Κυρώσεις Τραμπ σε τρεις Τούρκους υπουργούς – Δεν τόλμησε να ενοχλήσει τον Ερντογάν

Κυρώσεις για την εισβολή στη Συρία επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ  σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας ωστόσο δεν τόλμησε να ενοχλήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ξημερώματα της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το διάταγμα για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην Άγκυρα που στρέφονται κατά των υπουργών Άμυνας, Ενέργειας και Εσωτερικών, ενώ αυξάνονται οι δασμοί στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα κατά 50%.

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία είναι στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς. Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται ιδίως τα υπουργεία -και προσωπικά οι υπουργοί- Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται στο εξής. Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις Τούρκους υπουργούς.

Ακόμη, το διάταγμα επιτρέπει να στοχοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν τη βορειοανατολική Συρία, αν και, σε αυτό το στάδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιούνται μόνο για τους τρεις υπουργούς και τα δύο υπουργεία.

«Εάν συνεχιστεί η επιχείρηση της Τουρκίας, θα επιδεινωθεί μια ήδη πολύ σοβαρή και επεκτεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Για να αποφύγει νέες κυρώσεις, που θα επιβληθούν εντός των ορίων του νέου προεδρικού διατάγματος αυτού, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αμέσως τη μονομερή επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να ξαναρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια της περιοχής», προσθέτει ο Πομπέο.

Το Κογκρέσο απειλεί από τη δική του πλευρά να καταρτίσει και να εγκρίνει πολύ πιο ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Τραμπ νωρίτερα ανέφερε πως θα επιβάλει δασμούς αν η Άγκυρα συνεχίσει «αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία» ενώ ανέφερε πως τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Η ανακοίνωση Τραμπ για την επιβολή κυρώσεων έρχονται τη στιγμή που τουρκικά και συριακά στρατεύματα βρίσκονται πέριξ της πόλης Μανμπίτζ.

Τι είπε για τις κυρώσεις ο Τσαβούσογλου

Απτόητοι οι Τούρκοι δηλώνουν ευθαρσώς δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν θα επιτύχουν τίποτα. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία»… Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πολύ συνοπτικά για ποιο λόγο ο στρατός της χώρας του εισέβαλε στη Συρία: «Ξεκινήσαμε την επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, επειδή οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους».

Διαβάστε επίσης