Κυριάκος: Θέλουμε ξεκάθαρες θέσεις από το ΚΙΝΑΛ

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να περιχαρακώσει το κεντρώο κοινό που έχει υποδεχθεί στη Νέα Δημοκρατία, ζητώντας από τον πρόεδρο Νίκο να ανοίξει τα χαρτιά του…

Όπως πολλάκις έχει αναφέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές (που με βεβαιότητα θα είναι διπλές) είναι η αυτοδυναμία, ώστε να έχει άλλη μία τετραετία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Παρά τις όποιες κυβερνητικές αστοχίες, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να παραμένει το πιο ισχυρό κόμμα της ελληνικής Βουλής, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως το πανίσχυρο χαρτί της, καθώς επί προεδρίας του η Νέα Δημοκρατία πέτυχε ίσως τη μεγαλύτερη διείσδυσή της στα κοινά άλλων κομμάτων από το 1974.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, η Νέα Δημοκρατία έχει κλείσει τις τρύπες προς τα δεξιά της και τις όποιες διαρροές προς την Ελληνική Λύση, ή κάποιο άλλο κόμμα της δεξιάς. Οπότε η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να περιχαρακώσει τους ψηφοφόρους που εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου τού 2019 και προέρχονται είτε από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου, είτε από άλλους πολιτικούς χώρους.

Μπορεί με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία τού ΚΙΝΑΛ να ανακατεύτηκε η «τράπουλα», αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει τα μέτρα του. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως η άνοδος του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις θα επηρεάσει πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και όπως φάνηκε και στην τελευταία δημοσκόπηση (Alpha) όπου οι ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζονται έτοιμοι να μετοικήσουν προς το ΚΙΝΑΛ αναμένοντας φυσικά το πώς θα πορευθεί ο νέος πρόεδρος.

Απλά το τελευταίο διάστημα συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν παρατηρήσει κάποιες κινήσεις, τις οποίες και παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, στελέχη που ήταν επί χρόνια δίπλα στον Κώστα Σημίτη και είχαν εκφραστεί με θετικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τώρα μέσω αναρτήσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούν φίλους τους να επιστρέψουν στον πολιτικό τους χώρο. Αυτό πολύ πιθανό να παρασύρει και άλλα πρόσωπα, καθαρά κεντρώα και όχι προερχόμενα από τη σοσιαλδημοκρατία, που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία και στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 Διττός στόχος

Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο επόμενο διάστημα θα κινηθεί με διττό τρόπο. Αφενός μεν να δίνει σκληρές απαντήσεις στον Αλέξη Τσίπρα εντός της Βουλής, αφετέρου να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον Νίκο Ανδρουλάκη να λάβει ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα καυτά ζητήματα. Να μην κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι είναι ευρωβουλευτής και στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον εκπροσωπεί ο Μιχάλης Κατρίνης. Αυτή η απουσία του από το Κοινοβούλιο ναι μεν του δίνει πλεονέκτημα και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον καλεί ολοένα και περισσότερο να εξηγεί το τι πρεσβεύει.

Με αυτήν τη στρατηγική, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι θα περιχαρακώσουν τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, που με βάση τα όσα αναφέρουν όλοι οι δημοσκόποι και οι εκλογολόγοι είναι το κοινό που φέρνει τη νίκη στο ένα ή το άλλο κόμμα. Διότι μιλάμε για ψηφοφόρους που δεν είναι σταθεροί σε ένα κόμμα και ανάλογα με τα συμφέροντά τους και το πρόγραμμα των εκάστοτε αρχηγών γέρνουν πότε από εδώ και πότε από εκεί. Σε αυτόν τον χώρο κυριάρχησε από το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό το ποσοστό τού 8-10% έκανε την κρίσιμη διαφορά προς την αυτοδυναμία.

Μέχρι τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αυτό το κοινό ήταν προσηλωμένο στον πρωθυπουργό, καθώς δεν έβλεπε άλλη λύση. Αφενός μεν ο κ. Τσίπρας δεν έκανε ποτέ κάποια ουσιαστική κίνηση να προσεγγίσει αυτό το κοινό, αφετέρου οι κεντρώοι ψηφοφόροι ένιωθαν φόβο με την ακραία ρητορική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Το δε ΚΙΝΑΛ με την αείμνηστη Γεννηματά στην ηγεσία, το αντιμετώπιζαν φιλικά μεν, αλλά όχι ως κόμμα εξουσίας. Τώρα μετά την αλλαγή αρχηγού και την κινητοποίηση με τις εκλογές της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου, αυτό το κοινό δεν νιώθει φόβο για το ΚΙΝΑΛ και έχει ανοιχτά ώτα για να ακούσει προτάσεις και θέσεις. Συν του ότι σίγουρα θα υπάρξει και κυβερνητική φθορά μετά από μία θητεία που όλα τα στραβά τα αντιμετώπισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπότε πέρα από την αντιπαράθεση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να περιμένουμε και σκληρή κόντρα όποτε αυτό είναι αναγκαίο και με το Κίνημα Αλλαγής. Διότι ουδείς αμφισβητεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Όμως το κρίσιμο ποσοστό για την αυτοδυναμία κρύβεται στις ψήφους των κεντρώων. Και αυτό διότι, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, έχουν δημιουργηθεί στεγανά με τα κόμματα που κινούνται προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Καμία συνεργασία

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει όλα τα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει δηλώσει κατά κόρον «υπάρχει ένα χάσμα και ιδεολογικό και πολιτισμικό». Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει στον στενό πυρήνα συνεργατών, με τον οποίο συζητά τη στρατηγική των επομένων μηνών, ότι δεν βλέπει περιθώρια συνεργασίας και συνεννόησης ούτε και με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οπότε, αυτό που μένει είναι η αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Επίσης, στο Μαξίμου δεν βλέπουν να υλοποιούνται και σενάρια συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που προωθεί η Κουμουνδούρου. Και γι’ αυτό, το μόνο που μένει είναι ποιον θα επιλέξει για αντίπαλο ο πρωθυπουργός. Τον Αλέξη Τσίπρα που είναι προβλέψιμος και συνεχίζει πάνω στο ίδιο μοτίβο εδώ και έξι χρόνια, ή τον άγουρο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος λόγω και της απουσίας του από την ελληνική Βουλή κρύβει ένα μυστήριοι για τους ψηφοφόρους;

Στόχος του Μαξίμου είναι να οδηγηθεί η αντιπαράθεση στο μέτωπο της οικονομίας, όπου αναμένουν κάποιες θετικές εξελίξεις θεωρώντας ότι αυτές αποτελούν και τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης. Στο θετικό ισοζύγιο, έναντι της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τα στοιχεία για τον τουρισμό που είναι άκρως αισιόδοξα, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα αλλά και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα με την εισροή κονδυλίων ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, συν τις μεταρρυθμίσεις σε υγεία, παιδεία και ασφάλεια, στο Μαξίμου αναμένουν ότι θα έχουν υπερόπλα για να αντιμετωπίσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα