Λεωφόρος των… εκλογών!

Ποδοσφαιρική ομάδα δίχως σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις δεν είναι ανταγωνιστική. Ο Παναθηναϊκός επιχειρεί να δώσει λύση στο μείζον θέμα του γηπέδου, εδώ και αρκετά χρόνια.

Η εγκατάλειψη –τουλάχιστον από την πλευρά του «τριφυλλιού»– του πλάνου της Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου – Βοτανικού, και ο σχεδιασμός για ανακατασκευή της φυσικής έδρας του συλλόγου, του «Απόστολος Νικολαΐδης», αποτελεί, ακόμη και σήμερα, πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ διαφόρων φορέων. Συζητήσεις επί συζητήσεων, συναντήσεις επί συναντήσεων, αλλά ουδεμία λύση διαφαίνεται. Τα δεδομένα αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, ο ρόλος αρκετών παραγόντων δεν έχει αποσαφηνιστεί και παραμένει –κατά μία έννοια– σκοτεινός. Ο επίσημος Παναθηναϊκός προσπαθεί να προωθήσει τα σχέδιά του και κάπου στη μέση βρίσκεται ο κόσμος της ομάδας, ο οποίος περιμένει μία λύση εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Τις τελευταίες μέρες, το θέμα της ανακατασκευής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει μεταφερθεί στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής και στη νέα περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου. Τόσο ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, όσο και η ΠΑΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Αλαφούζο, συναντήθηκαν με τη Ρένα Δούρου, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους και να ακούσουν τι έχει να τους πει η νεοεκλεγείσα περιφερειάρχης. Το μόνο που «εισέπραξαν» οι «πράσινοι» ήταν μία αόριστη δέσμευση, ότι θα τηρηθεί ο νόμος. Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει στο πλευρό του την περιφέρεια. Το ζήτημα που τίθεται, βέβαια, υπερβαίνει τον σύλλογο της Αθήνας, καθώς η στάση που κράτησε η νέα περιφερειάρχης Αττικής προκαλεί μία σειρά από ερωτηματικά, τα οποία θα θέσουμε και θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε, με βάση όσα καταφέραμε να μάθουμε από τις παρασκηνιακές συνομιλίες που διεξήχθησαν στο περιθώριο των επίσημων τοποθετήσεων.

Κρατάει αποστάσεις η Δούρου
Πρώτα απ’ όλα, μετά την απόρριψη της χορηγίας των 7 εκατομμυρίων ευρώ από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, το θέμα πέρασε καθαρά στην περιφέρεια Αττικής, η οποία καλείται να χειριστεί μια κατάσταση άνευ προηγουμένου. Με άλλα λόγια, η απόφαση πλέον ανήκει στη Ρένα Δούρου. Εκείνη θα κρίνει αν πρέπει να δοθούν τα χρήματα στον Παναθηναϊκό, για την ανακατασκευή του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ή όχι. Πρόκειται για μία «καυτή πατάτα», την οποία η ελληνική Πολιτεία μετέφερε εντέχνως στα χέρια της νέας περιφερειάρχη, που πλέον καλείται να αναλάβει το κόστος της όποιας απόφασης λάβει. Ποια είναι η θέση της Ρένας Δούρου στο μείζον αυτό θέμα της ανακατασκευής της Λεωφόρου;

Στις προσωπικές συζητήσεις που έγιναν, η πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ είπε στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού ότι βρίσκεται στο πλευρό τους. Όμως επιθυμία της είναι να γίνουν όλα νομότυπα. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε ερωτηματικά στους «πράσινους», διότι ουδέποτε ζήτησαν να παρακαμφθεί οποιαδήποτε τυπική διαδικασία, ή να παραβιαστεί κάποιος νόμος. Αντιθέτως, θέλουν να είναι τυπικοί, ώστε να μην αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι το εξής. Γιατί η Ρένα Δούρου δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δεν παίρνει σαφή θέση απέναντι στο όλο θέμα; Η απάντηση είναι η εξής. Διότι δεν επιθυμεί να «τσαλακώσει» την πολιτική της εικόνα. Σε περίπτωση που δεν εξελιχθεί η υπόθεση και το γήπεδο μείνει ως έχει, το κόμμα της και η ίδια θα υποστούν ζημιά στην Αθήνα και όχι μόνο, καθώς αναγνωρίζουν ότι πολλοί οπαδοί-ψηφοφόροι του Παναθηναϊκού θα επηρεαστούν αρνητικά. Από την άλλη, αν… ξεφύγει το παραμικρό και εμφανιστεί κάποια παρατυπία, οι πολιτικοί της αντίπαλοι θα πέσουν να την «κατασπαράξουν», γεγονός που θέλει να αποφύγει πάση θυσία.

Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός έχει εγκλωβιστεί στο παρατεινόμενο προεκλογικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία θέλει τους «πράσινους» ψηφοφόρους στο πλευρό του, από την άλλη τρέμει στην ιδέα ότι θα συμβεί το παραμικρό και οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα το κάνουν «σημαία» τους, μιλώντας για σκάνδαλο και εύνοια υπέρ του Παναθηναϊκού!
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Ερασιτέχνης αποφάσισαν να κινηθούν νομικά, προσβάλλοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Η Έφεση θα εξεταστεί μέσα στον Νοέμβριο και τον ίδιο μήνα θα ανακοινωθεί η απόφαση. Εφόσον δικαιωθεί το «τριφύλλι», θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του ποσού των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η «καυτή πατάτα» θα παραμείνει στα χέρια της Ρένας Δούρου και θα γίνεται ολοένα και πιο ζεστή.

Απόφαση μετά από εκλογές
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», σε περίπτωση απόρριψης της έφεσης του Παναθηναϊκού, η περιφέρεια θα αποφύγει να ανακοινώσει την απόφασή της, παραπέμποντας την όλη διαδικασία για μετά τις ενδεχόμενες εκλογές, στις οποίες στηρίζει τα πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ελλείψει χρημάτων, εναλλακτικό πλάνο για τους «πράσινους» δεν υπάρχει, με συνέπεια να παραμένει η ομάδα εγκλωβισμένη. Την ίδια στιγμή, ο δήμος Αθηναίων προβάλλει αξιώσεις στο γήπεδο, θέτοντας ως όριο παράδοσης του χώρου τα πέντε χρόνια και ενώ η επίσημη Πολιτεία δεν δείχνει διατεθειμένη να παραιτηθεί του πλάνου της Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου – Βοτανικού.

Πολιτικά παιχνίδια, ισορροπίες, πολιτικές εικόνες που δεν πρέπει να τσαλακωθούν, νόμοι που καταργούν ή αποδυναμώνουν άλλους νόμους, προεδρικά διατάγματα που «καπελώνουν» όλα τα προηγούμενα, και γενικά ένα θολό τοπίο, στο οποίο ο Παναθηναϊκός καλείται να βαδίσει, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης στην ιστορία του τόπου, αλλά και του ιδίου, ως αθλητικού συλλόγου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα