bpbg
bpbg

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Έρχεται «εβδομάδα αφύπνισης» από τον εφησυχασμό

Οι τρεις εστίες επιδημιολογικής ανησυχίας στις οποίες θα δώσε το βάρος τους οι Αρχές το επόμενο χρονικό διάστημα

Στ. Πέτσας: Ετοιμάζεται
ΠΟΛΙΤΙΚΗ /Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020, 14:56:03 / Τελευταία Ενημέρωση: 14:58 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τον κορονοϊό, τις λειτουργικές βελτιώσεις στην κυβέρνηση αλλά και την οικονομία μίλησε

Στην πρωινή εκπομπή του καναλιού Mega ήταν προσκεκλημένος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, και πέρα από τον μίνι ανασχηματισμό και την οικονομία, στάθηκε στα θέμα που αφορούν την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας.

Καταρχάς ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι η χθεσινή παρέμβαση του Σωτήρη  Τσιόδρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση χτυπάει εδώ και εβδομάδες, μια καμπάνα κινδύνου και πλέον έπρεπε να χτυπηθεί “πολύ πιο δυνατά”, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων “όχι τόσο των εισαγομένων, όπως πολλοί φοβόντουσαν όταν ανοίγαμε τις πύλες μας στον κόσμο, αλλά κυρίως λόγω της χαλάρωσης στο εσωτερικό”.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έχουν εντοπιστεί 3 εστίες ανησυχίας:

α) Οι συχνότατες διελεύσεις Ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής για διανυκτερεύσεις και επιστροφή.

β) Οι κοινωνικές συναθροίσεις είτε μιλάμε για τους νέους στα μπαρ, είτε μιλάμε για γάμους, βαπτίσεις και κοινωνικές συναθροίσεις.

γ) Τα μέσα μεταφοράς.

«Σε αυτές τις τρεις εστίες θα δώσουμε το βάρος μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Για να μπορέσουν όμως να αποδώσουν τα μέτρα θα πρέπει να ακούμε όλοι τις συστάσεις των ειδικών και ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο καταλληλότερος να τις απευθύνει στους πολίτες» είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αποκάλυψε, εξάλλου, ότι ετοιμάζεται «εβδομάδα αφύπνισης», στο πλαίσιο της οποίας μέσω μηνυμάτων και καθημερινών ανακοινώσεων πρόσθετων μέτρων «να αφυπνίσουμε τον κόσμο από τον εφησυχασμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα στα μέσα μεταφοράς, όπως για παράδειγμα στα πλοία, όπου είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Μέτρα ανακοινώθηκαν και χθες, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση επταήμερης καραντίνας σε όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, μετά το Δεκαπενταύγουστο».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε επίσης πως «παρακολουθούμε καθημερινά, όχι μόνο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενες, αλλά κυρίως το πόσοι άνθρωποι από αυτούς οι οποίοι θα χρειαστεί να νοσηλευθούν καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή διασωληνώνονται. Ευτυχώς μέχρι και σήμερα τα νούμερα σε Μ.Ε.Θ. και σε διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλά και πολύ χαμηλότερα από την κορύφωση της πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Επομένως, τυχόν επιπλέον μέτρα θα συνδέονται με την ένταση των φαινομένων και την πίεση στο Σύστημα Υγείας».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «είναι πάντα μέσα στις επιλογές μας η επιβολή τοπικών μέτρων, τοπικών lockdown. Είχαμε πολλές τέτοιες αποφάσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Είτε αυτό αφορούσε την περιοχή της Ξάνθης, είτε της Λάρισας, είτε πιο πριν περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας, της Καστοριάς. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία στην περιφρούρηση, στην περιχαράκωση και στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. Αν χρειαστεί να πάρουμε τέτοια μέτρα, θα τα πάρουμε. Πάντα θα ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών».

Τέλος, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως «η κατεύθυνση των μηνυμάτων έχει να κάνει με τη συνεργασία όλων: Κράτους, ειδικών και πολιτών, ώστε να ελέγξουμε την κατάσταση. Πάντως, επιδημιολογικά η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από άλλες χώρες».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα