«Λαυράκι» βγάζει το ΣΔΟΕ με Λαυρεντιάδη

O πρόσφατα αποφυλακισθείς επιχειρηματίας, βασικός  κατηγορούμενος στο σκάνδαλο της Proton Bank, είχε κληθεί κατόπιν αιτήματός του,  προκειμένου  να καταθέσει στην έρευνα για τις τυχόν ευθύνες τού τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, στην εξαγορά από τον Λ. Λαυρεντιάδη της Proton Bank (τον Δεκέμβριο του 2009).

Υπενθυμίζεται ότι -όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Α»- ο οικονομικός εισαγγελέας διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τις τυχόν ποινικές ευθύνες τόσο του τότε διοικητή της ΤτΕ όσο και έξι στελεχών της (μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων), οι οποίοι είναι προς το παρόν ύποπτοι για τέλεση κακουργήματος.

Ο Γ. Προβόπουλος συγκεκριμένα ως τέως διοικητή της ΤτΕ είναι ύποπτος για απλή συνέργεια σε κακουργηματική απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου για την έγκριση της επίμαχης εξαγοράς.

Αφορμή για την έρευνα στάθηκε πόρισμα του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Καλούδη, σύμφωνα με το οποίο «παρ’ ότι οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια για την εξαγορά της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προέρχονταν από αλυσιδωτά δάνεια και αδιαφανείς πηγές, τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ ενέκριναν την εξαγορά της από τον επιχειρηματία».

Θα ανοίξουν λογαριασμούς

Οι ύποπτοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τις ανωμοτί καταθέσεις τους με γραπτά υπομνήματα. Υποστήριξαν ότι δεν έχουν διαπράξει αδίκημα, καθώς η πώληση έγινε κατά τη χρονική περίοδο που ο Λ. Λαυρεντιάδης ήταν υπεράνω πάσης υποψίας ως ένας πολλά υποσχόμενος μεγαλοεπιχειρηματίας και κανείς τότε δεν μπορούσε να υποψιαστεί ότι επρόκειτο για επισφαλή συναλλαγή και άρα ορθώς ενέκριναν την εξαγορά της τράπεζας.

Επικαλούνται, δε, σε κοινό τους υπόμνημα τις δημόσιες εμφανίσεις του Λ. Λαυρεντιάδη παρουσία σημαντικών πολιτειακών παραγόντων, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου μάλιστα του απονέμονταν και μετάλλια για το φιλανθρωπικό του έργο.

Πάντως από την Οικονομική Εισαγγελία ενδέχεται να δοθεί και εντολή για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων από την Τράπεζα της Ελλάδος στην υπόθεση εξαγοράς της Proton Bank.

Στο μεταξύ, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Protοn Bank έχει ήδη προσδιοριστεί για τον ερχόμενο Μάρτιο η δίκη σχετικά με τις ποινικές ευθύνες του Λ. Λαυρεντιάδη που αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες, καθώς και των 33 συγκατηγορουμένων του.

 

«Μεροληπτούν εις βάρος μου»

Τι έχει υποστηρίξει, όμως, ο ίδιος ο Λ. Λαυρεντιάδης και επανέλαβε και στον οικονομικό εισαγγελέα  σχετικά με τον ρόλο Προβόπουλου στην υπόθεση;

Περίπου εννιά μήνες μετά την προφυλάκισή του είχε υποβάλει συμπληρωματικό υπόμνημα, στο οποίο ισχυριζόταν ότι η ανάκριση διεξαγόταν μεροληπτικά σε βάρος του και, από τη στιγμή που ο ίδιος κατηγορείται για παράνομα δάνεια ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε να είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου και εναντίον του Γ. Προβόπουλου.

Επικαλούνταν το πόρισμα Καλούδη και το σχετικό πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ, υποστηρίζοντας ότι τα «Μεγάλα Χρηματοδοτικά Ανοίγματα (ΜΧΑ) του φερομένου ως Ομίλου μου έναντι της Proton Bank ανέρχονταν ήδη προ της εξαγοράς του μεριδίου του 31,31% από την Τράπεζα Πειραιώς σε 323.492.000 ευρώ.

Με βάση όμως τον συγκεκριμένο υπολογισμό, που προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά από τις αρμόδιες αρχές, τα ΜΧΑ του φερόμενου ως Ομίλου μου (συνδεδεμένων με εμένα επιχειρήσεων) ήταν ήδη προ της εξαγοράς (!) και της εγκρίσεως αυτής από την αρμόδια Επιτροπή της ΤτΕ (!) άνω του 400% του νομίμου ορίου».

«Αν λοιπόν», συνέχιζε στο υπόμνημά του ο Λ. Λαυρεντιάδης, «η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούσε ότι τα ΜΧΑ συνιστούν μείζονα παραβίαση, πολλώ δε μάλλον ότι τα τότε υφιστάμενα ΜΧΑ αποτελούσαν μέγα πρόβλημα, τότε είναι απόλυτα λογικό ότι τόσο ο κ. Μιχαήλ Σάλλας (σ.σ. δεν είναι ανάμεσα στους υπόπτους) που μου μεταβίβασε τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και ο κ. Γεώργιος Προβόπουλος, που την ενέκρινε (αφού προ της εξαγοράς, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας με είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και φορτικά με παρωθούσαν να προβώ στην αγορά του 31,31% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton ώστε να ωφεληθεί οικονομικά η Τράπεζα Πειραιώς), φέρουν, κατά τη λογική του κατηγορητηρίου, την ίδια ακριβώς ευθύνη με εμένα. Αν όμως ουδεμία ευθύνη φέρουν, όπως είμαι βέβαιος, τότε ούτε και εγώ φέρω ευθύνη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα