Λίγα λόγια για τον “Θιασώτη της Γαλάζιας Πατρίδας”, Τσαγατάι Ερτζιγές

Ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, θεωρείται από τους πλέον έμπειρους διπλωμάτες στον τομέα των θαλάσσιων ζωνών

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την Πέμπτη τους διορισμούς νέων πρεσβευτών και μόνιμων αντιπροσώπων στις αποστολές της Τουρκίας στο εξωτερικό, σύμφωνα με όσα ανέφεραν διπλωματικές πηγές της Άγκυρας.

Από τους διορισμούς, ξεχωρίζει αυτός του Τσαγατάι Ερτζιγές, στη θέση του νέου πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα. Ο Ερτζιγές είναι πρώην γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο εντάχθηκε από το 1988, εντασσόμενος από την αρχή στο τμήμα που επικεντρωνόταν στα ελληνοτουρκικά.

Έχει συμμετάσχει και στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα προβλήματα στο Αιγαίο και υπήρξε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό το 2004, ενώ έχει υιοθετήσει την πολιτική της Άγκυρας για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 αποτέλεσε πρεσβευτή της Άγκυρας στη Βηρυτό.

Το 2020 ως τότε πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Τσαγατάι Ερτσιγές, ανήρτησε χάρτη που απεικόνιζε το Καστελόριζο και την αντικείμενη τουρκική ακτή και προέβη σε ένα προκλητικό σχόλιο μέσω Twitter. «Το να πιστεύεις ότι ένα μικρό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 570 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γελοίο», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος αξιωματούχος μάλιστα σε δεύτερη ανάρτησή του απαντώντας σε άλλο χρήστη του Twitter, υποστήριζε ότι δεν είναι δική του άποψη, αλλά πρόκειται για μια κοινή ορολογία που έχει βάση στο διεθνές δίκαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, ο Ερτζιγές ήταν στην διαπραγματευτική ομάδα του μέχρι πρότινος υφυπουργού Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Ο Ονάλ επίσης διπλωμάτης καριέρας διορίζεται, σύμφωνα με την απόφαση του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη θέση του πρέσβη της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ερτζιγές είχε «κατηγορηθεί» ότι δεν υιοθέτησε άμεσα το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ το 2019 όταν είχε αναλάβει να παρουσιάσει τις τουρκικές θέσεις στους ευρωπαίους πρεσβευτές και διπλωμάτες στην Τουρκία, προκειμένου να χαρακτηρίσει ως «νόμιμη» την εισβολή του τουρκικού ερευνητικού Φατίχ στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είχε δείξει τους χάρτες του Γιαϊτζί. Αντίθετα είχε περιοριστεί στις διεκδικήσεις μεταξύ 28ου και 32ου μεσημβρινού ενώ ακόμα και τον Ιούλιο του 2019 ο Ερτζιγές είχε κοινοποιήσει στο Twitter χάρτη, με τις τουρκικές διεκδικήσεις να «περιορίζονται» νοτίως της Ρόδου, χωρίς να προσεγγίζουν την Κρήτη.

Εν τω μεταξύ το «στίγμα» των προκλήσεων δόθηκε και από την πρόσφατη ανάρτηση της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα, στην οποία επισημαίνεται πως «δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από έθνη των οποίων ο εθνικός ύμνος περιέχει επιθετικά και προκλητικά στοιχεία – ή από αυτούς που πρόσφατα έχουν διαγράψει τέτοια μονοπάτια. Σε κάθε περίπτωση – θυμόμαστε».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου διόρισε τον Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ νέο πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ. Θυμίζεται πως τον Αύγουστο, η Τουρκία και το Ισραήλ συμφώνησαν να αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και να διορίσουν εκ νέου πρεσβευτές και γενικούς προξένους μετά από τετραετή διακοπή.

Επιπλέον, ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ ορίστηκε νέος μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής για θέματα ΕΕ στο υπουργείο, ορίστηκε νέος μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Λεβέντ Γκουμρουκτσού, ο οποίος είναι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμερικής, ορίστηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, όπως και ο πρέσβης Νουρντάν Μπαϊρακτάρ Γκολντέρ, ο οποίος ορίστηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα