Κυβέρνηση με άρωμα από Βρυξέλλες

Έρχεται στην Αθήνα ο Μοσκοβισί μετά τις 17/7

Άρωμα από Βρυξέλλες έχει η νέα κυβέρνηση καθώς δύο νευραλγικά πόστα της που σχετίζονται άμεσα με το “κοινοτικό κονκλάβιο” στελεχώθηκαν με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, τη γεωγραφία αλλά και την διπλωματική ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τράπεζες και ενέργεια είναι το σετ που ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε σε ένα απίστευτο πάντρεμα επιχειρώντας να αγγίξει με τις επιλογές του όσο αυτό είναι εφικτό, την καρδιά των αποφάσεων.
Πως; Με το Γιώργο Ζαββό, υφυπουργό αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και το Γεράσιμο Θωμά, Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων.

Δύο άνθρωποι από τα σπλάχνα Κομισιόν με προσωπική σφραγίδα ο καθένας για τα θέματα στα οποία καλείται να επιδείξει τις ειδικές του δεξιότητες.
Και πράγματι πρόκειται για δύο δύσκολους τομείς όπου οι ειδικές δεξιότητες κρίνονται συχνά απαραίτητες.

Η Νέα Δημοκρατία, εκπροσωπώντας πια την κυβέρνηση της χώρας και όχι την αντιπολίτευση, οφείλει να αποκτήσει σε μια δύσκολη περίοδο τις άριστες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άνοιγμα προς αυτήν την κατεύθυνση έκανε προχθές και ο Pierre Moscovici που μέσα από ένα tweet πραγματοποίησε άνοιγμα προς τη νέα κυβέρνηση.

Ο Γάλλος Επίτροπος δόμησε τη σκέψη του σε τρία επίπεδα: ευχαρίστησε τον απερχόμενο Αλέξη Τσίπρα, ευχήθηκε στο νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό που θα επιχειρήσει να κάνει την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της και δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πάντα στην πλευρά του Ελληνικού λαού.
Και μέσα σε όλα, μετά τις 17 Ιουλίου θα πρέπει να αναμένεται η επίσκεψη του παλιού γνώριμου, και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομίας και τραπεζών κ. Pierre Moscovici ο οποίος να έρθει στη χώρα μας και φυσικά να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης υπό διαφορετικές πλέον συνθήκες.
Ας σημειωθεί για την ιστορία πως σε πλείστες συναντήσεις του κ. Moscovici με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από εκείνες που δεν πήγαν και τόσο καλά στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχε ο κ. Γιώργος Ζαββός.

Ποια θα είναι η ατζέντα Μητσοτάκη – Κομμισιόν

Οι πρώτες συζητήσεις θα θέσουν την περίμετρο για όσα θα χρειαστεί να κάνει άμεσα ή αργότερα ο πρωθυπουργός ο οποίος θα καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Οκτωβρίου.
Είναι απολύτως βέβαιο πως η νέα κυβέρνηση θα λειτουργήσει με σεβασμό προς τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές αλλά και με αποφασιστικότητα.

Ήδη ο πρωθυπουργός σε διάφορες δηλώσεις του είπε πως το θέμα του χαμηλότερου πλεονάσματος είναι κάτι που θα εξεταστεί σταδιακά μολονότι κάποιοι επιμένουν το θέμα αυτό να έρθει προς τα εμπρός.
Κάποιες άτυπες συναντήσεις για τη νέα κυβέρνηση θα λάβουν χώρα και στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist (16 και 17 Ιουλίου) που θα φιλοξενήσει ορισμένους σημαντικούς Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σημαντικότερος εξ αυτών ο Ντέκλαν Κοστέλο με δεδομένο πως η σύνταξη της έκθεσης αποτελεί δουλειά της Κομμισιόν.

Τα πρόσωπα κλειδιά στην κυβέρνηση – Τοποθετήσεις με νόημα

Η νέα κυβέρνηση πάντως δομεί σταδιακά τις θέσεις της με τις Βρυξέλλες.
Καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή του Γιώργου Ζαββού ως Υφυπουργού αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Η επιλογή σηματοδοτεί το βάρος που δίδει ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά τραπεζικά θέματα μιας και ίδιος επιθυμεί την εξυγίανση των τραπεζών μια ώρα αρχύτερα ώστε αυτές να επιτύχουν το ρόλο τους που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Συγχρόνως αντιλαμβάνεται πως οι θεσμοί έχουν λόγο για τις τράπεζες και μάλιστα πως ο λόγος αυτός περνάει εκτός από την ΕΚΤ και μέσα από το την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ρυθμίζει επιμέρους θέματα όπως η έγκριση των σχεδίων για μια συστημική λύση ως προς τα κόκκινα δάνεια.
Πέρα όμως από το Γιώργο Ζαββό με το πλούσιο βιογραφικό και τη δράση στην Κομμισόν άλλος ένας “Κομμισιονάριος” βάζει το αποτύπωμά του στο χώρο της ενέργειας.
Πρόκειται για τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων Γεράσιμο Θωμά.
Ο Γεράσιμος Θωμάς ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευθυντής του γραφείου του Joaquín Almunia επί Γεωργίου Αλογοσκούφη στο Υπουργείο Οικονομικών.
Άφησε δε την Επιτροπή με βαθμό Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή. ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της.

Το προφίλ του Γιώργου Ζαββού

Ο Γιώργος Ζαββός, τεχνοκράτης με ισχυρές επαφές στην Ευρωπαϊκή Ένωσή είναι λοιπόν το νέο πρόσωπο κλειδί για τις τράπεζες στο Υπουργείο Οικονομικών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Τμήματος Νομικής του Κολεγίου της Ευρώπης (College of Europe) της Bruges του Βελγίου. Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία.
Την περίοδο 1990-1994 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Υπήρξε μεταξύ άλλων μέλος της Νομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και ήταν ο εισηγητής για την Οδηγία για την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και επιχειρήσεων επενδύσεων καθώς και για την Οδηγία για τα Επικουρικά Ταμεία.

Την περίοδο 1991-1993 ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου η οποία προετοίμασε τον Τραπεζικό Νόμο του 1992 και την προσαρμογή της Ελληνικής χρηματιστηριακής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Από το 2002 έως το 2017 ο Γιώργος Ζαββός ήταν στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και έχει εκπροσώπησε την Κομμισιόν σε περίπου 150 υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ήταν επιφορτισμένος με θέματα χρηματοπιστωτικού δικαίου, χρηματοδοτικών συμβάσεων για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών καθώς και με θέματα εσωτερικής αγοράς (ΜΜΕ, βιομηχανίας τυποποίησης, περιβάλλοντος, ενέργειας).

Το προφίλ του Γεράσιμου Θωμά

Μεταγραφή από τις Βρυξέλλες μας ήρθε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς με μεγάλη εμπειρία στον ενεργειακό τομέα καθώς από το 2014 διατέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ενέργειας.
Η τοποθέτηση του κ. Θωμά σηματοδοτεί το μεγάλο βάρος που επιδιώκει να ρίξει η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας και πρωτίστως στην διαχείριση των πολλών μετώπων που έχει ανοίξει η ΔΕΗ τόσο στο εσωτερικό και στην μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή όσο και με την Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι με το ξεκίνημά του, ο νέος υπουργός έχει να αποφασίσει για τον τρόπο που θα επιτευχθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπόθεση της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό, τον οποίο η ΝΔ δεν αποκλείεται να ακυρώσει προγραμματίζεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις 15 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης