Κυριάκος: Το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης!

Ακόμη και οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων θεωρούν τον Μητσοτάκη ότι είναι μακράν ο καλύτερος στην διαχείριση της κρίσης

Ελάχιστοι από τους κεντρώους ψηφοφόρους δίνουν σημασία στις κορώνες του Αλέξη Τσίπρα για νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τις τελευταίες ημέρες, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν την βεβαιότητα, ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι οι νικητές. Και ως επιχειρηματολογία χρησιμοποιούν την σοφιστεία του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με μόλις 30.000 μέλη, ενώ τώρα που έφτασε στα 150.000 ποιος τον πιάνει.

Βέβαια οι δημοσκοπήσεις δεν αποδεικνύουν αυτά που ισχυρίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από το κύμα ακρίβειας εξακολουθούν να ελπίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα ο ένας στους δύο ερωτηθέντες σε όλες τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός και τον εμπιστεύονται έναντι του κ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. λαμβάνει 31%. Μάλιστα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είναι πίσω και από τον κανένα.

Αναμφίβολα τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για παρεμβάσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος προσέδωσαν μία νέα δυναμική στο κυβερνών κόμμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλες διαφορές όλη την τριετία. Εν μέσω πανδημίας και διαφόρων κρίσεων. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας, καθώς από το 2017 που ανέλαβε τα ηνία της γαλάζιας παράταξης έχει καταφέρει να τον υπολογίζουν και οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων και να τον εμπιστεύονται σε επί μέρους θέματα. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.  Μάλιστα αυτό επεσήμανε προ ολίγων ημερών ο επικεφαλής της Marc, Θωμάς Γεράκης, παρουσιάζοντας δημοσκόπηση για λογαριασμό της εταιρείας του: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων και έναν χρόνο περίπου πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας της, εμφανίζει αξιοσημείωτη αντοχή. Αντοχή που δεν είναι συνηθισμένη στην πρόσφατη πολιτική ιστορία για κυβερνητικά κόμματα στο δεύτερο μισό της θητείας τους, πολλώ δε μάλλον εν μέσω πολλαπλών κρίσεων». Και φυσικά θα πρέπει να τονιστεί ότι στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν όλοι οι δημοσκόποι.

Με σοβαρό τρόπο

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση προκαλεί φασαρία μέσω των τρολ του διαδικτύου για να πείσει τους πολίτες, ότι ο κ. Μητσοτάκης ηγείται της χειρότερης κυβέρνησης του τόπου. Όμως δεν μπορεί να προκαλέσει ρήγματα στην εικόνα του πρωθυπουργού, καθώς ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί την εξουσία με τον όσο το δυνατόν πιο σοβαρό τρόπο. Και στην αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων, αλλά και των καθημερινών προβλημάτων. Και αυτή η εμπιστοσύνη αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Οι ψηφοφόροι-ακόμη και των άλλων κομμάτων-αναγνωρίζουν ότι κατά την περίοδο των εξωγενών κρίσεων, είτε αυτό λέγεται πανδημία, είτε πόλεμος στην Ουκρανία, η κυβέρνηση στάθηκε κοντά στους πολίτες. Και στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις παρείχε στήριξη στο μέτρο του δυνατού με βάση τις αντοχές της οικονομίας. Κι εκεί είναι το μυστικό της αποδοχής. Ότι μετά από δέκα και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης και τριών μνημονίων, οι πολίτες μπορούν να γκρινιάζουν και να ήθελαν μεγαλύτερη στήριξη, αλλά από την άλλη νιώθουν ικανοποίηση που υπάρχει απόθεμα και το οποίο η κυβέρνηση το διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού και φυσικά απομακρύνει το όποιο ενδεχόμενο για επιστροφή σε μνημονιακές εποχές.

Επίσης οι πολίτες δεν δίνουν σημασία στις κορώνες του Αλέξη Τσίπρα περί «νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών πολιτικών». Διότι την ίδια ώρα έχουν ξεδιπλωθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μία σειρά πρωτοβουλιών για την κοινωνική πολιτική σε ό,τι αφορά θέματα εργασίας, πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μείωσης φόρων και στήριξης του κατώτατου εισοδήματος.

Επίσης η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εκλογές είναι βέβαιο ότι θα αναδείξει κι άλλες πτυχές του κυβερνητικού έργου, εκεί δηλαδή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει. Όπως για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική, αλλά και στην αμυντική θωράκιση με τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε  με Γαλλία και ΗΠΑ. Και τις δύο συμφωνίες δεν τις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δικαιολογίες του κ. Τσίπρα θεωρήθηκαν αστειότητες ακόμη και από τους μισούς δικούς του ψηφοφόρους που συμφωνούν με τις αμυντικές συμφωνίες. Αναμφίβολα η ομιλία στο Κογκρέσο προσθέτει πόντους στον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο.

Εκεί που πραγματικά βγάζουν όλοι το καπέλο στην κυβέρνηση ήταν οι μεταρρυθμίσεις στις σχέσεις κράτους-πολίτη, όπου η επιλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη αποδείχθηκε χρυσή. Πλέον οι πολίτες δεν σιχτιρίζουν την ώρα και τη στιγμή όταν πρέπει να έχουν συναλλαγή με το δημόσιο, καθώς μέσω διαδικτύου λύνουν τις περισσότερες φορές τα ζητήματα τους.

Η δημοσκοπική, ωστόσο αντοχή και υπεροχή της κυβέρνησης και η ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, δείχνει ότι οι πολίτες, παρά  τις δυσκολίες τους, την ανησυχία τους, τη μουρμούρα, αλλά έχοντας μνήμη και συσσωρευμένη εμπειρία θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα καταφέρνει στο να οδηγήσει το καράβι.

Υπεροχή στο κέντρο

Με βάση, λοιπόν, τις δημοσκοπήσεις η σειρά των κομμάτων πολύ δύσκολα θα αλλάξει στις επόμενες εκλογές. Η νέα Δημοκρατία είναι το απόλυτο φαβορί για την πρωτιά, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει για να είναι άλλη μία κοινοβουλευτική περίοδο στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά του, αλλά προς ώρας δεν φαίνεται να αποτελεί επιλογή εξουσίας.

Όμως εδώ για μία ακόμη δημοσκόπηση, αυτή της Opinion Poll, φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εισέλθει δυναμικά στο χώρο του κέντρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λεγόμενοι κεντρώοι (που σύμφωνα με τους πολιτικούς, καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, λόγω του γεγονότος ότι μετακινούνται σχεδόν σε κάθε εκλογική μονομαχία) πλέον έχουν σαν επιλογή τους και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πάντα κυριαρχεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χάρη στον οποίο η Ν.Δ. λαμβάνει  το 35,4%, των κεντρώων ψηφοφόρων,  όμως την ίδια ώρα ένα 34,6% κατευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν μόλις το 12,9%. Η συγκεκριμένη μέτρηση εάν τελικά αποτυπωθεί και στις εθνικές εκλογές, τότε δημιουργεί πονοκεφάλους στο Μαξίμου για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις εκλογές του Ιουλίου το 60% των κεντρώων κατευθύνθηκε προς τη Νέα Δημοκρατία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα