«Λιγότερα από τρία χρόνια φυλακή για κάθε μία δολοφονία»

«Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση η οποία οδηγεί στην αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού προκαλεί σοκ», γράφει σε άρθρο του που φιλοξενούν «Τα Νέα» ο Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι ο «Μιχάλης» της 17Ν έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε πέντε δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή, η κυβέρνηση ουσιαστικά ακυρώνει τις δικαστικές αποφάσεις. Έτσι, για καθεμία δολοφονία, για κάθε θύμα που άφησε πίσω του, ο Ξηρός θα έχει μείνει λιγότερα από τρία χρόνια στη φυλακή» επισημαίνει ο γιος του δολοφονηθέντος από την 17 Νοέμβρη Παύλου Μπακογιάννη.

Ο Κώστας Μπακογιάννης κάνει λόγο για πάγιο αίτημα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένων της προέδρου της Βουλής και του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, να απελευθερωθεί ο Σάββας Ξηρός και τονίζει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μια ρύθμιση πρόχειρη και λανθασμένη. «Το ποσοστό της αναπηρίας δεν μπορεί να είναι το αμάχητο αποκλειστικό κριτήριο. Η φύση του αδικήματος, όπως και η ικανότητα έκτισης της ποινής πρέπει να συνυπολογίζεται. Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε έτσι απλά, εύκολα και αβίαστα να καθορίζουμε μια οριζόντια ρύθμιση – σκούπα» σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης και προσθέτει: «Ακόμα και για να πάρεις ένα επίδομα αναπηρίας, περνάς από αξιολόγηση ειδικής επιτροπής. Γιατί για να βγεις από τη φυλακή να παίρνεις ένα χαρτί και να φεύγεις;»

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας παρατηρεί πως «όλα αυτά τα χρόνια της κράτησης, ο Ξηρός μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία όταν χρειάζεται και καλά κάνει. Είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα του, αυτή είναι η ανωτερότητα της Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι αν βγαίνοντας από το νοσοκομείο θα πηγαίνει σπίτι του χωρίς σοβαρούς περιοριστικούς όρους ή στη φυλακή»

«Για πολλά χρόνια κάποιοι από εμάς δώσαμε τη μάχη να μην καταστήσουμε την τρομοκρατία αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας, όπως και τα όρια της κοινή λογικής. Έστω και τώρα εύχομαι η κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα και να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη κατά της τρομοκρατίας ενωμένοι», καταλήγει ο Κώστας Μπακογιάννης.

Διαβάστε επίσης