Κυβερνητικές αλχημείες για να «σωθούν» οι παροχές…

Μαγειρέματα και αλχημείες από το οικονομικό επιτελείο για να πείσουν πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, ώστε να υλοποιηθούν τα αντίμετρα που εξήγγειλε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ. Μόνο που οι αγορές δεν πείθονται πως όλα πάνε καλά, όπως θέλει να διαβεβαιώσει η κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο δρόμος για τις αγορές παραμένει μπλοκαρισμένος για την Ελλάδα. Από τη μία η Ιταλία και η ένταση που προκαλεί στην ευρωζώνη, από την άλλη η Τουρκία που παραπαίει, και στη μέση οι πειραματισμοί της ελληνικής κυβέρνησης που προβληματίζει έντονα.

Για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ζήτημα ζωής ή (πολιτικού) θανάτου να υλοποιήσει ένα μέρος τουλάχιστον από τα αντίμετρα. Και σε κάθε περίπτωση να αποφύγει την επίπονη νέα περικοπή στις συντάξεις. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος, μιας και άλλα μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα μπορούσαν να μετατεθούν για το μέλλον.

Όμως ακόμα και η παρέμβαση του ΔΝΤ που ζητά εφαρμογή των συμφωνηθέντων –με τον αστερίσκο βέβαια ότι δεν τους πέφτει λόγος, μιας και δεν συμμετέχουν με πρόγραμμα– κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, καθώς στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν πάει καλά.

Το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η εικόνα που στέλνει προς τα έξω: αλλάζει εργασιακές μεταρρυθμίσεις, μοιράζει δώρα και ετοιμάζεται για εκλογές μέσα σε κλίμα έντασης που οδηγεί σε πολιτική αστάθεια. Και αυτός ο συνδυασμός αποτρέπει τις αγορές από το να στηρίξουν την Ελλάδα.

 

Σταθερότητα ζητά ο Τσακαλώτος

Την ίδια ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να αναζητά μια κάποια σταθερότητα που θα του επιτρέψει να βγάλει τη χώρα στις αγορές. Μπορεί μεν να λέει πως έχει χρόνο και χρήμα έως ότου αυτό να καταστεί αναγκαίο, αλλά δεν θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια. Το σχέδιο που εξετάζεται αυτήν τη στιγμή είναι η έκδοση κρατικού ομολόγου που θα αγοράσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Θα μπορούσε να είναι συνθήκη win-win, μιας και από τη μια το Δημόσιο θα αντλήσει χρήματα με ιδανικότερους όρους, ενώ από την άλλη οι τράπεζες θα διασφαλίσουν σημαντικά έσοδα από επιτόκια. Παραμένει ωστόσο αμφίβολο αν η ΕΚΤ δώσει το απαραίτητο πράσινο φως στην αύξηση του ορίου τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα από τράπεζες.

Εν τω μεταξύ και εν αναμονή των αποφάσεων στο  Eurogroup που θα δείξει τον δρόμο για την Ελλάδα, στην κυβέρνηση τρέχουν να προλάβουν για τα απαραίτητα και επείγοντα.

Ο σχεδιασμός θέλει την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Σε καθαρή βάση, το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά που θα εισπράξουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από 1.400 ευρώ και υπερβαίνουν ακόμα και τις 20.000 ευρώ. Η περίοδος για την οποία θα καταβληθούν τα ποσά διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο αλλά και με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων και ειδικότερα:

* Ένστολοι: Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες θα λάβουν αναδρομικά 1.400 έως 11.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

* Γιατροί του ΕΣΥ: Πλην της αποζημίωσης εφημεριών, θα καταβληθούν αναδρομικά ποσά για το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

* Πανεπιστημιακοί: Στα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων θα επιστραφούν αναδρομικά  για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

* Δικαστικοί: Προβλέπεται η καταβολή του υπολοίπου 50% της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014.

Παράλληλα η Έφη Αχτσιόγλου προετοιμάζει το δικό της νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Εντολή να ετοιμαστούν τα νομοσχέδια

Η εντολή που έχει δοθεί είναι να ετοιμαστούν και τα νομοσχέδια που θα υλοποιήσουν τις εξαγγελίες Τσίπρα. Όχι γιατί απαραίτητα θα κατατεθούν στη Βουλή, αλλά αν εν τέλει οι δανειστές ανάψουν πράσινο φως να υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Έως τις 20 Νοεμβρίου άλλωστε αναμένεται να έχουν «κλειδώσει» και οι αποφάσεις για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο, αλλά και για την αύξηση της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως η τσέπη του πολίτη είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές. Το ομολόγησε δημόσια και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα».

Ειδικότερα, μιλώντας για την οικονομική κατάσταση, παρατήρησε πως «θα έχουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό και την καταβολή μερίσματος, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια. Παγιώνεται μια εικόνα ανάκαμψης της οικονομίας που το βλέπει και στην τσέπη του ο πολίτης».

 

Και η σκανδαλολογία καλά κρατεί

Από την ατζέντα του Μαξίμου δεν λείπει και η σκανδαλολογία. Στο μενού πλέον η προσπάθεια για δημιουργία προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για σκάνδαλα στην Υγεία, βάζοντας στο κάδρο πέντε υπουργούς κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Αν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν είναι εφικτό να υπάρξει τέτοια Επιτροπή, η κυβέρνηση αρκείται στο γεγονός ότι μπορεί να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης και να επαναφέρει ένα σκηνικό ανάλογο με αυτό της υπόθεσης Novartis.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα