Λιγοστεύουν οι ελπίδες για συμφωνία  ΗΠΑ-Κίνα  στη σύνοδο των G20

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να διεξαχθεί η σύνοδος των G20 σην Αργεντινή.  Εκεί  οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα συναντηθούν στο Μπουένος Αϊρες, αλλά οι εκτιμήσεις θέλουν τις δυο πλευρές να μην καταλήγουν πιθανότατα σε εμπορική συμφωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει πρόθυμος μεν να συνάψει συμφωνία με τον ομόλογό του Τζινπίνγκ, αλλά την ίδια στιγμή εντείνει τις πιέσεις προς τις κινεζικές βιομηχανίες υπονομεύοντας τη συνεργασία τους με τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

«Η Κίνα θέλει πάρα πολύ μια εμπορική συμφωνία εξαιτίας των δασμών», σχολίασε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Φλόριντα. Σύμφωνα, όμως, με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον έχει προσεγγίσει τις εταιρείες παροχής Ιντερνετ αλλά και τις κυβερνήσεις φιλικών και συμμαχικών χωρών και προσπαθεί να τις πείσει να μη συνεργάζονται με την κινεζική εταιρεία Huawei Technologies. Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, τις προειδοποιούν πως η συνεργασία με την εταιρεία τις εκθέτει σε κινδύνους στον κυβερνοχώρο. Η Huawei βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών που διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές, καθώς στελέχη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχουν εκφράσει προβληματισμό για τη συνεργασία των κινεζικών εταιρειών με την ηγεσία της Κίνας και το ενδεχόμενο να λειτουργούν ως όχημα κατασκοπείας από το Πεκίνο.

Από κινεζικής πλευράς, ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Σουβέν τόνισε χθες πως οι εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον πρέπει να γίνουν σε ισότιμη βάση και να είναι αμοιβαία επωφελείς. Εξέφρασε, άλλωστε, την ελπίδα πως θα βρουν οι δύο χώρες τον τρόπο για να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες με τον διάλογο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα