Κυβέρνηση εκβιασμών…

Οι 4+1 υποθέσεις που ξεγυμνώνουν την υπόγεια διακυβέρνηση Μαξίμου – Από τις καταγγελίες Τσατάνη, Ράικου και Γιαννουσάκη ως το «ξεφωνητό» από τον Μανιαδάκη

Η περίπτωση του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, που εν μία νυκτί μετετράπη σε κατηγορούμενο επειδή δεν ενέδωσε στις πιέσεις των εισαγγελέων Διαφθοράς για να καταθέσει ότι χρηματίστηκαν ο Αντώνης Σαμαράς και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Στουρνάρας, δεν είναι η μοναδική επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις δικαστικών αλλά και απλών πολιτών, που δέχθηκαν πιέσεις –όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν– προκειμένου να κατηγορήσουν πρόσωπα τα οποία υπουργοί της κυβέρνησης επιθυμούσαν να στοχοποιήσουν είτε με ενέργειές τους να «διευκολύνουν» την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει το αφήγημά του για σκάνδαλα.

Ξεκινάμε λοιπόν με πέντε περιπτώσεις, οι οποίες απασχόλησαν τα ΜΜΕ και δημιούργησαν ρωγμές στο φερόμενο ως «ηθικό πλεονέκτημα» της πρώτης φοράς αριστεράς κυβέρνησης.

1] Περίπτωση Νίκου Μανιαδάκη και Novartis

Σε πολιτική στόχευση αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Νίκος Μανιαδάκης, σημειώνοντας πως δεχόταν πιέσεις να μιλήσει για τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο κ. Μανιαδάκης ξεκαθάρισε ωστόσο πως «τον κ. Σαμαρά δεν τον έχει δει ποτέ στη ζωή του, ο κ. Στουρνάρας ήταν καθηγητής του στο πανεπιστήμιο και ο κ. Γεωργιάδης ήταν ένας από τους υπουργούς Υγείας που τον είχε καλέσει προκειμένου να είναι μέλος των ομάδων με την τρόικα και για να ακούσει τις απόψεις του».

«Τους δήλωσα ότι είμαι καθηγητής και δεν ξέρω τι κάνει η Novartis. Θεωρώ ότι η εμπλοκή μου στην υπόθεση ήταν για πολιτική στόχευση. Μετά από δημοσιεύματα που διέρρευσαν στον Τύπο άνοιξα μόνος μου τους λογαριασμούς μου», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «τον έχουν ερευνήσει περισσότερο από κάθε Έλληνα» και ότι «το 2017 μπήκε σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων».

Συνέχισε λέγοντας: «Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων. Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες», και συμπλήρωσε ότι του ζητήθηκε πολλές φορές να κατονομάσει πρόσωπα, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Ποτέ δεν υποσχέθηκα ούτε είπα ότι θα δώσω στοιχεία και συγκεκριμένους ανθρώπους».

2] Περίπτωση Γεωργίας Τσατάνη – Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Υπόθεση Βγενόπουλου

Μια πρωτοφανή καταγγελία για πιέσεις και απειλές του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προς την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, έφερε στο φως η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ προ δύο ετών περίπου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισαγγελική λειτουργός, σε έγγραφη αναφορά της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος προσπάθησε να παρέμβει στο έργο της, αναφορικά με την υπόθεση Βγενόπουλου, που τέθηκε στο αρχείο.

Η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη είχε καταγγείλει εγγράφως ότι δεχόταν διαρκώς προσπάθειες παρέμβασης, πιέσεις, ακόμα και απειλές από τον ίδιο τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για την εισαγγελική λειτουργό που ζήτησε να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση Βγενόπουλου.

Στην αναφορά της η Γεωργία Τσατάνη γράφει μεταξύ άλλων για τον κ. Παπαγγελόπουλο: «Πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία, όπως μου εδήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα. (…) Τότε εξέφρασα την απορία μου για το γεγονός γνώσεως υπ’ αυτού της εκ των προτέρων δικανικής κρίσεως της εισαγγελέως Διαφθοράς».

«…για να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένειά σου»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν η εισαγγελική λειτουργός αρνήθηκε να επιστρέψει την επίμαχη δικογραφία, οι πιέσεις, σύμφωνα με τα όσα η ίδια επωνύμως καταγγέλλει, έγιναν απειλές που στρέφονταν ακόμα και σε βάρος της οικογένειάς της.

Όπως αναφέρει, «κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που «χειριζόμουν παράνομα» στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά δε, τόνισε ότι έχω στα χέρια μου… ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου… και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου».

3] Περίπτωση Γιαννουσάκη – Καμμένου – Μαρινάκη

Για πρώτη φορά ο ισοβίτης Μάκης Γιαννουσάκης πριν από ενάμιση χρόνο παραδέχτηκε ότι ο λόγος των επίμονων τηλεφωνικών επικοινωνιών του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου μαζί του ήταν για να τον πείσει να εμπλέξει στην υπόθεση Noor 1 τον Ευάγγελο Μαρινάκη.

Ο καταδικασμένος σε ισόβια για την υπόθεση του Noor 1, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Unfollow», διαψεύδει τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή.

Ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας –κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στις 3 Ιουλίου 2017– υποστήριξε ότι κατά βάση τον έβαλε να επαναλάβει την απόρρητη κατάθεσή του από τον Ιούλιο του 2015, ο Μ. Γιαννουσάκης τον διαψεύδει και επιμένει ότι ο βασικός λόγος των επίμονων επικοινωνιών του κ. Καμμένου μαζί του ήταν για να τον πείσει να καταθέσει κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη: «Ο κ. Καμμένος μου είπε “δώσε τον Μαρινάκη”». Υποστηρίζει δε ότι θα τοποθετηθεί πλήρως εάν γίνει τελικά εξεταστική επιτροπή.

Ο Γιαννουσάκης υποστηρίζει ότι εξαιτίας αυτής της πίεσης προσήλθε εκείνο το βράδυ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά κα Τζίβα για να πάρει κατάθεση, παρότι ο ίδιος υποστηρίζει ότι εξαρχής είχε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν είχε τίποτα να καταθέσει. Το μόνο που έδωσε, ανεπίσημα εκείνο το βράδυ και επίσημα με κατάθεση λίγες μέρες μετά, ήταν αντίγραφα της κίνησης του εταιρικού λογαριασμού του, που κατά τον Γιαννουσάκη δεν έχουν σχέση με την υπόθεση.

 

4] Περίπτωση Ράικου – Ρασπούτιν

Πριν από λίγους μήνες, η επί χρόνια εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένης Ράικου με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Documento περιγράφει μέσω κύκλων της ένα σκοτεινό πρόσωπο της κυβέρνησης Τσίπρα και τις παρεμβάσεις του στο έργο της,  «που ξεπερνούν τη φαντασία του μέσου ανθρώπου».

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν από το περιβάλλον της Ελένης Ράικου τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη Novartis και εμπλέκουν συγγενικό της πρόσωπο, είναι παντελώς ανυπόστατα και κατασκευασμένα με στόχο να την πλήξουν ηθικά και όπως επισημαίνεται θα λάβουν με νομικές μεθόδους απάντηση όπως και άλλα προηγούμενων ημερών.

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς με δήλωση από το περιβάλλον της κάνει λόγο για παρεμβάσεις στο έργο της από συγκεκριμένο κυβερνητικό παράγοντα, στον οποίο αποδίδει πρακτικές που, όπως αναφέρει, είτε στόχευαν στο να ασκηθούν διώξεις κατά προσώπων χωρίς στοιχεία, είτε για εξυπηρέτηση άλλων να μπουν υποθέσεις στο αρχείο.

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αποκαλύψεις, αναφέρει μάλιστα, πως «η ώρα των αποκαλύψεων έφθασε» και υπονοεί ότι τα πυρά και οι επιθέσεις που δέχεται, σχετίζονται με το ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο έργο της δεν βρήκαν ευήκοα ώτα.

Αναλυτικά η δήλωση από το περιβάλλον της κυρίας Ράικου.

Αντί οποιουδήποτε σχολιασμού των ασύστολων ψευδών που δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, το οποίο θα τύχει και αυτό ανάλογης δικονομικής μεταχείρισης, όπως και τα προηγούμενα άθλια δημοσιεύματα κατευθυνόμενης μερίδας του Τύπου από τον Ρασπούτιν, ανοίγει σήμερα η αυλαία των αποκαλύψεων για τη δράση τού εν λόγω κυρίου και εστιάζοντας στις διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή» να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».

Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών.

Η συνέχεια θα αποκαλύψει πράγματα που ξεπερνούν τη φαντασία του μέσου ανθρώπου.

Είναι βέβαιη ότι με την πάροδο του χρόνου θα ανοίξουν τα στόματα πολλών συναδέλφων της, που υπήρξαν θύματα του συγκεκριμένου.

Στο χωριό της λένε: «Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Η ίδια έχει υπομονή και δεν βιάζεται».

 

5] Περίπτωση Χρυσής Αυγής – Λευτέρη Πανούση – Βασιλικής Θάνου

 Την άμεση σύνδεση της ποινικής εξέλιξης της δίκης της Χρυσής Αυγής με την υπερψήφιση της Βασιλικής Θάνου ως προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάνει αρθρογράφος της εφημερίδας της ΧΑ, «Εμπρός».

Την εξήγηση σχετικά με την ψήφιση της Βασιλικής Θάνου από τη ΧΑ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Ιωάννη Αϊβατίδη, δίνει ο αρθρογράφος Λευτέρης Πανούσης.

Στο άρθρο στην εφημερίδα «Εμπρός» ο Λευτέρης Πανούσης χαρακτηρίζει «βαριά και ασήκωτη πράξη» την υπερψήφιση της Θάνου, αφού όπως λέει με τον τρόπο αυτό: «η Χρυσή Αυγή αποδέχεται τους μηχανισμούς του νεοφιλελεύθερου, κοινοβουλευτικού συμμοριτισμού». Ομολογεί ωστόσο ότι, για τον Μιχαλολιάκο, η υπερψήφιση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποινική εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, υποστηρίζει «όλοι μας ξέρουμε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι κατηγορούμενη για σοβαρότατο “αδίκημα”, που σηκώνει μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση [εγκληματική οργάνωση]… Αν εσάς σας είχαν τυλίξει στο σιδηρό πλέγμα μιας τέτοιας κατηγορίας… τι θα κάνατε; … Πόσο ήρωες θα είσαστε, όταν θα ξέρατε ότι ο δικαστής… ετοιμάζεται να σας κατακρεουργήσει;… Θα κάματε τη χάρη στην όποια αρχιδικαστίνα Θάνου, να την ψηφίσετε για πρόεδρο όπου αυτή γούσταρε… για να μη έρθετε σε σύγκρουση με το δικαστικό κατεστημένο… Όταν μάλιστα από αυτά τα δικαστικά, παραδικαστικά, επιδικαστικά και καταδικαστικά κογκλάβια, κρεμόταν η ζωή σας;”».

Με όλα τα παραπάνω είναι δύσκολο ακόμη και κάποιος συμπαθών την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να μην υποψιαστεί ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση.

Το ερώτημα που προκύπτει αν για όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις σκοπεύει να επιληφθεί το αρμόδιο δικαστικό όργανο, που δεν είναι άλλο από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου. Αναμένομεν…

Διαβάστε επίσης