Κυβερνητική αντεπίθεση με σκληρό ροκ

«Η αντεπίθεση ξεκίνησε». Με αυτήν τη φράση συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγούσε σε «γαλάζιους» βουλευτές ότι ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα και αφενός μεν μπορεί να πειστούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, αφετέρου δε ότι η Ν.Δ. μπορεί να γυρίσει τούμπα τις δημοσκοπήσεις και να επικρατήσει στις πρόωρες εκλογές, όταν αυτές γίνουν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αποτέλεσε το πρώτο βήμα για το σχέδιο αντεπίθεσης που έχει εκπονηθεί από το Μαξίμου με στόχο από τη μία να περάσει στην κοινωνία ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και τα πειράματα είναι επικίνδυνα και, από την άλλη, να αποδομήσει τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για «να αποκαλύψουν στον ελληνικό λαό» τα πραγματικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και ανέδειξαν τις αντιφάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Βέβαια όλα θα φανούν το επόμενο διάστημα, όπου ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ευελπιστούν ότι το κλίμα θα αλλάξει μετά τη συζήτηση στη Βουλή και θα αποτελέσει το έναυσμα για μία γενικευμένη αντεπίθεση που θα επιχειρήσει μέχρι τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση. Έτσι οι υπουργοί με εντολή από το Μαξίμου στο τριήμερο ανέβασαν τους τόνους και τέθηκε σε ισχύ το «σκληρό ροκ».

Η δικομματική κυβέρνηση έχει εισέλθει στην πιο κρίσιμη περίοδό της που φθάνει ως τον Μάρτιο του 2015, οπότε και την τελευταία (29) ή προτελευταία (22) Κυριακή του μήνα θα στηθούν κάλπες, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργικό επιτελείο, παρά τις τελευταίες αρνητικές δημοσκοπήσεις, η φράση που κυριαρχεί είναι: «Πάμε για τη νίκη». Παρά τον εκνευρισμό και τη νευρικότητα που διακρίνει κανείς σε ζώνες του Μαξίμου, ουδείς πιστεύει ότι το παιχνίδι έχει χαθεί. Εξάλλου από την πολιτική επιβίωση της Ν.Δ. εξαρτάται και η προσωπική επιβίωση πολλών, διότι σε περίπτωση ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ η δύναμη της «γαλάζιας» Κ.Ο. θα μειωθεί κατά περίπου 50% και θα αριθμεί 60-70 βουλευτές.

Η ατμόσφαιρα που υπάρχει στο επιτελείο του πρωθυπουργού είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που υπήρχε στον ίδιο χώρο στις αρχές του φθινοπώρου του 2009 επί Κώστα Καραμανλή. Η νυν ηγετική ομάδα δεν δείχνει καμία διάθεση –και αυτό ενισχύεται από τις πράξεις τους– να «παραδοθεί» αμαχητί, όπως έπραξε η τότε ηγεσία της Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας έλεγε πως «ο Αντώνης Σαμαράς είναι διαφορετικής ψυχοσύνθεσης από τον Κ. Καραμανλή και θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων». Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη συμβουλή της Ντόρας Μπακογιάννη για να συζητήσουν οι δυο τους, αλλά ετοιμάζεται για σκληρό μετωπικό πόλεμο. Το μήνυμα το εξέπεμψε ο ίδιος με μια αναφορά στην εκδήλωση της Ν.Δ. στη Χαλκιδική, όπου είπε, ενώπιον του Κ. Καραμανλή, ότι δεν είναι κουρασμένος, αν και ορισμένοι υπουργοί του εμφανίζουν αντίθετα συμπτώματα. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, πολλοί εισηγούνται, λόγω και της τοποθέτησης νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας στη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ένα «φρεσκάρισμα» του κυβερνητικού σχήματος με ορισμένες διορθωτικές κινήσεις σε αυτόν τον επίπονο αγώνα των περίπου 150 ημερών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει άμεσα ριζικές αλλαγές που θα αφορούν την πολιτική επικοινωνία της κυβέρνησης, αλλά και να προβεί σε κινήσεις στο πεδίο της στρατηγικής της κυβέρνησης. Επί της ουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον με το όπλο ανά χείρας για την πολιτική εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ με σωρεία επιχειρημάτων που θα αναδειχθούν το προσεχές διάστημα σε Βουλή, ΜΜΕ και σε κοινωνικούς χώρους.

Με πίστη στον «οδικό χάρτη»

Ο οδικός χάρτης που έχει χαραχθεί έχει ως σταθμούς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο πριν από το τέλος του χρόνου και την εκκίνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι το κλίμα θα μεταστραφεί και θα ενισχυθεί η κυβέρνηση, παίρνοντας πολιτικές ανάσες τουλάχιστον έως την προεδρική εκλογή.

Από εκεί και πέρα, αν δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών που απαιτούνται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις βουλευτικές εκλογές θα τεθούν σκληρά διλήμματα, με βασικό το ποιο κόμμα θα επιλέξει ο ελληνικός λαός για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για το χρέος.

Στο άλλο πεδίο, αυτό της ανασύνταξης της παράταξης, ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του. Ανασυγκρότηση της Ν.Δ. ως κορμού της Κεντροδεξιάς. Η επέτειος των 40 χρόνων από την ίδρυσή της ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να επαναπροσδιορίσει τον πολιτικό χάρτη τη Ν.Δ. και να ορίσει τις νέες συντεταγμένες, ενώ φαίνεται ότι αργά αλλά σταθερά επιστρέφουν μικρομεσαία στελέχη ανά την επικράτεια.

Παρουσία των πρώην πρωθυπουργών, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή, αλλά και ιστορικών στελεχών, όλων των εποχών, όλων των γενιών και όλων των προέδρων, σήμανε την έναρξη της πολιτικής αντεπίθεσης για την επανασυσπείρωση του χώρου.

Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης…

Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο Αντ. Σαμαράς και στην ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε να υπάρξει και εγγύηση από το Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους, σε μια χρονική στιγμή που επικρατεί προβληματισμός για τις κινήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι η αγορά τιτλοποιημένων δανείων προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

«Δεν θα δεχθώ νέο πρόγραμμα», επαναλαμβάνει μονότονα ο πρωθυπουργός, καθώς η αποδοχή του θα συνιστούσε ακύρωση της στρατηγικής του. Εξάλλου, η κυβέρνηση ετοιμάζει το δικό της «μνημόνιο», ένα ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ήδη στο παρασκήνιο ετοιμάζεται με απόλυτη μυστικότητα το «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης», με το οποίο ασχολούνται οι στενοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού, οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου και Δημήτρης Πτωχός (νέος γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης).

Η πυξίδα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου δείχνει μόνο έναν δρόμο: αυτόν της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο. Ώσπου να φθάσει ως εκεί, θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν ανησυχούν για το αποτέλεσμα, παρά την κούραση και την έλλειψη αντοχών πλέον από τις Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που θα αποτελέσει την αφετηρία για την έναρξη της τελικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των «λαϊκιστών».

…αλλά και αποφυγή των αυτογκόλ

Οι περισσότεροι εκ των πολιτικών αναλυτών σημειώνουν ότι η περίοδος μέχρι την έναρξη των διαδικασιών θυμίζει παρτίδα σκακιού για γκραν μετρ. Και αυτό διότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν θετικά, αλλά με τιμωρητική διάθεση. Έτσι όπως λένε, «όποιος κάνει τα λιγότερα λάθη και αποφύγει τα αυτογκόλ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Και όπως παραδέχονται όλοι, «η κυβέρνηση θα παίξει τα ρέστα της για να σώσει την παρτίδα». Βασική στρατηγική επιδίωξη του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι να αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για τον δικομματικό συνασπισμό και να ανοίξει ο δρόμος για τους μείζονες στόχους.

Μια σημαντική κίνηση έγινε με την ένταξη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού των φοροαπαλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την αλλαγή του κλίματος με στοχευμένες παρεμβάσεις. Και οι δυο αναγνωρίζουν πολύ καλά ότι οι όποιες θετικές εξελίξεις στην οικονομία θα επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές διεργασίες και θα διαμορφώσουν και το πολιτικό τοπίο ενόψει και της προεδρικής εκλογής. Οι μικρές φοροελαφρύνσεις για την ώρα σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους εκτιμάται πως θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού τοπίου και θα αποτρέψουν τους βουλευτές να διαφοροποιούνται και η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, χωρίς να υπάρχει ο φόβος καταψήφισης επίμαχου νομοσχεδίου. Εάν όμως ο σχεδιασμός για την οικονομική ανάκαμψη και τη διάχυση των ωφελειών της στην οικονομία δεν επιβεβαιωθεί, τότε όλα είναι ανοικτά.

Διπλή ψήφος εμπιστοσύνης πριν από την προεδρική μάχη

Βέβαια, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, αρχίζει και εδραιώνεται η αίσθηση ότι η δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα ανατρέπεται. Συνεπώς, το colpo grosso της δικομματικής δεν θα είναι άλλο από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως γνωστοποίησαν προ ημερών οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το ζήτημα είναι να θα βρεθούν οι 180 βουλευτές» είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο έμπειρου κοινοβουλευτικού της Νέας Δημοκρατίας, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 40 έτη του κόμματος. Η αίσθηση, δηλαδή, είναι ότι εάν τελικά η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, θα είναι πολύ δύσκολο ή και ακατόρθωτο να ανατραπεί η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις φτάνει κοντά, αλλά επί του παρόντος δεν φαίνεται να ξεπερνά τον πήχη της αυτοδυναμίας.

Υπό την έννοια αυτή, όλη η προσπάθεια του πρωθυπουργού, αλλά και του Ευ. Βενιζέλου, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ομαδικότητας στην κυβέρνηση, στον περιορισμό των παραφωνιών βουλευτών και υπουργών ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ο Αντ. Σαμαράς φιλοδοξεί να λάβει, μέχρι τότε, δύο φορές την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η πρώτη ήταν σήμερα τα ξημερώματα. Και η επόμενη, μετά από μερικές εβδομάδες, κατά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.

Εν μέσω αυτών, και αν φυσικά οι συζητήσεις με την τρόικα από τον Νοέμβριο εξελιχθούν ομαλά, ο Αντ. Σαμαράς, όπως επανέλαβε και το προηγούμενο Σάββατο, θα ανοίξει και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, θέτοντας μεταξύ άλλων στην ατζέντα τον τρόπο εκλογής και τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ασυμβίβαστο βουλευτών υπουργών, τη συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου, τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προφανώς, η σχετική διαδικασία θα έχει μόλις ανοίξει όταν η Βουλή, εκ των πραγμάτων, θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο της διάλυσής της, εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Σε συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας συμφωνούν οι ανεξάρτητοι

Διεργασίες που μπορούν να φτάσουν και ως την κατάθεση πρότασης για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. Πρόκειται για 14 βουλευτές που προέρχονται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής) και παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές τους αφετηρίες, εκφράζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινές αγωνίες αλλά και διατυπώνουν κοινές προτάσεις για το μέλλον της χώρας.

Με αφορμή τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, οι περισσότεροι εκ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών συγκεντρώθηκαν στα γραφεία τους στη Βουλή και συζήτησαν για τις εξελίξεις. Κοινή ήταν η άποψη ότι, λόγω και της κρισιμότητας της περιόδου, καλό θα ήταν να υπάρξει συλλογική δράση παρά ατομικές «διαδρομές». Οι περισσότεροι από τους βουλευτές φάνηκαν να συμμερίζονται την πρόταση αυτή. Μάλιστα, ο Μίμης Ανδρουλάκης φέρεται να υπερθεμάτισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι κρίμα να τρέχουμε σαν τις Φιλιππινέζες πίσω από τα κόμματα». Στο σημείο αυτό η συζήτηση «άνοιξε» με τους βουλευτές –άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο– να στέκονται κριτικά απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις και στη ρητορική των δύο «μονομάχων», της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Κασαπίδης, για παράδειγμα, υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα, ενώ και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρνουν τη νέα μεταρρυθμιστική πρόταση που χρειάζεται ο τόπος. Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πάρις Μουτσινάς, ο οποίος επικαλούμενος τον Ιταλό φιλόσοφο Αντόνιο Γκράμσι μίλησε για την «επανάσταση των αυτονόητων». Αναφέρθηκε σε μια κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης στην οποία δεν θα αποκλειστούν κόμματα, αλλά μόνο πρόσωπα που άσκησαν τις υφιστάμενες πολιτικές και η οποία θα φέρει εις πέρας κεντρικές πολιτικές προκλήσεις. Για παράδειγμα: διαχείριση του χρέους, ρευστότητα στην αγορά, πάταξη της φοροδιαφυγής, νέες επενδύσεις, εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, κ.ά.

Πλην των Οδυσσέα Βουδούρη που συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και Πέτρου Τατσόπουλου που έχει μπει στην κοίτη του Ποταμιού, οι υπόλοιποι βουλευτές δεν απέρριψαν κατ’ αρχάς τις προτάσεις του Π. Μουτσινά. Ωστόσο, θα χρειαστεί ακόμα καιρός ώστε η συζήτηση να καταλήξει σε κοινή πρόταση.

Στην Ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών ανήκουν οι: Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Πάρις Μουτσινάς, Γιάννης Κουράκος, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα