Λεωνίδας Μπουτσικάρης: Πέρασε (στη SL1) και δεν ακούμπησε…

Στον κατάλογο των προέδρων της Super League που δεν θα τους θυμάται κανείς ότι πέρασαν από το ποδόσφαιρο ( Κ.Πηλαδάκης, Β. Μπαταγιάννης, Γ. Στράτος) προστέθηκε και ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης.

Μετά τον Νίκο Πατέρα και τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο Μπουτσικάρης έτυχε να είναι ο τρίτος εκπρόσωπος που εκλέχτηκε ως υποδεικνυόμενος από τον Παναθηναϊκό με ψήφους 8-5 (Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ξάνθης, Παναιτωλικού, Βόλου, ΟΦΗ και Λαμίας) στις 19 Ιουνίου 2020 με αντίπαλο τον Αλέξη Κούγια.

Ήταν  έκπληξη ότι ο Αλαφούζος είχε καταφέρει να βγάλει πρόεδρο στη Σούπερ Λίγκα έχοντας μόνο τη δική του ψήφο…

Η εξήγηση δόθηκε αργότερα.

Ο Μπουτσικάρης ζητήθηκε από το Μαξίμου για τη θέση αυτή.

Οι άλλοι (δηλαδή ο Μελισσανίδης και ο Σαββίδης) δεν είχαν κανέναν λόγο να κοντράρουν, ενώ ο Μαρινάκης στήριξε τον Κούγια.

Έτσι βρέθηκε πρόεδρος ο Μπουτσικάρης.

Ένα αρχαίο ρητό λέει  «Αρχή άνδρα δείκνυσι». Η αρχή (η εξουσία) δείχνει ποιος είναι ο καθένας…

Στη διάρκεια της θητείας του Μπουτσικάρη αποκαλύφθηκε η γύμνια –όπως και ορισμένων εκ των προκατόχων του που προαναφέραμε) που μπήκαν απλά ως… ετικέτες λόγω πλειοψηφικών συγκυριών στη Λίγκα.

Η θητεία του

Στη διάρκεια της θητείας του, ο τέως (μετά και τη χθεσινή παραίτησή του από τον Συνεταιρισμό) πρόεδρος είχε να διαχειριστεί την υπόθεση του συνυποσχετικού της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη με οδηγίες του Γιώργου Γεραπετρίτη για την υπόθεση της ολιστικής μελέτης.

Όπως έγραψε η «Α» την επόμενη μέρα, επρόκειτο για ένα μνημόνιο της πλάκας και αυτοί που έβαλαν τον πρωθυπουργό να το υπογράψει τον εξέθεσαν…

Ο Μπουτσικάρης είχε όλη τη δυνατότητα (μιας και ήταν α΄  αντιπρόεδρος στην ΕΠΟ) να διατυπώσει τις αντιρρήσεις του –τουλάχιστον– βελτιώνοντας την επικείμενη (έστω και μετά από ένα χρόνο) οδηγία για τη σύνταξη της ολιστικής από FIFA και UEFA.

Eκεί όμως  έλαμψε διά της απουσίας του.

Δεν τόλμησε να πει στους κυβερνώντες: «Τι είναι αυτά που κάνετε;» Δεν δεσμεύεται με τίποτα η FIFAκαι η UEFA, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση μπαίνει σε πιο βαθύ λάκκο παρ’ ότι είναι ανώτερη δύναμη, ούτε και τόλμησε σαν πρόεδρος της Super League να συντάξει ένα χαρτί με υποδείξεις για το τι πρέπει να γίνει…

Όταν αργότερα ήρθε η ολιστική μελέτη (και πλέον δυστυχώς δικαιώθηκε η «Α» για όσα είχε γράψει), δεν τόλμησε να συγκαλέσει ένα διοικητικό συμβούλιο ή μια γενική συνέλευση και να πει στα μέλη του Συνεταιρισμού: «Τι κάνετε;»

Βέβαια, εκ προοιμίου θα εισέπραττε ένα πανηγυρικό  «όχι», αλλά τουλάχιστον θα είχε διασώσει την ποδοσφαιρική ή τη δικηγορική του αξιοπρέπεια.

Επιπλέον δε επέτρεψε παρεμβάσεις που είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, όπως το θέμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αθλητικές Ομοσπονδίες για υποψηφίους άνω των 70 και το ζήτημα με τις τρεις θητείες.

Σωστός ο παίκτης αφού είχε εκλεγεί με παρέμβαση της κυβέρνησης.Και μόνο…

Κι όπως είχαμε γράψει, μπορεί να ’σαι πλανητάρχης (όπως ο Μπάιντεν) στα 80 ή εθνάρχης (σαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή), αλλά δεν μπορείς να είσαι πρόεδρος στο κέρλινγκ ή στο χόκεϊ επί πάγου…

Ασπαζόμενος (κι αυτός) την πολιτική ότι, αφού δεν το προσέβαλε κανείς, ισχύει! Γιατί αυτή ήταν η απάντηση των κυβερνώντων.

Πάμε παρακάτω…

Όταν ήρθαν για συζήτηση και ψήφιση οι διατάξεις για τις αρμοδιότητες της επιτροπής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που υποδείκνυε υπό μορφή έκθεσης ιδεών, η ολιστική μελέτη πήγαινε στα βράχια…

Ο Μπουτσικάρης δεν έβγαλε άχνα. Ούτε στα συμβούλια, ούτε στις συνελεύσεις της Ομοσπονδίας.

Η επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ενώ θα ήτανε το πανίσχυρο όργανο στην ΕΠΟ, έφτασε να ψηφίζεται στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ ως… εισηγητικό όργανο  προς την εκτελεστική Επιτροπή (άρα, πάλι το Δ.Σ. της ΕΠΟ θα μπορούσε να ελέγχει κάθε απόφαση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου) και τελικά το μόνο… προνόμιο που απέκτησε ήταν να φτιάχνει το καλεντάρι (της SL 1 και της SL2), κι αυτό πάλι σε συνεννόηση με τις εθνικές ομάδες.

Η ανυπαρξία του φάνηκε όταν ακόμη και στις προκηρύξεις (SL 1 και SL2) που θα μπορούσε  να βρεθεί η χρυσή τομή για την άνοδο και τον υποβιβασμό  μόνο αν συμφωνούσαν τα δυο σώματα, δηλαδή αν επικρατούσε η άποψη του Κούγια να μην πέφτει κανείς από τη Super League1  ή του Λεουτσάκου να ανεβαίνουν δύο ομάδες από τη Super League2, τελικά τη λύση έδωσε κι εκεί η ΕΠΟ…

Για την ιστορία, η ολιστική προέβλεπε σε περίπτωση διαφωνίας το θέμα να επιλύεται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και να εγκρίνεται από το Δ.Σ. της ΕΠΟ.

Καλά κρασιά….

Το μόνο που δεν έγινε επί των ημερών του είναι κάθε φορά που θα συνεδρίαζαν να είχαν  μια φωτογραφία της ΕΠΟ και να προσκυνάνε τους βλαχοπροέδρους.

Βέβαια, δεν ήταν τωρινό το θέμα της αποχώρησης του Μπουτσικάρη. Για την… αυτοπροστασία του, όπως διέρρευσε.

Πριν από κάποιο διάστημα, βλέποντας ο Αλαφούζος ότι δεν μπορεί το κοπέλι, έδωσε τις δέουσες οδηγίες.

Έτσι, ο τέως πρόεδρος της Super League εκλήθη από τον κ .Μαυροκουκουλάκη, πληρώθηκε τα δεδουλευμένα ως νομικός σύμβουλος του συγκροτήματος, και έμεινε σαν γλάστρα μόνη με την ανεμώνη…

Πόσο να αντέξει ο άνθρωπος;

Αφήνω το ότι επί προεδρίας του, πριν ακόμη βγει η απόφαση που επέτρεπε στον Κούγια να είναι πρόεδρος στη Λάρισα, ακολούθησε την πρακτική του Μπαταγιάννη. Ενώ ο Κούγιας δεν είχε δικαίωμα να παρίσταται στο Δ.Σ. της Λίγκας, του επέτρεπε να πηγαίνει μαζί με μια… «γλάστρα» που έκανε τον εκπρόσωπο της Λάρισας και ο ίδιος παρίστατο σαν νομικός σύμβουλος…

Κι αφού έκανε όλη τη δουλειά ο Κούγιας… ψήφιζε ο εκπρόσωπος.

Το ίδιο είχε γίνει και με τον Βασίλη Γκαγκάτση που, ενώ δεν είχε δικαίωμα να συμμετέχει στο ποδόσφαιρο, είχε εκλεγεί διευθύνων σύμβουλος στη Super League. Ήταν τότε που έκλειναν τα μάτια και Μελισσανίδης και Σαββίδης στην παρουσία Κούγια-Γκαγκάτση στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Super League1…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά κι άλλα τα οποία που να τα θυμηθούμε όλα (εν καιρώ όμως θα τα γράψουμε) ο ωραίος Μπρούμελ (όπως τον έλεγαν) πέρασε στην ιστορία, αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν, η ιστορία δεν θα τον μνημονεύσει ποτέ.

Γιατί όπως είναι γνωστό, η ιστορία δεν μνημονεύει τους βουβούς και τους άλαλους.

Και δεν λέμε τους μοιραίους, γιατί ο Μπουτσικάρης δεν υπήρξε ποτέ μοιραίος.

 

ΟΙ  ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ SUPER LEAGUE ΑΝΑ ΣΕΖΟΝ

2006-2007: Πέτρος Κόκκαλης
2007-2008: Γιάννης Βαρδινογιάννης
2008-2009: Κώστας Πηλαδάκης
2009-2010: Νίκος Θανόπουλος – Νίκος Πατέρας
2010-2011: Βαγγέλης Μαρινάκης
2011-2012: Απόστολος Παπουτσάκης
2012-2013: Γιάννης Μώραλης
2013-2014: Γιάννης Μώραλης
2014- 2015: Τάκης Αγραφιώτης – Γιώργος Μποροβήλος
2015-2016: Γιώργος Μποροβήλος
2016-2017: Γιώργος Στράτος
2017-2018: Γιώργος Στράτος
2018-2019: Βαγγέλης Mπαταγιάννης
2019-2020: Μηνάς Λυσάνδρου

2020-2021: Λεωνίδας Μπουτσικάρης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα