«Λάβαμε σταθερή δέσμευση»

Το θέμα που έχει προκύψει με τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, όπου προετοιμάζονται για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, είναι ένα σήριαλ που θα έχει πολλά επεισόδια. Λίγο καιρό πριν η FIFA είχε δεσμευτεί πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι όσοι εργάζονται θα το κάνουν υπό ανθρώπινες συνθήκες, ωστόσο η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι, αναφέρει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ένα ανησυχητικό επίπεδο εκμετάλλευσης στον τομέα των κατασκευών στο Κατάρ . Η FIFA έχει καθήκον να στείλει ένα ισχυρό δημόσιο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κατασκευή έργων που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Η Επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφτηκε το Κατάρ, μετά από τις πάμπολλες καταγγελίες εργαζομένων, διαπίστωσε ότι οι συνθήκες ζωής και εργασίας παραπέμπουν σε σύγχρονο μεσαίωνα. Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Νεπάλ, ζουν στοιβαγμένοι, χωρίς τρεχούμενο νερό, δουλεύοντας 12 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα σε θερμοκρασίες που συχνά αγγίζουν τους 45 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, δημοσιεύματα της Guardian είχαν αναφέρει δεκάδες θανάτους Νεπαλέζων στο Κατάρ τους τελευταίους μήνες.

Από την πλευρά της η FIFA έδωσε απάντηση στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τονίζοντας πως ο ίδιος ο πρόεδρος της, Σεπ Μπλάτερ, επισκέφτηκε το Κατάρ στις 9 Νοεμβρίου και έλαβε σταθερή δέσμευση από τους οικοδεσπότες του Μουντιάλ του 2002 πως θα βρεθεί λύση. Αναλυτικά στην ανακοίνωση της FIFA αναφέρεται: «Η FIFA κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων ως αρχή όλων των δραστηριοτήτων μας. Κατανοεί και συμμερίζεται τις προσπάθειες της Διεθνούς Αμνηστίας προς την κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας , τα οποία συνδέονται άρρηκτα με το καταστατικό και τον σκοπό της FIFA . Αναμένει επίσης ότι οι οικοδεσπότες των αγώνων του, σέβονται πλήρως τις αρχές αυτές . Ως εκ τούτου , ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, που επισκέφθηκε προσωπικά Κατάρ στις 9 Νοεμβρίου, έλαβε μια σταθερή δέσμευση από τους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Το κράτος του Κατάρ γνωρίζει το ζήτημα και έχει ήδη αρχίσει να ψάχνει λύση».

Διαβάστε επίσης