Κυριάκος Χήνας: “Είχαμε τόσες ακυρώσεις ονείρων και φιλοδοξιών των προσφύγων, αλλά η ΑΕΚ ζέσταινε τις ψυχές μας»

O σπουδαίος ιστορικός και φίλος της ΑΕΚ Κυριάκος Χήνας, μίλησε για τα 97α γενέθλια του συλλόγου.
«Η ΑΕΚ μας έμαθε να μην είμαστε δούλοι όσων χαλκεύουν αποτελέσματα στα παρασκήνια, ούτε να υπομένουμε τη δύναμη των ισχυρών. Μας έκανε να νιώσουμε τη χαρά και την αλληλεγγύη μέσα στη συλλογική λειτουργία μιας αθλητικής οντότητας. Είχαμε τόσες ακυρώσεις ονείρων και φιλοδοξιών των προσφύγων, αλλά αυτή η ομάδα ζέσταινε τις ψυχές μας», ανέφερε στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Ειδική μνεία έκανε στον εκ των ιδρυτών και πρώτο πρόεδρο της ΑΕΚ, βουλευτή και δημοσιογράφο, διευθυντή της εφημερίδας «Πρόοδος» στην Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνο Σπανούδη.

«Είναι ο πατέρας της ΑΕΚ και η μεγαλύτερη φυσιογνωμία που έχει περάσει ποτέ από τον σύλλογο, σε κάθε επίπεδο, δημοσιογραφίας, κοινωνικής προσφοράς, διεκδίκησης εθνικών δικαίων και αθλητισμού, καθώς ήταν και αντιπρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ. Ήταν στενός συνεργάτης και φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου. Συμμετείχε στην επιτροπή που επεξεργάστηκε τις διαπραγματεύσεις για τις διεκδικήσεις των προσφύγων. Έδειξε δρόμους, άνοιξε ορίζοντες», τόνισε.

Παράλληλα, ως πρώην μέλος στην Επιτροπή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και στο ΔΣ της Λέσχης Ιστορίας-Πολιτισμού της ΑΕΚ, είπε:

«Το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού, που θα συστεγάζεται στην ‘Αγια-Σοφιά’ έχει συγκεντρώσει ήδη πάρα πολύ υλικό που θα δώσει μια άλλη σταθερά, ορίζουσα της ιστορικής συνείδησης της ΑΕΚ. Δεν είναι μια αποθήκη σκονισμένων αναμνηστικών, θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για όλη τη Νέα Φιλαδέλφεια, για όλη την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα