Λεπτές, κόκκινες (και… σκερτσόζικες) γραμμές

Παρά την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η εκπαίδευση ειδικά για τα παιδιά που στο τέλος της χρονιάς θα διαγωνιστούν για μία θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, το δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» αποκτά σχεδόν κυριολεκτική υπόσταση

Σε μία από τις πιο ιδιαίτερες κινηματογραφικές ταινίες που είχαν για θέμα τους τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή», οι θεατές παρακολουθούσαν επί 170 λεπτά τους υπαρξιακούς και φιλοσοφικούς στοχασμούς μίας ομάδας Αμερικανών στρατιωτών που συμμετείχαν στη μάχη του Γκουανταλκανάλ, μία από τις πιο σκληρές στρατιωτικές αναμετρήσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ιάπωνες.

Χωρίς φιλοσοφικά και υπαρξιακά «γιατί», αλλά αντίστοιχα πολύωρες, σκληρές και με πολλές λεπτές κόκκινες γραμμές είναι εσχάτως οι συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που κάθε φορά καλούνται να προτείνουν το κατάλληλο μείγμα μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Δικαιολογημένο από μία άποψη, αφού η πανδημία έχει εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά δυναμικό φαινόμενο, η διασπορά του ιού δεν δείχνει να μειώνεται αισθητά, την ίδια ώρα που οι διασωληνωμένοι χτυπούν ταβάνι. Το πιο απαισιόδοξο όλων; Ακόμη και σταθερά να παραμείνουν τα νέα κρούσματα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να βομβαρδίζεται –τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες– από εισαγωγές και διασωληνώσεις μέχρι τις 28-29 Απριλίου, δημιουργώντας κατά τις ίδιες εκτιμήσεις νοσηλευτικές ανάγκες ακόμη και για 900(!!!) κλίνες ΜΕΘ το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σε ένα τέτοιο τοπίο ανοίγουν τη Δευτέρα μόνο τα Λύκεια. Και παρά την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η εκπαίδευση ειδικά για τα παιδιά που στο τέλος της χρονιάς θα διαγωνιστούν για μία θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, το δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» αποκτά σχεδόν κυριολεκτική υπόσταση. Αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες των λυκείων βγάζοντας από τη φαρέτρα της ακόμη ένα όπλο που δεν είχε μέχρι σήμερα: τα self test. Μοιάζει, ωστόσο, περισσότερο με παρακινδυνευμένο crash test αυτή η λύση παρά με μέτρο ελέγχου της διασποράς στην κοινότητα.

Παραμερίζοντας τη συνήθη γκρίνια της αντιπολίτευσης που όλα τα βρίσκει κακώς καμωμένα, δεν μπορεί να μην ειπωθεί ότι ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ. Είναι για παράδειγμα σοβαρά τα ερωτήματα για το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων που θα βγουν θετικά από τα self test, πώς θα γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών ενός μαθητή και πώς εν τέλει θα μπουν όλοι αυτοί –μαθητές, εκπαιδευτικοί, συγγενείς– σε καραντίνα. Ακόμα-ακόμα και το με ποιους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας θα γίνει η απόρριψη του μολυσμένου από τον κορωνοϊό αυτοδιαγνωστικού κιτ στα απορρίμματα είναι ένα ζήτημα όχι ήσσονος σημασίας. Αναγκαστικά, τις απαντήσεις θα τις δώσει η ίδια η πραγματικότητα. Και ελπίδα όλων είναι να μην έχουν καταπατηθεί άσκοπα και με απώλειες οι λεπτές κόκκινες γραμμές του «πρώτα η υγεία και μετά η οικονομία».

Υ.Γ: Πριν από λίγα 24ωρα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, έκανε μία πολύ… σκερτσόζικη δήλωση. Εξηγώντας ότι «ένα χρόνο μέσα σε μια κατάσταση περιοριστικών μέτρων όπου η ψυχολογία και οι αντοχές όλων είναι στα όριά τους», ισχυρίστηκε ότι προκαλείται σύγχυση και εκνευρισμός στον κόσμο εξαιτίας των πολλών απόψεων που κατατίθενται δημοσίως για την πανδημία από τους ειδικούς επιστήμονες και τους δημοσιογράφους. Προσπερνώντας ότι το πρώτο πτυχίο που έχει στο ακαδημαϊκό παλμαρέ του ο εκσυγχρονιστής επιτελάρχης του Μαξίμου έχει τη σφραγίδα της σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, άρα θα έπρεπε να έχει άλλη άποψη για το πώς αυτή ασκείται, ίσως πρέπει να διευκρινίσει ο κ. Σκέρτσος αν συντάσσεται με την κυβερνητική επωδό «ακούμε τους ειδικούς» ή αν εκείνος (θέλει να) ακούει μόνο όσους ειδικούς συμφωνούν μαζί του…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα