ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ “Έχουν κοντινή σχέση”

Από την Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε τις στενές σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κουμπουροφόρο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, κάνοντας λόγο για ανταλλαγή εξυπηρετήσεων και μια νέα γενιά ολιγαρχών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση που είχε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, ρωτήθηκε για τα όσα έχουν συμβεί με τον Ιβάν Σαββίδη και απάντησε: «Είχαν πολύ κοντινή σχέση Τσίπρας-Σαββίδης. Ο κ. Τσίπρας τον βοηθούσε, του έσβησε πρόστιμα από την καπνοβιομηχανία. Σε αντίδωρο ο κ. Σαββίδης αγόρασε ΜΜΕ για τον υποστηρίξει. Μιλάμε για μια νέα γενιά ολιγαρχών κοντά στην κυβέρνηση».

Τονίζοντας ότι η πρόσφατη εισβολή του οπλοφόρου επιχειρηματία στο γήπεδο της Τούμπας έχει ντροπιάσει διεθνώς την Ελλάδα, στάθηκε στην ανάγκη για θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας. Υποστήριξε πως οι μοντέρνες δημοκρατίες σήμερα δεν κινδυνεύουν τόσο από τον κίνδυνο ενός πραξικοπήματος, όσο από τη διάβρωση των θεσμικών θεμελίων που αποτελούν τον πυρήνα τους.

Για Τουρκία και Σκόπια

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε μηνύματα με αποδέκτες την Τουρκία και τα Σκόπια, ενώ ζήτησε την απελευθέρωση από την Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, μετά το περιστατικό στον Έβρο.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα περιστατικό σαν και αυτό να γίνει μεγάλο. Το συγκεκριμένο συμβάν έχει τη δυναμική να προξενήσει μεγάλη ζημιά. Τις διμερείς σχέσεις ορίζουν το διεθνές δίκαιο και οι άγραφοι κανόνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό και με αφορμή τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει τίποτα να μοιραστούμε όσον αφορά την ταυτότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό αποτελεί κομμάτι του πυρήνα της εθνικής μας ταυτότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε αυτό».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε χθες εφ’ όλης της ύλης τετ α τετ στον Λευκό Οίκο με την ειδική σύμβουλο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και διευθύντρια του τομέα Ευρωπαϊκών και Ρωσικών σχέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Φιόνα Χιλ. Η συζήτηση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα περιφερειακά γεωπολιτικά θέματα και τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, αλλά και να τονίσει τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας γεωπολιτικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.

Στη συνάντηση μάλιστα που είχε με τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάικ Λι, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε σε ζητήματα που αφορούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, ενώ δεν παράλειψε να εκφράσει και την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα