Λεφτά υπάρχουν…

Η αποτυχία της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και φυσικά με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το Σύνταγμα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του Φεβρουαρίου, να ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την τρόικα, η οποία –όπως ανακοίνωσε και ο Γκίκας Χαρδούβελης– αποκλείεται να επιστρέψει νωρίτερα, λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, απλά το μόνο που μπορεί να κάνει όπως δήλωσε και ο ίδιος είναι ότι «θα έρθω σε επαφή με τους με τους εταίρους και θα δούμε τι σκέφτονται». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν προλαβαίνουν τα χρονικά περιθώρια, ο «τσάρος» Χαρδούβελης δήλωσε ότι «τα χρονικά περιθώρια, εάν η ίδια κυβέρνηση συνεχίσει, τα προλαβαίνουμε επειδή ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Αν είναι νέα κυβέρνηση, μέχρι να μάθει, θα αναγκαστεί να πάρει μία παράταση τον Φεβρουάριο. Η πιθανότητα παράτασης υπάρχει εάν βγει μια νέα κυβέρνηση και καθυστερήσει να βγει, εάν βγει δηλαδή στα μέσα Φεβρουαρίου. Δεν ξέρουμε πότε θα βγει», συμπλήρωσε.

Όμως, μία δήλωση του υπουργού Οικονομικών επί της ουσίας αδειάζει την προεκλογική στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά, η οποία ισχυρίζεται ότι λίαν συντόμως θα υπάρξουν προβλήματα με τα ταμειακά διαθέσιμα. Αντίθετα, ο Γκ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως «τα ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν, δεν έχουμε πρόβλημα. Εάν υπάρξει πρόβλημα, μπορούμε να εκδώσουμε έντοκα. Δεν έχουμε πρόβλημα. Εγώ βλέπω τον Μάρτιο να υπάρξουν ανάγκες». Τι σημαίνει αυτό; Ότι η νέα κυβέρνηση έχει τον κατάλληλο χρόνο για να προετοιμαστεί.
Πού οφείλεται αυτή η αισιοδοξία του Χαρδούβελη; Στο ότι τις τελευταίες ημέρες του 2014 πληρώθηκαν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τους φορολογούμενους, οπότε τα δημόσια ταμεία αυγάτισαν τα διαθέσιμα.
Και αυτό διότι στις τράπεζες υπήρξαν τεράστιες ουρές για να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, αλλά και των φυσικών προσώπων που άργησαν να παραλάβουν το εκκαθαριστικό τους. Επίσης, καταβλήθηκαν δόσεις για τις ρυθμίσεις των δόσεων.
Και δεν είναι μόνο οι οικονομικές υποχρεώσεις την εκπλήρωση των οποίων περίμενε να καταγράψει και το υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστώσει πού θα κλείσει η χρονιά. Υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές υποχρεώσεις που είναι εξίσου σημαντικές.

* Την τελευταία ημέρα του 2014 τελείωνε η προθεσμία για τη διόρθωση των εντύπων Ε9. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας αναμένεται να σπάσει και το φράγμα των τριών εκατομμυρίων.
* Επίσης, την τελευταία ημέρα του χρόνου έληγε η προθεσμία για την κατάθεση των πινακίδων στις εφορίες. Προς το παρόν, έχουν κατατεθεί πάνω από 90.000, ενώ στις τρεις τελευταίες ημέρες επικράτησε το αδιαχώρητο στις εφορίες. Παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά, η νομοθετική ρύθμιση που θα επέτρεπε στους οδηγούς να καταθέσουν τις πινακίδες, και να τις πάρουν πίσω κάποια στιγμή μέσα στο 2015 πληρώνοντας τέλη μόνο για το υπολειπόμενο διάστημα, ουδέποτε έφτασε στη Βουλή. Αυτό αναγκάζει πολλούς οδηγούς να σπεύσουν στις εφορίες να καταθέσουν τις πινακίδες, πιστεύοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει να τελειώσει η διαδικασία πληρωμής των τελών προκειμένου να καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση.
* Τέλος, την τελευταία ημέρα του 2014 έληξε η προθεσμία και για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών για τις συναλλαγές του 2013.

Οι ξένοι
Την ίδια ώρα που ο Χαρδούβελης έκανε τους δικούς του υπολογισμούς για τα διαθέσιμα που θα υπάρχουν στα ταμεία, οι πιστωτές μας κρατούν στάση αναμονής. Μάλιστα, εκπρόσωπος της ΕΚΤ προέβη σε δηλώσεις τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παρέμβει στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές και θα αξιολογήσει το πρόγραμμα της χώρας με τη νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.
«Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τη μελλοντική σύνθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου και την κυβέρνηση. Δεν θα παρέμβουμε, ούτε θα κάνουμε σχόλιο σε αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία. Θα περιμένουμε τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς είναι καλύτερο να προχωρήσουμε με την αξιολόγηση και θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας κατά την προεκλογική περίοδο, πηγή από την ΕΚΤ υπενθύμισε πως, για όσο διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα.
Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί «στενά» όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει λεπτομερώς το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Βεβαίως παρακολουθούμε πολύ στενά τι συμβαίνει στην Ελλάδα», δήλωσε η Κριστιάν Βιρτς, στην τακτική συνέντευξη Τύπου. Και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται όμως να καταλάβετε πως δεν μπορώ να σχολιάσω εγχώρια γεγονότα της Ελλάδας, ειδικότερα εκείνα που έγιναν πριν μόλις μισή ώρα. Πρόκειται για ένα θεμελιωδώς εσωτερικό θέμα της Ελλάδας».

Οι «ευχές» του  Μοσκοβισί
Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και να στηρίξει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την ανάπτυξη για να ευημερήσει εντός της Ευρωζώνης, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πιερ Μοσκοβισί.
«Μέσα από αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για άλλη μια φορά για το μέλλον του. Μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια διευρυμένη στήριξη σε μια αναγκαία φιλική προς την ανάπτυξη μεταρρυθμιστική διαδικασία θα είναι απαραίτητες για να ευημερήσει η Ελλάδα και πάλι στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα