«Λέγε ό,τι θες, λέγε…»

Και τώρα οι δυο τους. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή μεθαύριο Δευτέρα με θέμα την ακρίβεια. Μία συζήτηση που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιθυμεί να εκμεταλλευτεί κυρίως το κενό εξουσίας στο ΚΙΝΑΛ. Το τελευταίο διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής ειδικά μετά τη συμμετοχή στην κούρσα του Γιώργου Παπανδρέου.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Οπότε η συζήτηση για την ακρίβεια γίνεται σε μία εποχή, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να έχει οφέλη, καθώς η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα, το οποίο αναγνωρίζει και η κυβέρνηση και το κυριότερο ταλανίζει την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει ολομέτωπη προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα τον κατηγορήσει για ατολμία, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση ως «ανεπαρκή και αναποτελεσματικά». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου, θα δώσει έμφαση στο γεγονός ότι «η χώρα κατέγραψε την υψηλότερη τιμή πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας (2,2%), μειώνουν ραγδαία την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών όσο ο μισθός παραμένει εδώ και τρία χρόνια καθηλωμένος, και αυξάνουν αφόρητα και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων».

Ο κ. Τσίπρας θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «απλά παρακολουθεί τις ανατιμήσεις και απλά καθησυχάζει τους πολίτες. Όμως στην πραγματικότητα έχει αφήσει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στο έλεος της κρίσης ακρίβειας».

Σε υψηλούς τόνους

Από το Μαξίμου αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σηκώσει το γάντι και θα απαντήσει κι αυτός σε υψηλούς τόνους σε όσα αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός θα προτάξει τα στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Οκτώβριο, στα οποία φαίνεται  ότι οι τιμές στη χώρα μας, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, αυξήθηκαν κατά 2,8%, σαφώς χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο στην ΕΕ, που ήταν στο 4,4%. Η Ελλάδα κατέγραψε την 3η μικρότερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι στη Γερμανία ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 4,6%, στη Γαλλία και την Ιταλία στο 3,2%, και στην Ισπανία στο 5,4%. Το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε στη Λιθουανία, 8,2%.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στη μείωση της ανεργίας που διαμορφώθηκε στο 13%, το χαμηλότερο δεκαετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2021 ανήλθε σε 13% έναντι 16,5% τον
Σεπτέμβριο του 2020 και 13,9% τον Αύγουστο του 2021.

Επίσης ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και ειδικά στο επίδομα θέρμανσης, για το οποίο ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα και περισσότεροι από 150.000 πολίτες κατέθεσαν τις αιτήσεις τους με τις πληρωμές να γίνονται μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης στις κυβερνητικές παρεμβάσεις όταν χρειάζεται. Παρεμβάσεις που θα είναι συνεχείς. Όπως έγινε και προ ολίγων 24ώρων, όπου ξεκαθαρίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι η εξόφληση των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι άτοκες, κάτι που είναι σημαντικό, καθώς την είχαν λάβει περισσότεροι από 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Το τελικό ποσό της ενίσχυσης που θα κληθούν να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι μειωμένο έως και 75%.

Και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ήταν φειδωλός για πρόσθετες παρεμβάσεις στα αιτήματα διαφόρων κλάδων λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω των ομιλιών του τη Δευτέρα θα αποστείλει ένα σαφέστατο μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και θα παρέμβει όποτε χρειαστεί. Ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα προαναγγείλει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022, κάτι που επεσήμανε και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν για ανάπτυξη 7% το 2022 σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της ανεργίας και εκτόξευση των επενδύσεων, αλλά και τις μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν νομοθετηθεί.

Το σύμφωνο σταθερότητας

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει για μία ακόμη φορά την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναθεωρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, δίνοντας στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στο μέτωπο των δημόσιων επενδύσεων, κάτι που ανέφερε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Λονδίνο. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, εκφράζει τη βεβαιότητά του στους συνομιλητές του πως, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ, «το Σύμφωνο θα αλλάξει και θα ενσωματωθούν τα διδάγματα από την πανδημία και την οικονομική κρίση που έπληξε την ευρωζώνη την προηγούμενη δεκαετία».

Ανεξαρτήτως της πολιτικής σύγκρουσης η αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια έχει αναστατώσει όλες τις οικογένειες

Ανατιμήσεις… 15%

Ανεξάρτητα από την πολιτική σύγκρουση της Δευτέρας και τα επιχειρήματα που θα αναπτύξουν από του βήματος του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με όλες τις έρευνες που κάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα Επιμελητήρια κατά μέσο όρο οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην αγορά κυμαίνονται γύρω από το 15%. Φυσικά, στην ενέργεια οι αυξήσεις είναι σε διπλάσιο ποσοστό.

Επίσης, όπως καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, η τεράστια πλειοψηφία των νοικοκυριών ανησυχεί για τη συνέχεια, καθώς οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν πως όσο τραβάει η κρίση η αγοραστική δυνατότητα θα παραμένει καθηλωμένη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα