
Λέκκας για σεισμούς: «Μην δίνετε σημασία σε ξένους επιστήμονες»
Τα τρία ενδεχόμενα σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου παρουσίασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ
«Οι πολίτες, όπου κι αν είναι, να δίνουν μόνο βάση στις αναγγελίες και στα πορίσματα των επιτροπών. Συμμετέχουν σε αυτές 18 κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας. Αντιπροσωπεύουν όλα τα ιδρύματα. Είναι η έγκαιρη φωνή που πληροφορεί υπεύθυνα τους κατοίκους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν πρέπει «να δίνουν σημασία σε ξένους επιστήμονες που αναμειγνύονται στο θέμα».
Παράλληλα, ο ίδιος παρουσίασε και τα τρία σενάρια που εξετάζονται αναφορικά με την εξέλιξη του φαινομένου, υποστηρίζοντας ότι επικρατέστερα είναι τα δύο πρώτα, ενώ συμπλήρωσε πως όλα τα δεδομένα θα εξεταστούν εκ νέου στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών το πρωί του Σαββάτου, στις 8:30.
«Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα είχαμε μια μακρόσυρτη ακολουθία αυτού του επιπέδου για 3-4 εβδομάδες, ίσως και παραπάνω, αλλά όσο περνάει ο χρόνος τόσο θα αραιώνει η συχνότητα των σεισμών και το μέσο μέγεθός τους θα μειώνεται. Αυτή είναι η πρώτη εκδοχή.
Η δεύτερη εκδοχή είναι να γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός, δηλαδή να είμαστε στο 5,5 ή 5,6. Πήγε να γίνει με τα 5,2 Ρίχτερ, αλλά δεν είναι επαρκής σεισμός. Τότε θα είχαμε μια γρηγορότερη απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά θα είχαμε μικρότερο χρόνο που θα ταλαιπωρηθούμε.
Το τρίτο σενάριο, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, είναι να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Την περασμένη εβδομάδα ήταν 6,2. Μειώθηκε το μέγιστο μέγεθος. Σ’ αυτό το σενάριο θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις στο νησί. Ενδεχομένως ένα μικρό τσουνάμι. Σ’ αυτό το σενάριο βασίστηκε η κινητοποίηση που έγινε σε όλους τους επιχειρησιακούς φορείς.
Πιστεύω ότι τα δύο πρώτα σενάρια υπερβαίνουν το 95% και εργαζόμαστε πάνω σ’ αυτά. Αύριο το πρωί (σ.σ.: Σάββατο) στις 8:30 θα συνεδριάσουν και οι δύο επιτροπές για να δούμε τα νέα δεδομένα και να προτείνουμε στην Πολιτεία τις απαραίτητες επιχειρησιακές δράσεις», σημείωσε ο κ. Λέκκας.