ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ “Ο Τσίπρας από ανεύθυνος νέος εξελίχθηκε σε κυνικό και καταστροφικό”

“Ο Τσίπρας ήταν νέος και ανεύθυνος, τώρα είναι κυνικός και καταστροφικός”. Με αυτούς τους χαρακτηρισμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να περιγράψει τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση στην διαχείριση της εθνικής τραγωδίας από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, που είχε ως συνέπεια την εκατόμβη νεκρών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα προς το Μαξίμου, ότι θα κάνει τα πάντα για να αποδοθούν οι ευθύνες για την πυρκαγιά και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.  Ακόμη, έκανε λόγο για μια ανείπωτη τραγωδία χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί άλλοθι για την καταστροφική διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως αδυνατεί να αντιληφθεί τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση, αλλιώς, όπως ανέφερε, αυτό «εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το σόου του πρωθυπουργού το βράδυ της μαύρης Δευτέρας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσωποποίησε μάλιστα τις ευθύνες τονίζοντας: «Πώς συνεχίζουν κάποιοι άνθρωποι να συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους; Τόσκας, Σκουρλετης, Δούρου, ο αρχηγός της Πολιτικής Προστασίας, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής. Ποιος Έλληνας έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;»

«Δεν συμβιβάζομαι με τη λογική των λιγότερων νεκρών. Στον Καναδά εκκενώθηκε πόλη. Δεν συμβιβάζομαι. Αναγνωρίζω την δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση. Αλλά δεν συμβιβάζομαι με την λογική των λιγότερων θανάτων. Επισκέφθηκα το Λύρειο Ίδρυμα. Τρεις ηλικιωμένες καλόγριες εκκένωσαν αμέσως και χωρίς απώλειες το κτήριο. Δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα. Δεν θα την ελέγχαμε τη φωτιά από τη στιγμή που μπήκε στον οικισμό. Όμως δεν συμβιβάζομαι με την λογική των λιγότερων νεκρών”.

«Ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν στο 4 για πρώτη φορά. Τι έκαναν; Ήταν απλά μια γραφειοκρατική καταγραφή. Ο μηχανισμός έγκαιρης ενημέρωσης είναι για εμάς προτεραιότητα. Αν στην Μάνδρα είχαμε προβλέψει να κλείσουμε ένα δρόμο – χλευάστηκα πολύ τότε γι αυτά που είπα γιατί είπα ότι αν είχε κλείσει ο δρόμος θα γλιτώναμε πολλές απώλειες ζωών. Μικρές αποφάσεις γλιτώνουν πολλές ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι μόνο οι φωτιές. Η χώρα μας αντιμετωπίζει και τους σεισμούς και λέμε ότι έχουμε μάθει να ζούμε αλλά ο οργανισμός αντισεισμικής προστασίας είναι ακέφαλος από το 2017».

Οι καταγγελίες του δημάρχου

Σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «οι καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας είναι σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη». Μάλιστα, ζήτησε από τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αναθέσει την υπόθεση σε εφέτη.

Σε ερώτηση σχετικά με τα αυθαίρετα της περιοχής, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Έχω αναφερθεί στο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης και έχω επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν κατεδαφίσεις». Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων» υπενθυμίζοντας ότι «σε μια εποχή που δεν μας απασχολούσε το θέμα έχω πει σκληρά πράγματα ειδικά για εκείνα τα αυθαίρετα που δεν μπορούν από κανένα παράθυρο να νομιμοποιηθούν γιατί βρίσκονται σε ρέματα, αιγιαλούς και δάση».

Και συνέχισε: «Υπάρχει νόμος που ψηφίστηκε που έθετε πλαίσιο», τονίζοντας πως αυτοί που ασκούν τώρα κριτική και δηλώνουν ότι δεν έχουν ευθύνες, είναι οι ίδιοι που «τακτοποίησαν αυθαίρετα και πέρασαν ευνοϊκές ρυθμίσεις».  Αναφέρθηκε μάλιστα στον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος ως πρόεδρος του ΤΕΕ πριν λίγα χρόνια έδινε οδηγίες για νομιμοποίηση αυθαιρέτων και μάλιστα ως παράδειγμα δόθηκε ένα αυθαίρετο στο Μάτι.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα για το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «χρειάζεται από την αρχή νέο σχέδιο πόλης. Κάθε εργαλείο πρέπει να ενεργοποιηθεί και θα είμαι ο πρώτος που θα στηρίξει τέτοια πρωτοβουλία που πρέπει να αναληφθεί χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπολογισμό κόστους. Όμως έχω περιορισμένη εμπιστοσύνη για την κυβέρνηση που είναι κυνική και ανικανότητα». Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, σημείωσε ότι «έχω απόφαση υπογεγραμμένη από τον Γιώργο Σταθάκη που προβλέπει πρώτη αποδέσμευση για μέτρα πυροσπροστασίας και υπογράφεται 30 Ιουλίου. Είμαστε σοβαροί; Βγάλτε τα συμπεράσματά σας αν νομίζεται ότι με αυτή την κυβέρνηση μπορεί να γίνει οτιδήποτε σοβαρό σε αυτή τη χώρα».

Οι προτάσεις

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα είπε ότι “θα εγγυηθώ ότι στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι. Αναφέρομαι στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας που ο επικεφαλής της θα παίρνει μόνος του αποφάσεις πάνω από υπουργούς. Ένας στρατηγός πρέπει να υπάρχει. Θα εφαρμόσουμε συγκροτημένο σχέδιο που έχει προτεραιότητα την ανάλυση επικινδυνότητας για σεισμούς, πλημμύρες και φωτιές. Ξέρουμε ποιες περιοχές κινδυνεύουν από σεισμούς ή πυρκαγιές. Για παράδειγμα το Μάτι ξέραμε ότι είναι σε κόκκινη περιοχή για πυρκαγιές. Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν 50 περιοχές αντίστοιχες με το Μάτι και θα έχουμε εντός εξαμήνου συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ξέραμε για τη Μάνδρα ότι θα πλημμυρίσει. Αντίστοιχες περιοχές υπάρχουν. Γι’ αυτές τις περιοχές κατά απόλυτη προτεραιότητα θα υπάρξει σχεδιασμός”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόληψη, τις ασκήσεις και την ενημέρωση. «Επισκέφθηκα το Νοσοκομείο Παίδων και είδα έναν πιτσιρικά που είχε μια σειρά από εγκαύματα αλλά και διάθεση να μιλήσει. Μου είπε ότι κάηκε γιατί δεν φορούσε μπλούζα. Τα περισσότερα εγκαύματα είναι σε χέρια και πόδια. Δεν τους το μάθαμε ποτέ ότι την ώρα της φωτιάς θέλει τα σημεία του σώματος να είναι καλυμμένα». Επίσης, αναφέρθηκε σε μια νέα λογική δασοπυρόσβεσης και σε ένα άμεσα συγκροτημένο σχέδιο, ενώ τόνισε τη σημασία του να τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι σε κρίσιμες θέσεις. «Στέκομαι σήμερα εδώ για να αναλάβω την ευθύνη μου. Έχω μαζί μου ομάδα νέων και έμπειρων στελεχών που είναι πανέτοιμοι για επανασχεδιασμό όλης της πολιτικής προστασίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα