ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΕ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ: «Ανοίγουμε στις 10 Δεκεμβρίου»

Στην τελευταία σύσκεψη με τους ειδικούς ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φώς» για εφαρμογή κάθε πρόσφορου ΣΚΛΗΡΟΥ μέτρου αναχαίτισης της πανδημίας υπό την προϋπόθεση ότι το «λουκέτο» στην οικονομία θα ξεκλειδώσει μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα

Μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών για το νέο ολικό lock down, που πέρασε απαρατήρητη, έδειξαν τα σχέδια του Μαξίμου σχετικά με το πότε θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, κορωνοϊού επιτρέποντος βεβαίως. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, είπε πως «στην ευθεία θα πατάμε γκάζι και στις στροφές το φρένο».

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η χώρα από σήμερα το πρωί στις 6.00 κλείνεται στο σπίτι για να αντιμετωπίσει την επέλαση του covid-19, με στόχο να έχει τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να απομονώσει τον ιό. Και το πιο σημαντικό είναι να τραβήξουμε τον χρόνο, μέχρι να εγκριθούν τα εμβόλια και να αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Αυτό εξάλλου είχε συζητηθεί και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου όλοι σχεδόν συμφώνησαν πως πρέπει συνολικά η Ευρώπη να βάλει λουκέτο τώρα τον Νοέμβριο για να «κερδίσει» την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αυτό εξάλλου είναι και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή, να επιστρέψει η χώρα σε μία υποτυπώδη κανονικότητα, με ανοιχτό το λιανεμπόριο, την εστίαση, τα καφέ, τα θέατρα και τους κινηματογράφους. Γι’ αυτό και στις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου, πριν παρθεί η απόφαση για το ολικό κλείσιμο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι απεύχεται η πληττόμενη το 2020 αγορά να παραμείνει με κατεβασμένα ρολά τον Δεκέμβριο και ειδικά τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων. Κι όπως είχε ειπωθεί σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις, «εάν περάσουμε και την εορταστική περίοδο, χωρίς τη λάμψη των στολιδιών και των λαμπιονιών, θα πέσει σε κατάθλιψη όλο το έθνος».

Η αύξηση των νοσηλευομένων

Σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων συν το γεγονός ότι γέμιζαν επικίνδυνα οι εντατικές και αυξάνονταν οι διασωληνώσεις οδήγησαν τον πρωθυπουργό να αλλάξει απόφαση και μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη μερικού lock down να οδηγηθούμε σε ολικό κλείσιμο. Οι επιστήμονες εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι θα ανακόψουν με αυτό τον τρόπο την εξάπλωση. Μάλιστα, επισημάνθηκε προς τον πρωθυπουργό ότι με βάση τις καθημερινές μελέτες στα λύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες κρούσματα.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, που μαζί με την ομάδα του, παρακολουθεί τα λύματα της Αττικής κι έκανε λόγο για αύξηση του ιικού φορτίου και με βάση τον μαθηματικό τύπο υπολογίζουν για 50.000-60.000 κρούσματα. Ανάλογα είναι και τα ευρήματα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής, ο οποίος υποστήριξε ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα με βάση το ιικό φορτίο στα λύματα υπολογίζεται στα 100.000 κρούσματα. Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας, εάν επαληθευτεί η επιστημονική έρευνα, τότε μιλάμε για εφιαλτικό σενάριο. Ειδικά όταν ο Σαρηγιάννης μετέφερε στην Επιτροπή και αυτή στον πρωθυπουργό, ότι με το μερικό lock down, ακόμη και εάν όλα πάνε καλά στην περίοδο των Χριστουγέννων, στην καλύτερη περίπτωση θα είχαμε περί των 1.000 κρουσμάτων ημερησίως.  Επίσης, οι επιστήμονες εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους, καθώς δεν μπορούσαν να δώσουν λογική εξήγηση όχι μόνο στη ραγδαία αύξηση σε θανάτους και διασωληνώσεις. «Δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ούτε την πηγή του κακού», μας εξήγησε στέλεχος του Μαξίμου που μετείχε στις συσκέψεις.

 Άνοιγμα στις 10 Δεκεμβρίου

Έτσι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως για ολικό εγκλεισμό, με στόχο το αργότερο στις 10 Δεκεμβρίου να αρχίσει να επιστρέφει η κανονικότητα. Εξάλλου, και οι επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι τότε θα έχουν αποφορτιστεί οι μονάδες υγείας, θα έχει ανακοπεί η μετάδοση του ιού και το σημαντικότερο η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με πολύ πιο προσεκτικά βήματα από ότι τον περασμένο Μάιο.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε την εντολή του πρωθυπουργού, ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο ενόψει εορταστικής περιόδου. Κι όπως εξήγησε ο υπουργός:  «Εκείνο που ισχύει είναι ότι κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε για τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρξει. Τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να είναι εκεί. Η βασική στόχευση είναι από 1η Δεκεμβρίου να βγούμε σταδιακά. Στη συνέχεια θα αφήσουμε όσο αντέξουμε την πορεία και την αγορά να λειτουργήσει. Ελπίζω να υπάρξει υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των μέτρων».

Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν βάζουν το χέρι τους στο ευαγγέλιο ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα έχουν στρώσει τα πράγματα. Γι’ αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα με τη δέουσα προσοχή και να πάμε σε ένα τρίτο lock down μετά τις 15 Ιανουαρίου εάν και πάλι παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Πάντως, οι επιστήμονες όπως εξήγησαν στον πρωθυπουργό στις τελευταίες συσκέψεις αναμένουν ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα παρατηρούμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, όπως επίσης και νοσηλευόμενων, διασωληνωμένων και θανάτων. Εκτιμούν ότι η καμπύλη μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα ανεβαίνει και τότε υπολογίζουν να ξεκινήσει η πτωτική πορεία. Οπότε και ο πλέον αδαής κατανοεί ότι πολύ δύσκολα θα επιστρέψουμε σε μία κάποια κανονικότητα στο τέλος Νοεμβρίου. Γι’ αυτό και όσοι κάνουν λόγο για την 1η Δεκεμβρίου, επί της ουσίας εννοούν τη 10η ημέρα του επόμενου μήνα.

Ανησυχία με την οικονομία

Συνολικά η οικονομία της Ευρώπης λόγω της πανδημίας περνάει δύσκολες ώρες, όπως περιγράφει και η Φθινοπωρινή Έκθεση της Κομισιόν, όπου περιγράφει με ζοφερά χρώματα τους τριγμούς στις οικονομίες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής). Η έκθεση προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση (στο 9% φέτος) και βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021- 2022 (κατά 5% και 3,5% αντίστοιχα), αλλά δεν υπολογίζει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Προβλέπει επίσης υψηλά ελλείμματα (για το σύνολο αυτής της περιόδου), συνδυασμένα με υψηλό χρέους.

Στην Ελλάδα το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε το πακέτο μέτρων 3,3 δισ. ευρώ για το lockdown του Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας έκανε σαφές ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προβεί σε  νέες κινήσεις αν το απαιτήσουν οι συνθήκες αλλά και ότι κρατάει «πυρομαχικά» για τους επόμενους μήνες.

Βέβαια, στο οικονομικό επιτελείο ξεκίνησαν και ξαναγράφουν τον προϋπολογισμό με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου σε ένα πρωτόγνωρο καθεστώς αβεβαιότητας και με δεδομένο πλέον ότι το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο το 2021.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα