Lockdown: Διπλάσια η καμπάνα για τους παραβάτες των μέτρων – 300 ευρώ το πρόστιμο

Διευκρινήσεις από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλία για τον τρόπο μετακίνησης - Τι ισχύει για τους νεοσύλλεκτους του στρατού

Εν αναμονή του νέου Lockdown στη χώρα μας που μπαίνει σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε διευκρινήσεις για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «για τρεις εβδομάδες η καθημερινότητα αλλάζει δραστικά. Απαραίτητη για να συγκρατήσουμε το δεύτερο κύμα».

Τα σημαντικότερα σημεία που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ήταν ο διπλασιασμός των προστίμων για τυχόν παραβίαση των περιορισμών και η εμφάνιση αρνητικού τεστ 72 ωρών για όσους εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό, από όλες τις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια, χερσαία).

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στη σειρά των  νεοσύλλεκτων, διευκρινίζοντας τη διαδικασία για τον ίδιο τον στρατεύσιμο, αλλά και τους γονείς, που μπορούν να τον συνοδεύσουν στο κέντρο νεοσύλλεκτων.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις: Σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου ισχύει ο περιορισμός κυκλοφορίας. Επιτρέπεται μόνο με εξαίρεση και με SMS στο πενταψήφιο 13033 για έξι λόγους:

1)Για λόγους εργασίας,

2)για σχολείο,

3)για ιατρικούς λόγους,

4)για κηδεία,

5)για τροφοδοσία και

6)για άθληση ή βόλτα κατοικιδίου.

Συνιστούμε στους πολίτες να κινούνται μόνο αν είναι απαραίτητο και να κάνουν λελογισμένη χρήση του μηνύματος.

Όσον αφορά το βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:

1)εργασία,

2)για έκτακτη ανάγκη και

3)για βόλτα κατοικιδίου.

Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.

Τι ισχύει για τους νεοσύλλεκτους στου στρατού

Οι νεοσύλλεκτοι μπορούν να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς, με φύλλο πορείας. Για την επιστροφή, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από το κέντρο εκπαίδευσης.

Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.

Όσοι θέλουν να εισέρχονται στη χώρα, μόνο με αρνητικό τεστ. Από όλες τις πύλες της χώρας, πρέπει να παρουσιάζεται τεστ έως και 72 ώρες. Αναφερθήκαμε σε 48 ώρες, αλλά μετά από σύσκεψη, αποφασίστηκε να πάμε στις 72 ώρες. Για τα μέτρα αυτά, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.

Για την περιοχή της Σάμου δεν θα ισχύει το SMS για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ στην Καρδίτσα,  θα ισχύει το SMS, κανονικά, ενώ και στις δύο περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα, θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου.

Για την ενημέρωση του κοινού και τις επιχειρήσεις, πρέπει να απευθύνονται στον αριθμό 1520».

Διπλασιάζεται η καμπάνα – 300 ευρώ το πρόστιμο

Όσον αφορά τα πρόστιμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι διπλασιάζονται τα πρόστιμα και ειδικότερα για παράβαση των μέτρων ή ψευδή δήλωση SMS, ή βεβαίωσης, το πρόστιμο πλέον ανέρχεται σε 300 ευρώ από 150 που ήταν κατά το προηγούμενο διάστημα.

Ο δε εργοδότης θα τιμωρείται με 500 ευρώ πρόστιμο για ψευδή δήλωση.

Για παράβαση αναστολής λειτουργίας καταστήματος το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ, ενώ τα φυσικά πρόσωπα θα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ για την ίδια παράβαση.

Συνεχίζοντας ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Επιπλέον μέτρο, διασφαλίσαμε rapid test για όλους τους εργαζόμενους σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, ώστε να υποβάλλονται σε έλεγχο κάθε εβδομάδα οι εργαζόμενοι και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Για τους εορτασμούς της 17ης Νοεμβρίου, δεν θα γίνουν εκδηλώσεις, όπως έγινε και με την 25η Μαρτίου, το Πάσχα και την 28η Οκτωβρίου».

Αναφερόμενος στη μεγάλη έξοδο των Αθηναίων προς την επαρχία και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους τόσο της Αττικής όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων, που παρατηρήθηκε χθες και σήμερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε: «Προφανώς μας προβληματίζει αυτή η κινητικότητα. Οι έλεγχοι θα ενταθούν. Στις πύλες εισόδου όλων των περιοχών δεν θα περάσει κανείς που δεν μπορεί να αποδείξει ότι επιστρέφει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως εν δυνάμει φορείς του ιού και να προστατεύσουν εκείνους με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως τα κομμωτήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο με τους πολίτες τα στέλνουν τον κωδικό 2 στο SMS στο 13033.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα