League Phase: Τα μυστικά του νέου Ευρωπαϊκού φρούτου της UEFA
Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την Ευρωπαϊκή του πορεία και μετά τη League Phase, ενώ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός δίνουν μάχη να μπουν στην 24άδα που θα τους κρατήσει στην Ευρώπη σε ένα φόρματ που τα γκολ έχουν τεράστια σημασία
Του Νίκου Συνοδινού
Τρεις ελληνικές ομάδες από τις τέσσερις που ρίχτηκαν στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, εγκαινίασαν τις υποχρεώσεις τους στην περίφημη League Phase το νέο φορμάτ που μπήκε στις ζωές των ποδοσφαιρόφιλων και είναι προφανές πως στόχο για τους διοργανωτές είχε τα περισσότερα παιχνίδια και την αύξηση των εσόδων.
Mε εξασφαλισμένο μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαϊκών αγώνων, επισκιάζεται η λάμψη των εθνικών διοργανώσεων, στα πρότυπα του μπάσκετ, όπου γίνονται αγώνες εντός των τειχών, με τους οποίους ελάχιστοι ασχολούνται. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ κατάφεραν να μπουν στην League Phase του Europa League, ενώ ο Παναθηναϊκός στην αντίστοιχη του Conference League που έχει μια… διαφορά, καθώς περιλαμβάνει δυο αγωνιστικές λιγότερες. Η ΑΕΚ κατέβηκε πολύ γρήγορα από το Ευρωπαϊκό τρένο και δεν έφθασε στη League Phase, καθώς αποκλείστηκε από κάποια… Νόα.
To Champions League του 2024-25 κλείνει 70 χρόνια ζωής και 33 χρόνια από τη στιγμή που αναμορφώθηκε από Κύπελλο Πρωταθλητριών. Οι στόχοι και τότε προφανείς. Τα περισσότερα ματς με αντίστοιχη αύξηση εσόδων, αύξηση του αριθμού των ομάδων που συμμετέχουν από τις ισχυρές Ομοσπονδίες και κατ’ ουσίαν περιορισμός των εκπλήξεων.
Οι ισχυροί που ρίχνουν τα περισσότερα χρήματα, έχουν την προσδοκία ν’ ανεβάζουν τα έσοδά τους με τη στήριξη των διοργανωτών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νέο φόρματ της UEFA που απολαμβάνουν οι φίλαθλοι. Η League Phase που σαν νέο φρούτο ξενίζει. Ωστόσο κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, καθώς για τις περισσότερες ομάδες υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία.
Στις τρεις διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σε αυτή τη φάση φθάνουν 108 ομάδες. Με το καλημέρα η Ελλάδα έχει τρεις απ’ αυτές.
Σε σχέση με τους ομίλους που είχαμε συνηθίσει, τι… έχει διαφοροποιηθεί; Οι ομάδες έχουν αυξηθεί από 32 σε 36 σε κάθε διοργάνωση. Οι 36 ομάδες σχηματίζουν μια ενιαία βαθμολογία.
Κάθε ομάδα συνολικά παίζει κόντρα σε οκτώ στο League Phase. Θα δώσει συνολικά οκτώ παιχνίδια, τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός έδρας. Αυτό ισχύει στο Champions League και το Europa League και ακολουθείται από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Στο Conference League που συμμετέχει ο Παναθηναϊκός, οι ομάδες θα παίξουν κόντρα σε έξι αντιπάλους, εντός ή εκτός έδρας.
Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η μέχρι και την 8η θέση θα μπουν απευθείας στους 16 που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο. Αυτός είναι στην προκειμένη περίπτωση ο μεγάλος στόχος του Ολυμπιακού που έχει την καλύτερη συγκομιδή απ’ τις ελληνικές ομάδες. Οι ερυθρόλευκοι έχουν στο σακούλι τους οκτώ πόντους στη 14η θέση, ενώ με δυο πόντους παραπάνω θα ήταν στην προνομιούχο οκτάδα. Στη Ρουμανία απέναντι στη Στεάουα, χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία να μπουν οι βάσεις της απευθείας πρόκρισης. Πλέον η ομάδα του Μεντιλίμπαρ είναι… υποχρεωμένη να κερδίσει τα ματς με την Τβέντε και την Καραμπάγκ στο Καραϊσκάκη για να ελπίζει στο άλμα.
Οι ομάδες των θέσεων 9 έως 24 του League Phase θα παίξουν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες πλέι οφ. Οι πρώτοι αγώνες θα γίνονται στις έδρες των ομάδων 17-24 και οι ρεβάνς στις έδρες των ομάδων 9-16. ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός πασχίζουν να μπουν στα νοκ άουτ ματς της… δεύτερης ευκαιρίας. Ο δικέφαλος του βορρά μετά τις πέντε πρώτες αγωνιστικές κερδίζοντας στη Λετονία 2-0 την Ρίγα έπιασε τους τέσσερις βαθμούς, ενώ ομάδες με πέντε πόντους είναι σε θέση να συνεχίσουν το Ευρωπαϊκό όνειρο. Οι ”ασπρόμαυροι” έχουν ακόμα τρία παιχνίδια, με την αρχή να γίνεται απέναντι στη Φερεντσβάρος στις 12/12 στο γήπεδο της Τούμπας, ενώ το νέο έτος θα υποδεχθούν πάλι στην έδρα τους τη Σλάβια Πράγας και στις 30/1 δοκιμάζονται με αντίπαλο την Ρεάλ Σοσιεδάδ στο Σαν Σεμπάστιαν.
Ο Παναθηναϊκός επίσης έφθασε τους τέσσερις πόντους σε τέσσερα ματς με τη νίκη 1-0 επί της Ελσίνκι στο ΟΑΚΑ και οριακά είναι ως 24ος μπαίνοντας στα νοκ άουτ ματς. Θα χρειαστεί ωστόσο να συνεχίσει μ’ επιτυχίες την προσπάθειά του στα δυο παιχνίδια που απομένουν. Το πρόβλημα δυστοκίας που αντιμετωπίζει αποτελεί εμπόδιο. Αν ο Παναθηναϊκός είχε πετύχει δυο γκολ ακόμη θα είχε βελτιωθεί κατά τέσσερις θέσης στη βαθμολογία.
Οι τελευταίες 12 ομάδες στις τρεις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA θα κατέβουν από το Ευρωπαϊκό τρένο, καθώς δεν συνεχίζουν στην «κατώτερη» διοργάνωση.
Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η κάθε ομάδα στα νοκ-άουτ παιχνίδια, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση της League Phase.
Άξιο αναφοράς ότι οι ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό, θα δώσουν στο φετινό Champions League 17 αγώνες, αντί 13 που έδιναν μέχρι και πέρσι.
Πώς όμως γίνεται ο διαχωρισμός των ομάδων στη League Phase και γιατί είναι σημαντικός κάθε βαθμός; Τα γκρουπ δυναμικότητας έχουν ξεχωριστό βάρος. Και αυτό γιατί κάθε ομάδα θα παίξει κόντρα σε οκτώ ομάδες (έξι στο Conference League), δύο από κάθε γκρουπ δυναμικότητας. Ως εκ τούτου όσο πιο ισχυρός είναι, τόσο ευκολότερους αντιπάλους θα βρει στο δρόμο της.
Υπάρχουν όμως και αρκετά… μυστικά. Στη League Phase δεν μπορούν να κληρωθούν ομάδες της ίδιας χώρας. Ούτε κάποια ομάδα να αντιμετωπίσει πάνω από δύο ομάδες από την ίδια ομοσπονδία. Η Μπαρτσελόνα για παράδειγμα δεν μπορεί να κληρωθεί με άλλη ισπανική ομάδα. Αλλά μπορεί να κληρωθεί με δύο αγγλικές από διαφορετικό γκρουπ.
Στα νοκ άουτ θα προκριθούν απευθείας οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η ως την 8η θέση της βαθμολογίας της League Phase. Οι ομάδες από την 9η έως την 24η θέση θα παίξουν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες. Οι τελευταίες 12 ομάδες δεν θα συνεχίσουν στην Ευρώπη.
Αλλαγές θα έχουμε και στα νοκ άουτ παιχνίδια κάθε διοργάνωσης. Το μονοπάτι της κάθε ομάδας θα διαμορφώνεται από την τελική της θέση στη βαθμολογία της League Phase. Δηλαδή, οι ομάδες που τερμάτισαν στην 9η και στη 10η θέση, θα αντιμετωπίσουν τις ομάδες της 24ης και 23ης θέσης, αντίστοιχα. Οι ομάδες της 11ης θέσης και της 12ης θα παίξουν κόντρα στην 21η και στην 22η κ.ο.κ.
Οι ομάδες που θα προκριθούν από τα συγκεκριμένα ζευγάρια, θα βρεθούν αντιμέτωπες στη φάση των 16 με τις 8 που προκρίθηκαν χωρίς αγώνες νοκ άουτ. Μάλιστα οι ισχυροί που θα βρίσκουν το δρόμο τους ανίσχυρους, θα έχουν και τη ρεβάνς στην έδρα τους.
Σημαντικό είναι πως έχουν αλλάξει και τα κριτήρια ισοβαθμίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχει ως πρώτο κριτήριο τα μεταξύ τους ματς, στην ενιαία βαθμολογία. Τα νέα κριτήρια ισοβαθμίας με προφανή στόχο να κυνηγούν οι ομάδες τα γκολ, είναι τα εξής:
Καλύτερη διαφορά τερμάτων.
Καλύτερη επίθεση.
Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση.
Περισσότερες νίκες.
Περισσότερες εκτός έδρας νίκες.
Βαθμοί απέναντι στους αντιπάλους που έπαιξε η κάθε ομάδα στη League Phase.
Διαφορά τερμάτων απέναντι στους αντιπάλους στη League Phase.
Καλύτερη επίθεση απέναντι στους αντιπάλους στη League Phase.
Fair Play.
Ranking UEFA.