
Λεφτά στην κυρία Ούρσουλα. Δόθηκαν νόμιμα;
Εταιρεία συνδεόμενη με τον σύζυγο της προέδρου της Κομισιόν πήρε κρατική επιχορήγηση 31,7 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νόμου 4608/2019 για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων με άγνωστα όμως διαδικασίες και αποτελέσματα για το ευρύ κοινό! Ζητούνται απαντήσεις
Με το Κράτος Δικαίου να εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα για τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με την Ευρωπαία εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι να μην δείχνει διατεθειμένη να κάνει τα στραβά μάτια στην ορμπανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, ένα δημοσίευμα από αυτά που περνούν κάτω από τα ραντάρ των φιλοκυβερνητικών συστημικών ΜΜΕ έρχεται να βάλει σε νέους μπελάδες τους επιτελικούς παροικούντες του πρωθυπουργικού μεγάρου της Ηρώδου Αττικού.
Ο λόγος για ένα ρεπορτάζ του ενημερωτικού ερευνητικού ιστότοπου greekcorruption.dk, στο οποίο αναδεικνύεται το θέμα μιας κρατικής επιχορήγησης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε εν έτει 2021 –δηλαδή τα χρόνια του κορωνοϊού– η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ εταιρείας συνδεόμενης με τον σύζυγο της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 31.728.747 ευρώ προς την εταιρεία THERACELL LABORATORIES ΙΚΕ, στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου με τίτλο «Εξατομικευμένες Κυτταρικές & Γονιδιακές Θεραπείες δίπλα στον Έλληνα Ασθενή (POCare Model)». Το project αφορούσε την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών στον τομέα της κυτταρικής και γονιδιακής ιατρικής.
Το ίδιο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι το 50% της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας THERACELL LABORATORIES φέρεται να κατείχε η εταιρεία Orgenesis, στην οποία διευθυντικό ρόλο είχε ο Χάικο φον ντερ Λάιεν, σύζυγος όπως προαναφέρθηκε της «Σιδηράς Κυρίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το δημοσίευμα στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας κατά την περίοδο υποβολής του φακέλου. Όπως αναφέρεται, η THERACELL LABORATORIES ΙΚΕ διέθετε μετοχικό κεφάλαιο ύψους μόλις 25.000 ευρώ, χωρίς εξωκεφαλαιακές εισφορές ή εγγυητικές καταθέσεις. Το στοιχείο αυτό παρουσιάζεται ως βασικό επιχείρημα για την αμφισβήτηση των κριτηρίων με τα οποία εγκρίθηκε η υπαγωγή της στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη του σχεδίου στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων του νόμου 4608/2019 αποφασίστηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στις 23 Νοεμβρίου 2021. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν τότε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ συμμετείχαν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Παπαθανάσης, Κώστας Σκρέκας και Γιώργος Γεραπετρίτης. Όσο για την τελική κρατική έγκριση της επιχορήγησης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του greekcorruption.dk, αυτή φέρεται να δόθηκε στις 5 Αυγούστου 2022.
Στο αποκαλυπτικό αν μη τι άλλο ρεπορτάζ του greekcorruption.dk, γίνεται λόγος για τις καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνοντας αναφορά και στη φιλοξενία της προέδρου της Κομισιόν και του συζύγου της στην Κρήτη το καλοκαίρι του 2023.
Προφανώς και μια τυπική κοινωνική συναναστροφή δεν ποινικοποιείται, όταν ωστόσο αυτής της συναναστροφής έχει προηγηθεί η «συναναστροφή» της πολιτικής με την… βιοτεχνολογία και τα στρατηγικά επενδυτικά σχέδια, είναι εύλογο να υπάρχει η δημόσια απαίτηση για πλήρη διαφάνεια.
Θα πρέπει για παράδειγμα το Μαξίμου να απαντήσει πειστικά πώς έχει «τρέξει» αυτή η επένδυση; Ποια είναι η υπεραξία που προσέδωσε στην ελληνική οικονομία; Δημιούργησε θέσεις εργασίας; Ήταν σημαντική η φορολογική πρόσοδος για τα κρατικά ταμεία από τον κύκλο εργασιών της εν λόγω επένδυσης; Και το σπουδαιότερο: Βοηθήθηκαν τελικά έστω κάποιοι Έλληνες ασθενείς από τις «εξατομικευμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες» που περιγράφονται στο επενδυτικό «εγχειρίδιο της THERACELL LABORATORIES;
Έχει επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να απαντηθεί βάσει ποιων συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε το κόστος του επενδυτικού σχεδίου της THERACELL LABORATORIES. Δηλαδή ποιος και πώς αξιολογεί ότι το project της ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών στον τομέα της κυτταρικής και γονιδιακής ιατρικής κοστολογείται 31,7 εκατ. ευρώ κι όχι 1 ή 131 εκατομμύρια;
Τα λέμε όλα αυτά διότι σε μια εποχή όπου τα σκάνδαλα εμφανίζονται σαν τα σαλιγκάρια μετά από τη βροχή, η ελληνική κοινωνία πιέζεται οικονομικά και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς φθίνει δεν μπορεί η κυβέρνηση να δίνει την εικόνα ότι είναι μέλος ενός κλειστού κλαμπ εξουσίας όπου πολιτική, επιχειρήσεις και ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων μοιάζουν να συγχρωτίζονται στους ίδιους ιδιωτικούς διαδρόμους.
Εκτός βεβαίως αν οι εγκρίσεις-χρηματοδοτήσεις του επίμαχου πρότζεκτ δεν δόθηκαν για να προσελκυστούν στρατηγικές και καινοτόμες επενδύσεις στη χώρα αλλά για να «αποκτηθεί» πολιτική επιρροή στο πρόσωπο της Γερμανίδας αξιωματούχου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μαξίμου θα πρέπει να απαντήσει στις εύλογες απορίες με απολύτως τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Διότι αν σε μέλλοντα χρόνο –όχι άνω των 20 ετών που παραγράφονται οι τυχόν αξιόποινες διαδικασίες– κάποιοι επόμενοι «ένοικοι» της Ηρώδου Αττικού και του μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας ζητήσουν θεσμικά και αρμοδίως εξηγήσεις, δεν πρόκειται να αρκεστούν σε αφηγήματα του τύπου «δεν γνώριζα, αν γνώριζα δεν θα το επέτρεπα».