LOCKDOWN: Το τελευταίο οχυρό…

>>Αν δεν αναχαιτιστεί η αυξανόμενη διασπορά του κορωνοϊού ούτε με τα νέα μέτρα, έρχεται ολικό lockdown τύπου Μαρτίου για την Αθήνα >> Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση-θρίλερ των λοιμωξιολόγων

Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί η επιστημονική κοινότητα, αναφορικά με το ποια είναι η ενδεδειγμένη οδός που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα της πανδημικής λαίλαπας του κορωνοϊού που χτυπάει την πόρτα της χώρας – αν δηλαδή δεν έχει περάσει ήδη στο… χωλάκι!!!

Του Ν.ΤΕ.

Σε «αγγελιαφόρο» κακών ειδήσεων εξελίσσεται, τελικά, η ημέρα Παρασκευή. Μετά την αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα (29 Ιανουαρίου) η 5η Φεβρουαρίου ήταν ακόμη μία Παρασκευή θρίλερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 7 το απόγευμα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Το μόνο σίγουρο ήταν ότι η ζώνη των περιοριστικών μέτρων στη Αθήνα θα έσφιγγε μία… τρύπα ακόμη. Και τελικά αυτό ανακοινώθηκε λίγο πριν από τις 20:00. Συγκεκριμένα οι ειδικοί εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική τα εξής:

>>Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα και μέχρι τις 5 το πρωί, ώστε να περιοριστούν οι επίφοβες μετακινήσεις.

>>Διατήρηση της λειτουργίας του λιανεμπορίου, αλλά μόνο από Δευτέρα ως Παρασκευή (7:00-20:00) κι αυτό με τη μέθοδο του «click away», καθώς το click-in-shop εκτιμάται ότι ευνοεί τη διασπορά του ιού. Τα καταστήματα το Σαββατοκύριακο θα παραμένουν κλειστά. Ανοιχτά θα είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.  

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας των δημοτικών και των γυμνασίων, η τύχη τους αποφασίστηκε κι αυτή την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι αποτελούσε τρόπον τινά και «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης. Τελικά, αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά, τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει κάτι δραματικά…

Τα αποφασισθέντα μέτρα ισχύουν από σήμερα Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, στις 6:00 και θα διαρκέσουν για μία εβδομάδα, οπότε και θα υπάρξει επαναξιολόγησή τους.  Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να μην ξαναζήσει η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας όπως και οι υπόλοιπες κοχλάζουσες επιδημιολογικά περιοχές τις «μαύρες» στατιστικές κρουσμάτων, διασωληνωμένων ασθενών και θανάτων που βίωσε η Ελλάδα τον Νοέμβριο.

Σε δύο στρατόπεδα οι ειδικοί

Μέχρι να φτάσουμε στην οριστικοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης είχε προηγηθεί ένα μαραθώνιος έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ της επιτροπής των ειδικών και της κυβέρνησης, αλλά και των ίδιων των μελών της επιτροπής μεταξύ τους. Τα διλήμματα για το ποιο καταδρομικό σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας είναι το βέλτιστο ήταν πολλά, αναγκάζοντας μάλιστα τους ειδικούς να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα.

Το πρώτο μπλοκ των «σκληρών» επιμένουν για ΚΑΘΟΛΙΚΗ «εδώ και τώρα» αναστολή των οικονομικών-εμπορικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου για διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων.

Στο δεύτερο μπλοκ συντάχθηκαν οι επιστήμονες που συμφωνούν μεν με την κρισιμότητα των στιγμών αλλά προκρίνουν την εν μέρει αυστηροποίηση της υφιστάμενης δέσμης μέτρων. Θεωρούν, πιο συγκεκριμένα, ότι αν τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα περιορισμού που ήδη ισχύουν από τις 29 Ιανουαρίου –κάτι που ομολογουμένως δεν συμβαίνει αυτήν τη στιγμή–, αυτό μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο οχυρό πριν οδηγηθεί η Αττική και οι υπόλοιπες επιδημιολογικά «κόκκινες» περιοχές της επικράτειας στην ύστατη λύση της ολικής καραντίνας.

Ο διττός τρόμος γιατρών και Μαξίμου

Η συνεχιζόμενη επί τετραημέρου καταγραφή τετραψήφιου αριθμού κρουσμάτων πανελλαδικά, η απότομη εκτόξευση του ιικού φορτίου (σ.σ. έως και +180% από +42% που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα) που εντοπίζεται στα λύματα της Αττικής, αλλά και η έξαρση που παρουσιάζει εσχάτως ο κορωνοϊός στις μικρές ηλικίες (βλ. θάνατος 16χρονης στη Θήβα, εισαγωγή 9χρονου στη ΜΕΘ του Ρίο, νοσηλείες παιδιών σε «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»), σε συνδυασμό με τον άγνωστο αριθμό ασυμπτωματικών φορέων της COVID-19 είναι μερικά από τα δεδομένα που τρόμαξαν τους γιατρούς και το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς ξορκίζουν το ενδεχόμενο να δουν εκτόξευση των διασωληνώσεων ασθενών, καθώς γνωρίζουν από τα στοιχεία ότι οι εισαγωγές είναι ήδη περισσότερες από τα εξιτήρια, την ίδια ώρα μάλιστα που η πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ ξεπερνά το 60%.

Η δυσμενής εκτίμηση είναι ότι, αν δεν ανασχεθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, ΤΩΡΑ μέχρι τον Μάρτιο στη χώρα θα καταγράφονται ημερησίως περί τις +2.000 νέες λοιμώξεις, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ θα εκτιναχθεί στους 600.

Ο ίδιος φόβος έχει διαχυθεί και στην Ηρώδου Αττικού, που όμως έχει ακόμη ένα φάντασμα να ξορκίσει, αυτό του νέου λουκέτου στο λιανεμπόριο. Η εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική και τις άλλες «κόκκινες» περιοχές της χώρας ξυπνάει στην κυβέρνηση τους χειρότερους εφιάλτες της, καθώς πέρα από τη δυσβάσταχτη πίεση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΕΣΥ, είναι εξαιρετικά αμφίβολο πώς και πόσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα βγουν «ζωντανοί» από ένα τρίτο ολικό –τύπου Μαρτίου– lockdown.

Η κυβερνητική αγωνία αποτυπώθηκε ανάγλυφα στα λόγια του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (3/2) σε τηλεοπτικό κανάλι υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της πολιτείας είναι να κρατηθεί ενεργός ο «πνεύμονας» των οικονομικών του κράτους που είναι ο κλάδος των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα