Λέμε «νιετ» σε πληρωμή με ρούβλια

Η Αθήνα προετοιμάζεται ακόμη και για το ενδεχόμενο διακοπής φυσικού αερίου από την Ρωσία στις 20 Μαΐου

Μέχρι τις 20 Μαΐου η Ελλάδα θα έχει πάρει τα μέτρα της για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με την επάρκεια του φυσικού αερίου. Και λέμε μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η πληρωμή της ΔΕΠΑ προς τους Ρώσους.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό την συγκεκριμένη ημερομηνία να υπάρξει διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία, καθώς η Αθήνα είναι αποφασισμένη να πληρώσει σε ευρώ και όχι σε ρούβλια όπως αξιώνει η Μόσχα. Δηλαδή η χώρα μας θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή γραμμή και δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να ακολουθήσει το ρωσικό σχέδιο με την δημιουργία δύο λογαριασμών στην Gazprombank, αρχική πληρωμή σε ευρώ και στη συνέχεια μετατροπή του ποσού σε ρούβλια, όπως αξιώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πάντως για παν ενδεχόμενο η Αθήνα, όπως διαβεβαιώνουν από το Μαξίμου, είναι πανέτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Και οι προετοιμασίες είναι και σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την αντιμετώπιση ακόμη και για την πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εισάγει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εκ των οποίων τα δύο τρίτα αφορούν στη ΔΕΠΑ και τα υπόλοιπα αφορούν στη Mytilineos και τον Προμηθέα (όμιλος Κοπελούζου). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες και μέσα στον Ιούλιο προβλέπεται να είναι έτοιμη η νέα αποθήκη υγροποιημένου φυσικού αερίου  FSU στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Παράλληλα με την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ρεβυθούσας, τρέχουν και οι άλλες προετοιμασίες με κυριότερη την αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη που εξορύσσονται και αποθηκεύονται στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Τέλος σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι προετοιμασίες για την εισαγωγή επιπλέον φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς για το Μάιο έχουν προγραμματιστεί 5 παραδόσεις. Η ΔΕΗ, η Mytilineos (δύο φορτία), ΔΕΠΑ και MET Energy (δύο φορτία), είναι αυτοί που θα «πλημμυρίσουν» τη χώρα με φυσικό αέριο. Βέβαια τα δύο από τα πέντε φορτία θα κατευθυνθούν στην Βουλγαρία, στην οποία ήδη οι Ρώσοι διέκοψαν την παροχή σε φυσικό αέριο. Όσον αφορά τον Ιούνιο αναμένονται να έρθουν άλλα έξι ακόμη φορτία , εκ των οποία τα δύο και πάλι θα κατευθυνθούν την Βουλγαρία. Τα φορτία του Ιουνίου θα φέρουν στην Ελλάδα οι Elpedison, MET Energy (δύο), ΔΕΠΑ (δύο) και η Mytilineos.

Το μυαλό στις επόμενες παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου αναμένοντας τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη (30-31) Μαΐου, υπολογίζουν ποια μέτρα θα ληφθούν για να ενισχυθούν τα νοικοκυριά και το μήνα Μάιο, ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και να συνεχιστεί το δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και τον μήνα Μάιο θα ισχύσει η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως του Απριλίου. Έτσι, η ενίσχυση για ένα µέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300  KWh το μήνα θα είναι πέριξ των 72 ευρώ. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μέση μηνιαία ενίσχυση θα κινείται στα 87 ευρώ. Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η επιδότηση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Για επαγγελματικούς καταναλωτές (επαγγελματική, βιομηχανική, αγροτική χρήση) µε παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η συνολική επιδότηση αναμένεται στα 230 ευρώ/MWh.

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότεροι πολίτες καταθέτουν αιτήματα για διακανονισμό των οφειλών τους στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ιδιωτικοί πάροχοι προσφέρουν το πολύ πέντε μηνιαίες δόσεις, ενώ Η ΔΕΗ εφαρμόζει το πάγιο πρόγραμμα ρυθμίσεων που φτάνει μέχρι και τις 24 δόσεις, αρκεί προηγουμένως ο οφειλέτης καταβάλλει το 10%, όταν το χρέος είναι μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ ανεβαίνει όταν η οφειλή είναι μεγαλύτερη.

ΦΠΑ και επίδομα βενζίνης

Φυσικά ένα από τα όπλα που εξετάζει το Μαξίμου είναι η μείωση του ΦΠΑ σε λίγα αλλά πολύ σημαντικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα και το ψωμί. Μέσα στα μέτρα που συζητούνται είναι και η αύξηση ορισμένων προνοιακών επιδομάτων, που θα δώσουν ανάσα, όπως έγινε και με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που σημαίνει πως από την 1η Ιουνίου οι μισθωτοί θα δουν μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους (από 10-15 ευρώ).

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται και οι αιτήσεις για την επιδότηση στην βενζίνη, όπου περισσότεροι από 3 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση για το κόστος κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022. Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου.

Μαύρα μαντάτα

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα report των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως για παράδειγμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία εκτιμά πως το σοκ από την άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2024 και αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.

Ως αποτέλεσμα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 προτού μετριαστούν το 2023 και 2024, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022 προτού αρχίσουν να μειώνονται. Η τράπεζα ανέφερε πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν ελαφρά μόνο, και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πλέον πρόσφατο μέσο όρο πέντε ετών μεσοπρόθεσμα.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, σε συνέντευξη του στο BBC περιέγραψε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως τόνισε μπορεί να έχουμε μία τεράστια αύξηση στις τιμές των τροφίμων, της τάξης του 37%, η οποία μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο για τους φτωχούς. «Θα τρώνε λιγότερο, αλλά και θα έχουν λιγότερα χρήματα για όλα τα υπόλοιπα, όπως το να πηγαίνουν στο σχολείο. Και αυτό σημαίνει πως πρόκειται για μία άδικη κρίση. Πλήττει τους φτωχούς πολύ περισσότερο. Αυτό ίσχυε και με την Covid».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα