντε φορές ανακοίνωσε τις περιβόητες 4.000 προσλήψεις, με συνέπεια κάποιοι να νομίζουν ακόμη και σήμερα ότι στα νοσοκομεία δουλεύουν επιπλέον 20.000 άτομα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχθηκε τις καταδρομικές του Ρουβίκωνα κατά ιατρών για το φακελάκι, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τα λίγα αρπακτικά με την πλειονότητα αυτών που σήμερα ονομάζει ήρωες. Ακόμη και στο θέμα των κρεβατιών των ΜΕΘ δεν έκανε τίποτα, καθώς αυτό που πρωτίστως ενδιέφερε τους ένοικους της Κουμουνδούρου ήταν το πώς θα κατηγορήσουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Λόγω αντανακλαστικών

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κατάσταση του ΕΣΥ σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσε να αντέξει εάν η πανδημία χτυπούσε τη χώρα όπως συνέβη σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ. Όταν καταρρέουν τα συστήματα υγείας της Λομβαρδίας, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, τότε όλοι μπορούμε να αναλογιστούμε τι θα συνέβαινε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπιζε τον Σωτήρη Τσιόδρα ως τον τρελό του χωριού, ή τον Ηλία Μόσιαλο ως έναν συνωμοσιολόγο. Διότι κάποιοι στην κυβέρνηση –που τώρα κάνουν μαθήματα στους πολίτες για τη σημασία τού να μένουμε σπίτι– αυτούς τους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησαν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την άποψή τους πριν αποφασίσει να θέσει τη χώρα σε καθεστώς lock down.

Τόσο οι Τσιόδρας και Μόσιαλος, όσο και οι άλλοι σοφοί που απαρτίζουν την ομάδα του ΕΟΔΥ, επεσήμαναν στο Μαξίμου πως εάν κορωνοϊός εισβάλει στην κοινότητα, τότε το ΕΣΥ θα γκρεμιστεί, όπως ένα κάστρο στην άμμο που κατασκευάζουν τα παιδιά στις καλοκαιρινές διακοπές, ή σαν παλάτι από τραπουλόχαρτα που αρέσει σε πολλούς μεγάλους να φτιάχνουν για να περάσουν την ώρα τους. Οπότε τα σκληρά μέτρα ήταν η μόνη λύση για την Ελλάδα, την υγεία των πολιτών, αλλά το σημαντικότερο για τη διατήρηση του ΕΣΥ. Διότι εάν κατέρρεε το ΕΣΥ, τότε και η ιδιωτική υγεία θα οδηγείτο σε ανάλογη κατάρρευση.

Οπότε, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αλλά και οι σαφείς εντολές που δόθηκαν προς τους πολίτες, οδήγησαν στο να ετοιμαστούν τα νοσοκομεία. Ας μην ξεχνάμε ότι για τουλάχιστον 15 ημέρες τα επείγοντα και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων δέχονταν μόνο τα πολύ κρίσιμα περιστατικά. Αυτά τα μέτρα έδωσαν τον χρόνο, αφενός μεν να επιτευχθεί η  αποφυγή της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, αφετέρου δε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, για να μπορέσουν όχι μόνο να δεχθούν ασθενείς με covid-19, αλλά και άλλους που χρήζουν βραχείας νοσηλείας.

Η θωράκιση των νοσοκομείων είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για να αποφευχθούν οι εικόνες που παρακολουθήσαμε μέσω τηλεόρασης σε Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία, ΗΠΑ και Τουρκία

Η επόμενη ημέρα

Τώρα που όλα δείχνουν ότι κατορθώσαμε να δαμάσουμε την καμπύλη εξάπλωσης του κορωνοϊού, όλοι οι εμπλεκόμενοι σκέφτονται το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας πιθανότατα τον Οκτώβριο. Και όπως αναφέρουν οι «σοφοί», αυτό που τους φοβίζει είναι ότι στο δεύτερο κύμα η κοινότητα θα είναι πιο χαλαρή, οπότε τα κρούσματα θα είναι πιο πολλά και περισσότεροι θα χρειάζονται νοσηλεία. Όχι απαραίτητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Γι’ αυτό όλοι επισημαίνουν ότι το καλοκαίρι με γοργούς ρυθμούς θα πρέπει να εξοπλιστεί το ΕΣΥ, ώστε να θυμίζει αστακό. Δηλαδή, να αναπτύξει την αμυντική του γραμμή για να αντέξει τη δοκιμασία.

Ο Βασίλης Κικίλιας προ ημερών εξέφρασε την άποψη πως «πρέπει να αναθεωρηθούν όλα, η δομή του συστήματος υγείας, το μισθολογικό γιατρών και νοσηλευτών, ο τρόπος των προσλήψεων του προσωπικού, το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στις διαθέσιμες και τις κατά πολύ περισσότερες, αναγκαίες να υπάρχουν, ΜΕΘ». Ο υπουργός επεσήμανε πως χρειάζεται μια νέα πολιτική στα συστήματα Υγείας σε όλη την Ευρώπη που δεν άντεξαν την πίεση της πανδημίας.

Παρά τα λόγια ευγνωμοσύνης της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας και της κυβέρνησης, η φωνή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας αναδεικνύει ότι ακόμα υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων. Η κυβέρνηση προχωράει σε 4.200 προσλήψεις και απαντά στην ΟΕΝΓΕ ότι οι προσλήψεις αυτές θα μονιμοποιηθούν. Οι συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι για να καλυφθούν οι κενές θέσεις απαιτούνται τουλάχιστον 30.000 προσλήψεις. Τα ίδια ισχύουν και με τις ΜΕΘ. Μπορεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον Απρίλιο να είναι οι κλίνες ΜΕΘ να φτάσουν έως και τις 1.000 (αυτήν τη στιγμή είναι 902 εκ των οποίων οι 247 αποκλειστικά για τον κορωνοϊό), ωστόσο οι υγειονομικοί διεκδικούν 3.500 χιλιάδες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (2.000 +1.500).

Με δεδομένο ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να λειτουργήσουν για πολλούς μήνες σε συνθήκες καραντίνας και καθώς δεν θα έχει υπάρξει εμβόλιο, η κατάσταση του ΕΣΥ είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει σε βάθος χρόνου αν πραγματικά η κοινωνία μπορεί να βγει νικήτρια στη μάχη με τον κορωνοϊό.

«Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος», τόνισε προ ημερών ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, επαναλαμβάνοντας ότι κανένας πολίτης δεν έχει πληρώσει, ούτε πρόκειται να πληρώσει στο μέλλον για υπηρεσία που σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Τόνισε ότι σε πολύ σύντονο χρονικό διάστημα «καταφέραμε ως χώρα και ξεπεράσαμε στρεβλώσεις του παρελθόντος, καλύψαμε ελλείψεις, προσφέραμε νέες υπηρεσίες, ανοίξαμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φέραμε καινούργιο εξοπλισμό, στελεχώνουμε το Σύστημα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και θέσαμε σε πλήρη λειτουργία τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά την υγειονομική κρίση που βιώνουμε θα έχουμε ένα «πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό και πιο σύγχρονο σύστημα υγείας» και, όπως είπε, παρελθόν θα αποτελούν οι αναμονές για κλίνη ΜΕΘ, κυρίως την περίοδο της γρίπης. Υπογράμμισε επίσης ότι «το σύστημα υγείας θα είναι σαφώς καλύτερο την επόμενη μέρα».

 

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Ηλίας Μόσιαλος θα έχει ενεργό ρόλο στην ανασχεδίαση του ΕΣΥ

Η ώρα του Μόσιαλου

Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, θα υπάρξουν ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία θα κατευθυνθούν στα δημόσια συστήματα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι και για την Ελλάδα θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Μία χρηματοδότηση, η οποία μειώθηκε την εποχή των μνημονίων.

Τώρα πλέον χρειάζεται ανασχεδιασμός. Και αυτό θα γίνει σε έναν μεγάλο βαθμό από τον Ηλία Μόσιαλο. Ο καθηγητής των οικονομικών της υγείας στο LSE του Λονδίνου συστήθηκε στην ελληνική κοινωνία από τον Γιώργο Παπανδρέου. Πρώτα ως βουλευτής Επικρατείας το 2009 και ως υπουργός Επικρατείας με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου το 2011στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Κι όμως ο κ. Μόσιαλος έχει διακριθεί για τις ιδέες του σε ό,τι αφορά τις πολιτικές και τη διοίκηση της υγείας. Μάλιστα, βραβεύθηκε δύο φορές, το 2000 και το 2007 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διοίκησης Υγείας. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με κυβερνήσεις άλλων χωρών, με επίκεντρο την οργάνωση και διαχείριση συστημάτων υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κ. Μόσιαλος θα μας ανασυστηθεί. Αυτήν τη φορά για την επιστημονική του κατάρτιση.

Τώρα ο κ. Μόσιαλος καλείται να παραδώσει στο Μαξίμου σχέδιο και ιδέες για την ενίσχυση του ΕΣΥ, οι οποίες σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναμένεται ότι θα υλοποιηθούν.

Η υποχρημαστοδότηση της δημόσιας υγείας ακόμη και στις πιο εύπορες χώρες δημιούργησε τραγικές καταστάσεις, όπως υπαίθρια νοσοκομεία σε τέντες

Η υποχρηματοδότηση εξέθεσε τα συστήματα υγείας σε Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία

Οι εικόνες τρόμου από τα νοσοκομεία σε Ιταλία, Ισπανία, Μεγ. Βρετανία και ΗΠΑ προκάλεσαν σοκ σε όλο τον κόσμο. Ασθενείς στα πατώματα, να χρησιμοποιούν τα σακάκια τους για μαξιλάρι. Εξασθενημένοι ηλικιωμένοι να περιμένουν ώρες στους διαδρόμους μέχρι να έρθει η σειρά τους. Εξαντλημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ξεσπά σε κλάματα.

Και όλο και περισσότεροι εμπλεκόμενοι και αναλυτές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Οι καταστροφικές συνθήκες στα νοσοκομεία δεν οφείλονται στην επιδημία της ιογενούς πνευμονίας. «Μετά από μακροχρόνιες περικοπές, το ισπανικό σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης», έγραψε η εφημερίδα «El Periódico». «Οι περικοπές των τελευταίων δέκα ετών ήταν φρικτές», επισημαίνει και η Μερσέντες Ρομέρο, μέλος του εποπτικού συμβουλίου του Ηospital Severo Ochoa in Leganés της Μαδρίτης. Την τελευταία 10ετία η Ισπανία απώλεσε το 11% περίπου των νοσοκομειακών της κλινών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ενώ το 2008 η Ισπανία μετρούσε 320 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους, το 2017 ήταν μόλις 297. Πριν από 20 χρόνια ήταν μάλιστα 365.

Η λιτότητα των τελευταίων χρόνων και οι περικοπές επηρέασαν έντονα και το ιταλικό σύστημα υγείας. Με φόντο την οικονομική κρίση οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατακόρυφα σε μόλις 2.483 ευρώ ανά άτομο το 2017. «Έγιναν καταστροφικές περικοπές», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Μπέργκαμο, Γκουίντο Μαρινόνι. Το νοσοκομείο Ιωάννης Παύλος για παράδειγμα, σύμβολο πλέον θανάτου στην ευρύτερη περιοχή, μετρά σήμερα μόλις 400 κλίνες από 1.000 πριν από μερικά χρόνια.

Υποχρηματοδοτούμενο εδώ και χρόνια θεωρείται όμως και το σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά την κρίση του 2008 η χώρα είχε προχωρήσει σε δραστικές περικοπές μειώνοντας κατακόρυφα και τις ετήσιες δαπάνες για την υγεία. Σύμφωνα με το ίδρυμα Health Foundation, η Βρετανία έχει ελλείψεις 100.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Οι μεγαλύτερες αφορούν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με ειδικούς, το Brexit επιδείνωσε ακόμη περισσότερη την ήδη δύσκολη κατάσταση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα