Λεφτά υπάρχουν μέχρι και τη Δευτέρα… Μέτα ό,τι αποφασίσει η ΕΚΤ

Η ρευστότητα των ΑΤΜ μέχρι και τη Δευτέρα, αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και των τραπεζιτών.

Σύμφωνα την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ρευστότητα έως και τη Δευτέρα το πρωί. «Επειδή διακινούνται διάφορες κακόβουλες φήμες στο διαδίκτυο, θα ήθελα να ενημερώσω το συναλλακτικό κοινό ότι κατά την υπολειπόμενη διάρκεια της τραπεζικής αργίας ως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, τα ATM των τραπεζών θα λειτουργούν κανονικά. Μετά, όλα εξαρτώνται από την ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας από την Eurobank, Βασίλης Ράπανος και Δημήτρης Μαντζούνης από την Alpha Bank,  Άνθιμος Θωμόπουλος από την Πειραιώς, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και Ιωάννης Γαμβρίλης από την Attica Bank και ο Χρήστος Γκόρτσος από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίοι ενημέρωσαν τον υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μόλις και μετά βίας επαρκούν τα διαθέσιμα για να φτάσουμε τη Δευτέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλήματα έχουν ήδη προκύψει από την έλλειψη χαρτονομισμάτων μικρής αξίας εξ ου και το ότι πολλά ΑΤΜ δεν μπορούν να καλύψουν τα 60 ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τράπεζες έχουν ανταλλάξει με την Τράπεζα της Ελλάδας χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (100- 500 ευρώ) με μικρότερα, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους είτε ιδιώτες είτε επιχειρήσεις.

Τέλος, σύμφωνα και με τον κ. Βαρουφάκη μέχρι τη Δευτέρα δεν θα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες, χωρίς να αποκαλύπτει τι πρόκειται να γίνει από εκεί και πέρα.

«Έως τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στα ΑΤΜ. Αυτή η εβδομάδα είναι προβληματική αλλά είναι μια επένδυση σε μια βιώσιμη συμφωνία. Θα μπορεί το κράτος να πληρώσει συντάξεις και μισθούς στο τέλος του μήνα γιατί την Δευτέρα θα έχουμε συμφωνία με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα έσοδα δεν έχουν καταρρεύσει όσο περιμέναμε. Το πρόβλημα είναι το χάρτινο χρήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα