Λιάκος: Να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη

Η επίτευξη των οικονομικών στόχων και η ανάπτυξη θα είναι το διαβατήριο για τις αγορές και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λάθη του παρελθόντος ώστε να αξιοποιήσουμε και όποια περιθώρια υπάρχουν για να πετύχουμε στις επενδύσεις, να υπάρξει ανάπτυξη και τελικά να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της ανεργίας.

Αυτό σημείωσε ο Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, στο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» προσθέτοντας ότι έχουν λειτουργήσει τα εργαλεία που έχει θέσει η κυβέρνηση, όπως ο αναπτυξιακός νόμος και το fast track αλλά δεν επαρκούν, «καθώς ζούμε σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και όλοι προσπαθούν να κρατήσουν τις επενδύσεις και να προσελκύσουν και νέες» όπως είπε.

Ο κ. Λιάκος ανέφερε: «πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική υγεία της χώρας ώστε ο εκτροχιασμός του 2009 που μας έφερε στη μνημονιακή εποχή να μην μας ξαναφέρει στο ίδιο σημείο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε την θέση του ότι μεταξύ της μείωσης της φορολογίας ή την αξιοποίηση κινήτρων και εργαλείων για να αυξηθούν οι επενδύσεις, προτιμά το δεύτερο.

Ακόμη σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με περαιτέρω κίνητρα όπως για την επιστροφή χρημάτων ή με λοταρίες.

Το πιο εύκολο είναι να πει κάποιος ότι οι φόροι πρέπει να μειωθούν αλλά μια σοβαρή προσέγγιση είναι ότι μια φορολογική πολιτική θα πρέπει να φέρει έσοδα, να εγγυηθεί τους ρυθμούς ανάπτυξης και να έχει μία σταθερότητα, είπε ο Νίκος Βέττας γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Χάρης Θεοχάρης ανεξάρτητος βουλευτής σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία κι αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ανεργία.

Ο Νιάταν Αρόνστχα, Global managing director της Global Investment and Innovation Incentives Deloitte, επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του αναφέροντας ότι έφτασε στη χώρα ταξιδεύοντας από τον Καναδά που είχε χιόνια και βρέθηκε στην Αθήνα με ένα θαυμάσιο καιρό κι αυτό για να επισημάνει ένα εμφανές πλεονέκτημα της Ελλάδας ως χώρας προσέλκυσης επενδύσεων. Σημείωσε ότι όλες οι κυβερνήσεις δημιουργούν κίνητρα για να προσελκύσουν επενδύσεις και δεν είναι ένας ο παράγοντας για τον οποίο επιλέγεται μία χώρα.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα