Λίβανος: Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να αποσυρθεί από τα σύνορα με το Ισραήλ
Ο Αλί Χασάν Χαλίλ, δήλωσε ότι ο Λίβανος είναι έτοιμος να εφαρμόσει "κατά γράμμα" την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που τερμάτισε τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Η Χεζπολάχ προτίθεται να απομακρύνει τις δυνάμεις τις από τα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, τόνισε ανώτατος αξιωματούχος του Λιβάνου στο Reuters. Την ίδια στιγμή, απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ για “ελευθερία κινήσεων” εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης στο μέλλον.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ, εξαπολύοντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού και ισοπεδώνοντας κτίρια που ελέγχει η σιιτική οργάνωση.
Ο Αλί Χασάν Χαλίλ, μιλώντας στο Al Jazeera αργά την Τετάρτη, δήλωσε ότι ο Λίβανος είναι έτοιμος να εφαρμόσει “κατά γράμμα” την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Οι όροι αυτοί απαιτούν από τη σιιτική οργάνωση να απομακρύνει δυνάμεις και όπλα από τις περιοχές μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι, ο οποίος βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από τη συνοριογραμμή.
Ερωτηθείς εάν η Χεζμπολάχ τον είχε ενημερώσει για την ετοιμότητα της να αποσυρθεί στον Λιτάνι, ο Χαλίλ – στενός σύμμαχος της οργάνωσης και κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου του λιβανικού κοινοβουλίου – είπε ότι η Χεζμπολάχ είχε εκφράσει τη δέσμευσή της στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ.
Το ψήφισμα, πρόσθεσε, “περιείχε ένα σαφές σύνολο διατάξεων […] Ναι, [σσ. η Χεζμπολάχ] δεσμεύεται σε ό,τι αναφέρεται σε αυτά τα κείμενα”, είπε.
Το Ισραήλ έχει επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χεζμπολάχ από την έναρξη της επιχείρησής του κατά της οργάνωσης στα τέλη Σεπτεμβρίου, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές, στέλνοντας στρατεύματα στο νότο και εξουδετερώνοντας κορυφαίους ηγέτες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.
Παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί, η Χεζμπολάχ συνέχισε τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στο νότο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις διαμηνύουν ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να βασίζεται στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο οι μόνες ένοπλες δυνάμεις που επιτρέπονται στα νότια του Λιτάνι είναι εκείνες του Λιβάνου.
Το Ισραήλ διαμαρτύρεται ότι αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ, επισημαίνοντας την παρουσία ενόπλων της Χεζμπολάχ στα σύνορα. Ο Λίβανος από την πλευρά του κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει το ψήφισμα κάνοντας λόγο για παραβιάσεις του εναέριου χώρου του απο ισραηλινά μαχητικά.
Ελπίδες για εκεχειρία
Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Άμος Χόχσταϊν, ο οποίος έχει ηγηθεί πολλών άκαρπων προσπαθειών για τη μεσολάβηση μιας εκεχειρίας, δήλωσε στο Axios νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πιστεύει ότι “υπάρχει μια πιθανότητα” για μια κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο σύντομα.
Ο Χαλίλ είπε ότι οι Λιβανέζοι διαπραγματευτές και ο Χόχσταϊν είχαν καταλήξει σε συμφωνία για “ένα συγκεκριμένο κείμενο”, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του Αμερικανού διαμεσολαβητή στη Βηρυτό.
Ο Χόχσταϊν όφειλε να το κοινοποιήσει αυτό στην ισραηλινή πλευρά και στη συνέχεια να στείλει τυχόν παρατηρήσεις πίσω στη Βηρυτό, δήλωσε ο Χαλίλ. “Περιμένουμε, και Θεού θέλοντος, σύντομα θα υπάρξει το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει”, είπε.
Την ίδια στιγμή, ο Λιβανέζος αξιωματούχος τόνισε ότι “κανένας Λιβανέζος … δεν θα δεχόταν το Ισραήλ να έχει ελευθερία κινήσεων στο Λίβανο”, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Βηρυτός δεν είναι αντίθετη σε μια συμμετοχή των ΗΠΑ ή της Γαλλίας – σε ρόλο επιβλέποντα – για την τήρηση της εκεχειρίας.
Πηγή: capital.gr