Λάθος φάρμακο ο Ιβάν στον άρρωστο ΠΑΟΚ

Βαριά άρρωστος είναι ο ΠΑΟΚ. Η ήττα από τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ ανέδειξε τα προβλήματα που προσπαθούσαν να θάψουν στην Τούμπα, ψάχνοντας ορατούς και αόρατους εχθρούς για να στήσουν τη δική τους εικονική πραγματικότητα.

Ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ, Ενέα Μιχάι, κορυφαίος του «δικέφαλου του βορρά» στο ντέρμπι την περασμένης Κυριακής, είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Έχουμε χάσει αυτό το μέταλλο της περσινής ομάδας».

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στα social media, σε μεγάλο ποσοστό δεν θεωρούν υπεύθυνο της κατρακύλας τον Αμπέλ Φερέιρα.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναρτήσεις:

Του nick adam

«Η ομάδα είναι άρρωστη από το τέλος του περσινού πρωταθλήματος. Αντί να επενδύσουν στο double τα διέλυσαν όλα. “Έφυγαν” τον Λουτσεσκου, έφεραν έναν άπειρο, νεαρό προπονητή τον οποίο δεν φρόντισαν να στηρίξουν με μεταγραφές ουσίας (ο Εσίτι δεν είναι μεταγραφή ουσίας, ίσα ίσα που τα ποσά που ακούστηκαν έσφιξαν κι άλλο τη θηλιά του FFP). Η πετυχημένη ομάδα δεν ανανεώθηκε σταδιακά έστω.

»Ο άλλος έχει Σα (που κοστολογείται καμία 10ρια μύρια) κι εμείς Πασχαλάκη. Έχει Βαλμπουενά κι εμείς Μπίσεσβαρ. Έχει Τσιμίκα( στα 20 που θα μοσχοπουληθεί) κι εμείς Βιεϊρίνια στα 35. Δεν μας φταίει κανένας Άμπελ. Η διοίκηση και τα στραβά της φταίνε».

Του sportsman 4

«Ο προπονητής είναι ο τελευταίος που φταίει. Οι παίκτες από την αρχή της σεζόν αδιάφοροι. Ήταν καταστροφή για τον ΠΑΟΚ να κάνει τα χατίρια των παικτών στις ανανεώσεις. Βαρέλα, Μπίσεσβαρ, Μαουρίσιο βαρόμετρο πέρυσι, φέτος τίποτα έγινε η απόσβεση πάμε παρακάτω. Αν είναι μάγκες στην Μικράς Ασίας κρατάνε προπονητή φεύγουν οι παλαίμαχοι και τον αφήνουν να φέρει τους παίκτες που θέλει. Εκεί θα δούμε τον ΠΑΟΚ του Φερέιρα όπως είδαμε τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου».

 

Δεν κατάλαβαν την ευρωπαϊκή σφαλιάρα

Πριν καλά-καλά αρχίσει η σεζόν, ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός Ευρώπης. Ο πρωταθλητής κατάφερε ν’ αποκλειστεί από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, καθώς έχασε 1-0 εκτός έδρας. Στην Μπρατισλάβα έμεινε για 7ο συνεχόμενο παιχνίδι στην Ευρώπη χωρίς νίκη, με 6 ήττες και μια ισοπαλία (κόντρα στον Άγιαξ στην Τούμπα)! Στη ρεβάνς στις 30 Αυγούστου, για τον ΠΑΟΚ ήλθε η νίκη 3-2, αλλά και ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Europa League.

Ακόμη και με αυτήν τη νίκη όμως ο «δικέφαλος του βορρά» είχε μόλις δύο στα τελευταία 13 ευρωπαϊκά ματς! Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ο δικός μας Βαγγέλης

Ο Γιώργος Σαββίδης επεχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ποντάροντας στα όσα θα συνέβαιναν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Γιώργος Σαββίδης ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί κι έστειλε μήνυμα ενότητας και εμπιστοσύνης προς τους παίκτες και εξέφρασε τη σιγουριά, του πώς θα χαρίσουν και φέτος «ανεπανάληπτες στιγμές», αναφέροντας:

 «Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε ένα ισχυρότατο χτύπημα σε όλα τα επίπεδα. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας στη διοίκηση και εγώ προσωπικά θέλω να ζητήσω συγνώμη για το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί!

»Ο ΠΑΟΚ, όμως, γεννήθηκε για τα δύσκολα, υπόσχομαι πως θα πεθάνουμε όλοι για να ζήσουμε στιγμές σαν τις περσινές. Ενωμένοι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, το πιστεύουμε, πιστέψτε το και εσείς!

»Υ.Γ. Πριν δύο χρόνια με τους ίδιους παίκτες ζήσαμε κάτι ανάλογο με το χθεσινό αλλά αυτοί οι ίδιοι μας χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές ευτυχίας, το ίδιο θα κάνουν και φέτος.

»Υ.Γ2. Οι ευρωπαϊκές νύχτες μεγαλώνουν μια ομάδα, όμως, περισσότερο και από αυτό, ένα κλαμπ μεγαλώνει όταν διαχειρίζεται το ίδιο καλά τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Με υπομονή και χαμηλά το κεφάλι θα φτάσουμε εκεί όπου ονειρευόμαστε».

Ακολούθησε σύσκεψη στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς, την οποία συγκάλεσε ο Ιβάν Σαββίδης για όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ μετά τον πικρό αποκλεισμό από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας μίλησε στους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό επιτελείο, ενώ στη συνέχεια στους άμεσους συνεργάτες του για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου ν’ αλλάξει η κατάσταση πολύ γρήγορα.

Προφανώς οι εισηγήσεις δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Ο ΠΑΟΚ εμφάνισε μέτρια εικόνα στα περισσότερα παιχνίδια του. Αυτοί που θεωρούσαν πως ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να έχει πορεία προς την κορυφή, έχοντας παράλληλα το μυαλό του στην Ευρώπη, αποδείχτηκε πως δεν είχαν κάνει καλούς υπολογισμούς.

Ως εκ τούτου δεν έδειξαν στον Ιβάν Σαββίδη το πόσο πολύ είχε αποδυναμωθεί σε έμψυχο δυναμικό η ομάδα και πίστευαν ότι δεν θα εκτεθούν με την συμβολή και κάποιων καλών σφυριγμάτων.

Δεν τους ξύπνησε ο Λουτσέσκου

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν ξύπνησε ούτε όταν χτύπησε καμπανάκι ο Ραζβάν Λουτσέσκου, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Ο Ρουμάνος προπονητής άδειασε όλους όσοι επιχείρησαν ν’ αναδείξουν πως τα χρήματα τον έκαναν να πάρει το καπελάκι του και να φύγει από την ομάδα που είχε χτίσει και την έκανε πρώτη στην Ελλάδα.

Ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ σε μακροσκελή του συνέντευξη σε εφημερίδα της Ρουμανίας, είχε δώσει απαντήσεις:

«Πήγα στην Αλ Χιλάλ με τον τριπλάσιο μισθό από ό,τι είχα στον ΠΑΟΚ, όπως πριν από τρία χρόνια, όταν ήμουν στην Ξάνθη απέρριψα πρόταση που έπαιρνα 30 φορές πάνω από τον μισθό μου εκεί. Αν τα χρήματα ήταν η προτεραιότητά μου, γιατί δεν πήγα και τότε εκεί; Όχι, τα λεφτά δεν με έκαναν να πάω στην Αλ Χιλάλ. Η σκέψη μου ήταν ότι έπρεπε να βγω από μια κατάσταση».

Ο Λουτσέσκου είχε διαπιστώσει ότι ο Ιβάν και ο Γιώργος Σαββίδης είχαν άλλα στο μυαλό τους:

«Όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου και του προπονητή είναι καλύτερο να μην συνεχίζεται η συνεργασία. Είχα στον ΠΑΟΚ μια πολύ δυνατή, ενωμένη ομάδα αλλά ήρθε σε αυτή την κατάσταση και έπρεπε να πάρω μια απόφαση. Δεν μπορούσα να πείσω τον Ιβάν Σαββίδη και τον γιο του να προσαρμοστούν στις ιδέες μου. Δουλειά, σταθερότητα, σχέσεις και εκτός γηπέδου, όχι μόνο μέσα στα αποδυτήρια. Όλα αυτά είναι χτισμένα με την πάροδο του χρόνου. Χωρίς σταθερότητα δεν μπορεί να συμβεί κάτι θετικό. Σε δυο χρόνια στον ΠΑΟΚ σε 30 παιχνίδια εντός έδρας, κερδίσαμε τα 29 και είχαμε μια ισοπαλία. Κερδίσαμε δυο τίτλους, αν και τον έναν μας τον στέρησαν άδικα οι επιτροπές. Είναι σαφές ότι αυτή η ομάδα ήταν πολύ ισχυρή και η σκέψη μου ήταν να αλλάξω όσο τον δυνατόν το λιγότερο αυτό το γκρουπ».

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν έτοιμος να βάλει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά:

«Όλοι περίμεναν την είσοδο της ομάδας στους ομίλους του Champions League και τους είπα ότι θα αναλάβω να πετύχω και αυτό τον στόχο. Αλλά για να είναι εφικτός αυτός ο στόχος θα χρειαζόμουν την ενίσχυση και την σταθερότητα της ομάδας. Δεν μπορούσε να γίνει αυτό. Την ημέρα πριν την έναρξη του βασικού σταδίου της προετοιμασίας πραγματοποιήσαμε μια τελική συζήτηση και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να χωρίσουμε και χωρίσαμε σαν φίλοι».

Ο Λουτσέσκου δεν επιθυμούσε να γίνουν σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα, θεωρώντας πως η ομοιογένεια και η χημεία ήταν δύο πολύ σημαντικά κεκτημένα ενόψει της προσπάθειας στα προκριματικά του Champions League. Δικαιώθηκε, καθώς ο Ιβάν και ο περίγυρός του είχαν άλλα σχέδια.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κατέκτησε το Champions League Ασίας με την Αλ Χιλάλ. Προφανώς εκεί βρήκε διοικητικό καθεστώς που άκουγε.

Όταν ξεχείλισε το ποτήρι

Δύο μήνες πριν, ο Ρουμάνος τεχνικός μίλησε με ονόματα:

«Ήθελα να κρατήσω έστω έναν εκ των Κάνιας και Σάκχοφ. Βέβαια, υπήρχε και η ιστορία με τον Σέρτζιο Ολιβέιρα, αλλά κατανοώ πως η ρήτρα που είχε στην Πόρτο ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη και δεν ήταν στο χέρι μας να τον κρατήσουμε. Εξήγησα σε όλους, πως ακόμα και νέους μέσους να φέρουμε, το να έχουν δίπλα τους κάποιον από την περσινή ομάδα, θα ήταν καλό γι’ αυτούς. Η σύνδεση μεταξύ άμυνας και επίθεσης είχε χαθεί… Αν δούμε τους αγώνες του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ και τη Σλόβαν, ίσως τελικά να είχα δίκιο. Όταν μου είπαν ότι δεν θα μείνει ούτε ο Σάκχοφ, ούτε ο Κάνιας, ήταν η στιγμή που αποφάσισα πως δεν μπορώ να μείνω στον ΠΑΟΚ».

Οι δύο παίκτες έφυγαν για τη Λέτσε και τον Ερυθρό Αστέρα αντίστοιχα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ο Ιβάν, ο Γιώργος και η παρέα τους είχαν διαφορετικά από του προπονητή σχέδια.

Στο ματς με τον Ολυμπιακό, φάνηκε η γύμνια του ΠΑΟΚ στη μεσαία γραμμή. Στον νευραλγικό αυτόν χώρο κυριάρχησε η ομάδα του Πειραιά και πήρε πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι δείχνει το τελικό 0-1 το παιχνίδι.

Ο ΠΑΟΚ θα δώσει μάχη για τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, με την ΑΕΚ να φαντάζει καλύτερη. Τα ευρωπαϊκά του όνειρα για κάτι σπουδαίο περιορίζονται, και μπροστά του έχει το ξεσπίτωμα στο Καυτανζόγλειο, σε αντίθεση με την «Ένωση» που ευελπιστεί πως θα παίξει τελευταία χρονιά στο ΟΑΚΑ, καθώς τη μεθεπόμενη σεζόν υπολογίζει να μπει στην Αγιά Σοφιά.

Ο κλοιός γύρω από τον Ιβάν Σαββίδη σφίγγει στο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα που δημιούργησε. Η γκρίνια του κόσμου πλέον τον αγγίζει, καθώς ήλθαν σφαλιάρες από τον Ολυμπιακό και τον Άρη που δεν καταπίνονται εύκολα στη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ βλέπει τα λάθη εντός των τειχών και όχι γιατί υπερέχει στο παρασκήνιο ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Εξάλλου, ο Ολυμπιακός φαντάζει πολύ αδύνατος στην ΕΠΟ και τη Super League. H κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα και ο Σαββίδης θα πρέπει να πάρει αποφάσεις, που με τη θηλιά της UEFA πάνω από το κεφάλι του ΠΑΟΚ είναι δύσκολο να αποδώσουν. Ειδικά όταν ο περίγυρος που δίνει συμβουλές, έχει μάθει να τον κοιτά στην τσέπη…

 

Μεταγραφικές αστοχίες

Οι μεταγραφικές αστοχίες έπαιξαν τον ρόλο τους στην κατρακύλα του ΠΑΟΚ. Δεν είναι μόνο αν ένας παίκτης είναι χρήσιμος και καλός, αλλά και πόσο τον αγοράζεις. Για την απόκτηση του Ντόουγκλας Αουγκούστο δόθηκαν κοντά στα τρία εκατομμύρια ευρώ στην Κορίνθιανς. Ο παίκτης δοκιμάζει τον εαυτό του πρώτη φορά μακριά από τη Βραζιλία. Με 18 ματς πρωταθλήματος είναι  11ος σε λεπτά παρουσίας. Για την αγορά του  Μίροσλαβ Στοχ από τη Σλάβια Πράγας ο ΠΑΟΚ έδωσε κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Η προσφορά του Σλοβάκου μηδαμινή (τρεις συμμετοχές στο πρωτάθλημα). Ο Φερέιρα ποτέ δεν τον ήθελε. «Έχουμε πολλούς παίκτες σε αυτήν τη θέση, τον Λάμπρου, τον Βιεϊρίνια και υπάρχει μια ανισορροπία στο ρόστερ. Έχουμε πολλούς σε αυτή τη θέση και λιγότερους εκεί που χρειαζόμαστε, οπότε θα δούμε τι θα κάνουμε…» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ στην Μπράγκα για να πάρει τον Αμπέλ Φερέιρα, χώρια το συμβόλαιο δύο εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο που έχει λαμβάνει ο Πορτογάλος τεχνικός.

Η πιο σημαντική μεταγραφική υπόθεση ήταν εκείνη της απόκτησης μέσου. Ο Άντερσον Εσίτι θεωρήθηκε ο κατάλληλος για να καλύψει το κενό στον άξονα. Χρησιμοποιήθηκε σε μόλις 12 ματς πρωταθλήματος, ενώ ο Βραζιλιάνος Ροντρίγκο μέτρησε… τέσσερις παρουσίες. Ο ΠΑΟΚ, λόγω Financial Fair Play δεν προχώρησε σε καμία μεταγραφή τον Ιανουάριο, παραμένοντας γυμνός σε πολλούς τομείς.

 

Σαθρό οικοδόμημα

Ο Ιβάν Σαββίδης από το περασμένο καλοκαίρι, ως καλός επιχειρηματίας, έβαλε τους στόχους του ΠΑΟΚ, προκειμένου να πατήσει οικονομικά σε στέρεες βάσεις. Ποιος ήταν ο σχεδιασμός του;

«Στόχος είναι να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο τον ΠΑΟΚ. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια του συλλόγου. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με την κατασκευή του νέου γηπέδου και με τη συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Champions League».

Το δεύτερο ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να το ξεχάσει για αρκετά χρόνια. Όχι μόνο γιατί βρίσκεται σε αγωνιστική άτακτη υποχώρηση, αλλά διότι έχοντας καθοριστική συμβολή στους βαθμούς που δεν πήρε για την Ελλάδα, η χώρα μας υποχώρησε στη βαθμολογία της UEFA και πολύ δύσκολα θα σηκώσει ξανά κεφάλι. Μόνο ο πρωταθλητής θα παίζει στη μεγάλη διοργάνωση, και αυτός χρειάζεται πολλές επιτυχίες για να μπει στους ομίλους του Champions League.

Όσον αφορά το γήπεδο; Εκεί πρέπει να ρίξει το μεγάλο βάρος, αλλά στο τοπίο δεν υπάρχει Τσίπρας, Καμμένος, Τσακαλώτος και όλη η παρέα που στηρίζει πολιτικά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα