Λίγα ακόμη μέτρα λιτότητας, φέρνει η τρίτη αξιολόγηση

Δεν τελειώσαμε με τα μέτρα λιτότητας, παρά την ψήφιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενός ακόμη σκληρότατου πακέτου μέτρων, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό δηλώνει στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην τρόικα, Ντεκλάν Κοστέλο, επισημαίνοντας πως πρόκειται για… λίγα ακόμη δημοσιονομικά μέτρα.

Είναι γνωστός πως μετά το καλοκαίρι οι εκπρόσωποι των δανειστών –ή «θεσμοί» όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί η κυβέρνηση- θα επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού δανεικού προγράμματος. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, αν και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς», ο κ. Κοστέλο επισημαίνει με απόλυτη σαφήνεια ότι τα «πολύ λίγα» μέτρα θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό; Είτε νέες περικοπές, είτε αύξηση των χαρατσιών και της φορολογίας.

«Μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση. Αφορά κυρίως την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη θεσπίστηκαν στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι “εντός τροχιάς” για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως στην επόμενη αξιολόγηση το κύριο θέμα θα είναι ο δημόσιος τομέας, με τους «θεσμούς» να βάζουν επί τάπητος μία ατζέντα σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κοστέλο χαρακτηρίζει ρεαλιστικούς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022: «Το Eurogroup αποφάσισε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022, να είναι 2% του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ ρεαλιστικό. Επίσης, το Eurogroup έκανε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό θα επέτρεπε, να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τίποτε για τα δάνεια στον EFSF έως το 2038. Είναι ένα εκτεταμένο πακέτο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα