La Republicca: Ο Παντσέρι “έδωσε” τρεις ευρωβουλευτές

Πώς πράκτορες έβαλαν κοριούς στο σπίτι του πριν 7 μήνες

Νέο δημοσίευμα της La Republicca σήμερα για τον Ιταλό «εγκέφαλο» του κυκλώματος του Qatargate, περιγράφει το πώς κατάφεραν να τον πιάσουν αλλά και τα όσα φέρεται να έχει ήδη καταθέσει στις αρχές.

Σύμφωνα με τη La Republicca, ο Παντσέρι φέρεται να εμπλέκει τους ευρωβουλευτές Αρένα και Ταραμπέλα, ενώ φαίνεται να επιρρίπτει ευθύνες και στον διάδοχό του ουσιαστικά στην ευρωβουλή, Κοτσολίνο.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα ο Παντσέρι φέρεται να παραδέχεται εν μέρει κάποιες από τις κατηγορίες που του απηύθυναν οι ερευνητές των Βρυξελλών.

«Σε αντάλλαγμα, θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ», φέρεται να είπε κάποια στιγμή παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι χρηματίστηκε.

«Δήλωσε επίσης έτοιμος να συνεργαστεί και παρείχε πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές: Πρώτα και κύρια για τον Φραντσέσκο Κοτσολίνο, του PD, το πρόσωπο που φέρεται να πήρε τη θέση του στις θέσεις-κλειδιά για τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, ο Παντσέρι φέρεται να αμφισβήτησε τον Βέλγο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα (“πήγε στο Κατάρ”) και έκανε επίσης δηλώσεις για τη Μαρία Αρένα, επίσης από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και πολύ κοντά στον Παντσέρι: “Ξέρω ότι πήγε μια φορά στο Κατάρ και ότι έλαβε ένα δώρο”», φέρεται να είπε ο Ιταλός σύμφωνα με τη La Republicca.

Σύμφωνα με το ιταλικό μέσο: «Επιβεβαιώθηκε επίσης ο κεντρικός ρόλος του Abderrahim Atmun, πρέσβη του Μαρόκου στη Βαρσοβία, ο οποίος λειτούργησε ως μεσάζων μεταξύ των μαροκινών υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων Ιταλών. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Παντσέρι εξήγησε επίσης ότι η συμφωνία προέκυψε το 2019, δηλαδή μετά τη μη επανεκλογή του». Η La Republicca υποστηρίζει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι στρατηγική άμυνας από τον Παντσέρι για να πείσει την εισαγγελία ότι όταν ήταν ευρωβουλευτής δεν είχε πάρει χρήματα.

Σύμφωνα με την La Republicca o Παντσέρι φέρεται να υποστήριξε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του δεν προορίζονταν για να δωροδοκήσει άλλους.

Το ιταλικό μέσο έχει σήμερα και παρασκήνιο για το πώς οι Βέλγοι κατάφεραν να βρεθούν στα ίχνη του κυκλώματος και να το εξαρθρώσουν.

Γράφει η la Republicca: «Η ανεύρεση των χρημάτων αυτών (σσ των 700.000 ευρώ στο σπίτι του Παντσέρι στο Βέλγιο) είναι επί του παρόντος το ισχυρότερο στοιχείο στα χέρια του ανακριτή Michael Claise, ο οποίος συντονίζει την έρευνα. Δεσμίδες χρημάτων που ήταν κρυμένες στο κρεβάτι και κάτω από την ντουλάπα: 700.000 σε 50άρικα, χωρισμένα σε επτά δεσμίδες μέσα σε μια βαλίτσα κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι και σε ένα χρηματοκιβώτιο στο σαλόνι, όλα μέσα στο σπίτι του Παντσέρι στο Βέλγιο.

Αυτό περιγράφεται σε μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση της Bim (της επιτροπής που εποπτεύει τις έρευνες της Vsse, των βελγικών μυστικών υπηρεσιών), η οποία βρίσκεται στα αρχεία της έρευνας: δύο συνοπτικές σελίδες γραμμένες στα φλαμανδικά, στις οποίες γίνεται αναφορά στις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών από τις οποίες προέκυψε η έρευνα. Οι πράκτορες μπήκαν στο διαμέρισμα και έψαξαν τα υπάρχοντα του Παντσέρι, ανοίγοντας ντουλάπια και το μικρό χρηματοκιβώτιο. Έβγαλαν φωτογραφίες και στη συνέχεια έβαλαν τα πάντα στη θέση τους, γεμίζοντας το σπίτι με κοριούς. Για επτά μήνες τα χρήματα παρέμειναν εκεί, έλειπαν στο τέλος 100.000 ευρώ.

Το έγγραφο φέρει επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, την ημερομηνία: Η έκθεση χρονολογείται στις 26 Απριλίου. Η έκθεση εξηγεί λοιπόν ότι η έρευνα των βελγικών υπηρεσιών έφτασε σε σημείο καμπής την άνοιξη, όταν η έκθεση αποχαρακτηρίστηκε και διαβιβάστηκε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Τα χρήματα που βρέθηκαν αντιθέτως στη βαλίτσα του πατέρα της Εύας Καϊλή, είναι το πιο επιβαρυντικό στοιχείο για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Αύριο στις 9 π.μ. η Kaili, η οποία βρίσκεται στη φυλακή, θα ακουστεί από τους δικαστές που θα πρέπει να αποφασίσουν για την κράτησή της.

Η προθυμία του Panzeri να συνεργαστεί θα μπορούσε να διευρύνει την έρευνα. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η έρευνα της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, η οποία συνεργάζεται με τη βελγική αστυνομία για το σκάνδαλο. Οι ανακριτές θα πρέπει να συμπιέσουν τον τεράστιο αριθμό ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών συσκευών που κατασχέθηκαν από τους ερευνητές (αναφέρονται εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και τάμπλετ) κατά τη διάρκεια περίπου είκοσι ερευνών στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Και χθες, ο δικαστής προκαταρκτικών ερευνών της Aosta εξέδωσε προληπτική εντολή κατάσχεσης ενός διαμερίσματος στην Cervinia: πρόκειται για το κατάλυμα που αγοράστηκε τον περασμένο Απρίλιο από την Nakaz development sprl του Nicolò Figà-Talamanca, που θεωρείται από τους δικαστές ως ένας από τους συμμετέχοντες στην εγκληματική οργάνωση, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και τώρα βρίσκεται σε ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Μια αγορά ύψους 215.000 ευρώ, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα