ΚΥΡΚΟΣ: “Το δημοψήφισμα ανέδειξε τον διχασμό στα Σκόπια”

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια σχολίασε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο οποίος εκτίμησε ότι ο διχασμός στην γειτονική χώρα αποδείχθηκε την Κυριακή, όπου όπως είπε: “Το ένα τρίτο δεν ψηφίζει γενικά, το ένα τρίτο ψήφισε ΝΑΙ, το άλλο τρίτο δεν ψήφισε καθόλου, μάλλον πηγαίνοντας με το ΟΧΙ. Αυτό μας δείχνει το διχασμό που υπάρχει στην κοινωνία των Σκοπίων, αλλά δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Ξέραμε πως ήταν οριακή η πλειοψηφία του ΝΑΙ”.

“Μην ξεχνάτε ότι το ελληνικό δημοψήφισμα με 65% ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ. Το συμβουλεύτηκε ο κ. Τσίπρας και αποφάσισε ότι δεν έχει καμία ισχύ. Τα δημοψηφίσματα, ειδικά άμα είναι συμβουλευτικά, είναι απλώς ένας τρόπος των κυβερνήσεων να δοκιμάσουν μια ιδέα στο λαό. Δεν είναι ο σωστός τρόπος βέβαια. Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν το ανάστημα να προτείνουν και να επιβάλλουν τις δικές τους λύσεις”, προσέθεσε ο κ. Κύρκος.

Ο ευρωβουλευτής αρνήθηκε να βάλει ταμπέλες σε όσους αποφάσισαν να απέχουν, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που έκανε λόγο για εθνικιστές. “Αυτοί που αρνήθηκαν την συμφωνία δεν είναι αναγκαστικά εθνικιστές. Είναι σα να λέμε πως όλοι αυτοί που στην Ελλάδα είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ακροδεξιοί εθνικιστές και θέλουν να κάνουμε σύνορα με την Σερβία, όπως ήταν το παλιό σύνθημα. Είναι άνθρωποι που εκφράζουν την αγωνία τους, γιατί νιώθουν ότι το όνομα που χρησιμοποιούσαν δεκαετίες και που συμβόλιζε την ταυτότητά τους, χάνεται. Όπως αντίστοιχα κι εδώ, οι δικοί μας πολίτες νιώθουν την απώλεια της μοναδικής χρήσης του ονόματος Μακεδονία, άσχετα εάν όλες οι χώρες του κόσμου έτσι τους λένε, πριν ακόμη ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών”, υποστηρίζοντας παράλληλα πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος τέλος στον ρόλο του Ποταμιού υποστήριξε:  “Το Ποτάμι έχει έναν περίεργο, αναντικατάστατο ρόλο, δυσανάλογο του μεγέθους του. Κατάφερε να είναι ο καταλύτης ώστε να περάσουν όλα τα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και το μνημόνιο του 2015 που κράτησε την Ελλάδα στην ΕΕ. Αυτό δείχνει μία αντιπολιτευτική τακτική που δεν έχει κανένα άλλο κόμμα. Πιστεύω αυτό θα εκτιμηθεί από τους πολίτες. Δεν είμαστε σαν τα άλλα μικρά κόμματα που αναζητούν ένα ρόλο. Είμαστε ένα κόμμα που έχει ένα σαφή ρόλο, συμβολικό, συνδετικό της ελληνικής κοινωνίας”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα